25 Април 2024четвъртък15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Власт на всяка цена

На днешната политика й липсват морал и последователност, тя боледува от лицемерие

/ брой: 75

visibility 40

Николай ШОПОВ
    
Политическата дейност е сложна и трудна работа. Казват, че е изкуство на възможното. И затова в нея е невъзможно без компромиси и отстъпки, за да се намерят най-правилните и възможни решения. И все пак - и в политическата дейност има граници, които не бива да се пресичат. И в тази дейност са необходими морал, спазване на норми и принципи. Необходима е последователност в политическите действия и уважение към партньорите. За жалост политиците често забравят тези принципи. В борбата за власт се използват средства и прийоми далеч от морала и принципността. Това отблъсква избирателите и отвращава хората от политиката.
В българския политически живот примерите са в изобилие. Предполагам, че мнозина си спомнят риториката на Реформаторския блок при предишните парламентарни избори. Техните обиди, ругателства срещу ГЕРБ и лично срещу Бойко Борисов минаха всякакви граници. И винаги звучеше едно заклинание - никога съвместно управление с ГЕРБ. Изборите минаха и реформаторите пристанаха на ГЕРБ като невинни госпожици, за

да сe доберат до лелеяни постове

Къде останаха приказките за принципи и морал в политиката, за борба с корупцията и реформа в съдебната система? Бяха наблъскани в килера като ненужни дрипи.
Меглена Кунева, която беше отявлен противник на Борисов, се завъртя на 180 градуса, за да стъпва по министерския паркет. След падането на кабинета хвърли вината за неуспехите си върху Бойко Борисов. Не че той не обвинява всички от сътворението на света за грешките и безпомощността си. РБ показа пълна липса на морал и последователност в действията си. След 26 март реформаторите кършат ръце за отсъствието си от парламента. Няма как да проявяваш такава алчност за министерски кресла, да лъсне липсата на морал и принципност, че и да очакваш избирателите да ти повярват.
Какво да кажем за патриотите и тяхната проява на границата, когато се опитваха физически да спират хората. Тези изселници по закон имат право да гласуват в България. И патриотите не само нарушиха закона, предизвикаха гнева на много наблюдатели, но и с действията си отблъснаха много избиратели. Лицемерие е да отидеш на границата и да буташ възрастни жени, вместо да имаш смелостта и да внесеш изменения в законите. Защо не поискаха изменения в Изборния кодекс? Защо не поискаха забрана на двойното гражданство? Защо не подкрепиха законопроекта за уседналост? Сега патриотите ще бъдат във властта и ще имат възможност да променят законите. Дали ще го направят? Съмнявам се, защото ще загубят възможността да се правят на герои. Ще водят ли преговори по тези проблеми с ГЕРБ? Цветан Цветанов вече заяви, че и ГЕРБ, и "Обединени патриоти" няма да подкрепят текстове, които ограничават гласуването на българите в чужбина. Ще се опълчат ли срещу мажоритарния вот? Ще отстъпят ли от искането си за увеличение на пенсиите? После ще ни бъде обяснено, че всичко се прави

в името на националния интерес

А този национален интерес е просто желание за власт на всяка цена.
В последните дни лицемерието на партиите си пролича особено след публикуване за обществено обсъждане на проекта за промени в Закона за българското гражданство, и най-вече на частта за уседналостта. Всички започнаха да го критикуват, да питат кой го е написал. А иначе почти всички партии искат промени в Изборния кодекс. Искат да се променят правилата за гласуване на живеещите в чужбина. Но нямат смелостта да го направят. Не говоря дали е правилно предложеното за обсъждане, а за лицемерието на политиците. По този повод чиновник в Министерството на правосъдието беше произведен в герой, защото имал смелостта да публикува проекта на сайта на ведомството. Ако си толкова принципен, подаваш оставка заради несъгласие с предложения текст. А този човек тръгна по телевизиите и клюкарства кой какво бил казал на среща при президента. Не говори за принципи, а за клюки. Срамно! Възниква и друг въпрос: кой и по какви критерии кани участниците в срещите при президента.
Ще засегна и проблема за последователността в политиката на БСП. Партията се представи добре на изборите, защото демонстрира смелост, принципност и последователност в отстояване на позициите си, с левите си послания, с патриотизма и независимостта си по отношение на чиновниците в Брюксел и с желанието си за нормални отношения с Русия. И при първия политически тест след изборите се огъна. Българското правителство, независимо от коя партия или коалиция е излъчено, в случая служебното, васално и коленопреклонно веднага одобри акцията на САЩ в Сирия. Без да има доказателства кой е извършил атаката с химическото оръжие. Нито една партия в България, дори БСП, не се възмути от прибързаната реакция на кабинета. Защо БСП не прояви последователност и не излезе с позиция по това изявление? Защо не каза, че се нарушава международното право и няма разрешение от ООН за този акт на американците? Нали всички сме за морал, принципи и спазване на международните норми!

Всяка непоследователност и лъжа се наказва


Разбирам, че е трудно да се отстояват позициите, но избирателите те избират, а не чиновниците в Брюксел.
С изявлението на МВнР България се нареди до Ердоган, който също подкрепи акцията на САЩ. В тази редица са верните васали Германия, Англия, Франция. Най-големите лицемери. Тези, които винаги говорят за спазване на международните норми. Бивша българска посланичка побърза да заяви, че трябва да подкрепяме Щатите и инициативите на НАТО, защото иначе нищо добро не ни чака. Така мислеха някои политици през 1941 г. Историята трябва да се знае и да се помни. Дамата каза, че САЩ били осъдени само от Русия, Иран, Китай и Сирия. Забрави Латинска Америка, Азия и Африка. Или това е високомерие към останалия свят? Само че за разлика от България други държави имат достойнство и смелост да казват високо мнението си. Боливия каза "не" на този агресивен акт. Боливийският представител в ООН показа снимката на Колин Пауъл с фалшивото пакетче бял прах, послужило като доказателство за нападението над Ирак. За кой ли път САЩ нарушават международните норми и си присвояват правото да раздават правосъдие! Спомнете си арогантните бомбардировки в Югославия. Кога ще се превърнат в нормални държави Либия, Сирия, Ирак, Афганистан? Кой ще върне милионите жертви и разрушения?

Кой ще отговаря за това?


Лицемерие е да се използват измислени поводи за атака срещу суверенна държава. Не е доказано кой е използвал химическо оръжие в Сирия, а вече се поставя въпросът дали въобще е използвано. Няма желание от моралистите да се направи независимо разследване. САЩ много добре знаят, че Сирия не разполага с химическо оръжие. Защото беше унищожено под наблюдението и със съдействието на Организацията за защита от химическо оръжие под егидата на ООН. Организацията получи Нобелова награда за мир по този повод. Американските телевизии показваха как се унищожава химическото оръжие на Сирия. А знае ли някой какви химически оръжия имат терористите? Поставя се и въпросът може ли да се вярва на твърденията на САЩ. Много пъти те са доказали, че използват лъжата. Под формата на засекретени сведения могат да твърдят всичко. Така направи и Ники Хейли - имаме доказателства, но са засекретени. Как ще ни убедят в правотата си? И как да се вярва и работи с представителите на САЩ, като имат различни позиции? Ники Хейли на 30 март казва, че свалянето на Асад от власт не е приоритет, а само след седмица заявява обратното. Държавният секретар Рекс Тилърсън казва, че приоритет е борбата с тероризма и "Ислямска държава". А също така, че Асад трябва да участва в мирните преговори. Как, как другите държави да изработят позиции и да водят преговори? Администрацията на Тръмп ще уеднакви ли позициите си?
Лицемерно и неморално е да говориш за борба с тероризма и в същото време да нападаш армията, която води война с терористите. Кой и с какво е наказал държавите, които финансират терористите? Кой и с какво наказа Турция, която години наред помага на терористи?
Колко жертви трябва да даде Европа, за да разбере, че трябва

да се откаже от двойните стандарти


в борбата с тероризма? Малко ли кръв, жертви и мъки има във Франция, Белгия, Англия, Германия, Швеция, за да се пробудят европейските политици, че е необходим общ фронт срещу чумата на ХХт в.? Няма ли Тръмп да покаже последователност в думите и действията си? В кампанията си говореше за обща борба с тероризма, ненамеса във вътрешните работи на други държави, за добри отношения с Русия. Да, той претърпя поражения във вътрешнополитически план - не се прие емигрантският му закон, промените в здравната политика също не се приеха. Има разследване за връзки с Русия. Това са сериозни проблеми. Но трябва ли светът да бъде изправен пред ядрена катастрофа, за да реши Тръмп вътрешните си проблеми? Нима егоизмът, желанието да се покажеш твърд са по-важни от мира? Нима Сталин, Рузвелт, Чърчил имаха по-малко противоречия? Но намериха сили, воля и решителност да ги преодолеят в името на борбата с хитлеризма. Сегашните лидери трябва да намерят сили да преодолеят пречките и да се обединят в борбата срещу тероризма.
Моралните норми, принципи и последователност все повече отстъпват в съвременната политика. Нима е фикция международното право? Нима светът живее в пълна лъжа? Нима съвременната политика се ръководи от дезинформация, пропаганда и агитация? Илюзорно е да се мисли, че това може да продължи вечно.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ