18 Април 2024четвъртък04:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панагюрското съкровище отново се завърна у дома

Хиляди хора дойдоха по време на възкресенските празници да видят оригинала на златната сбирка и да се потопят в уникалната атмосфера на възрожденския град

/ брой: 75

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 69

Панагюрското съкровище отново се завърна у дома - така с гордост казват в Панагюрище, където оригиналът пристигна на Велики вторник. Деветте експоната от античния тракийски златен комплект съдове са изложени до 29 май в специално изградената зала трезор, благодарение на известния меценат проф. д-р инж. Лъчезар Цоцорков (председател на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" АД). Той е осигурил и точно копие на сбирката (с общо тегло 6,164 кг) от 24-каратово злато, което посетителите могат да разглеждат целогодишно. Съкровището наистина е "у дома", защото на 8 декември 1949 г. Павел, Михаил и Петко Дейкови го откриват именно тук, в покрайнините на града. Фиалата и осемте ритона, вероятно принадлежали на владетел(и) на племето одриси от края на IV-началото на III в. пр.н.е., в чиито стил и украса се съчетават тракийски и елински влияния, привлякоха хиляди туристи от цяла България по време на възкресенските празници. Отличната организация и любезното гостоприемство на стопаните на Историческия музей, пословични от години, не допуснаха постоянно прииждащите любознателни малки и големи посетители да чакат на дълги опашки.
Историческият музей в Панагюрище (работи без почивен ден), състоящ се от няколко експозиции и къщи, може да бъде разгледан с един билет на стойност само 7 лв., като има и такива за отделните обекти от комплекса. Всеки, който обича да посещава българските музеи, знае, че пропуските за влизане в много от тези културни институти в страната, представляват обикновен билет за вход, издаден от Министерството на финансите. В Панагюрище е създаден специален билет с изображения на обектите в състава на музея и карта за тяхното местонахождение, който остава като оригинален спомен наред с разнообразните книги, албуми, дипляни, пътеводители, сувенири, които може да се купят на специални щандове.
В музея са обособени археологически експозиции, зали за участието в освободителните войни, раздел за Панагюрище от ХV-ХтХ в., за Априлското въстание 1876 г., природонаучна сбирка с препарирани животни (в отделна сграда), възстановка на възрожденска занаятчийска чаршия в дворното пространство, Дудековата къща, Тутевата къща, Лековата къща, къщата на Райна Княгиня. Музеят е оборудван с интерактивна система за представяне на експонатите и значението им, а най-новата изложба, открита в началото на месеца, представя картини под наслов "Паметни личности и събития от Априлската епопея". Тя е част от богатата културна програма в навечерието на 141 години от знаменателното събитие. Кулминацията ще бъде вечерта на 1 май на пл. "20 април", където се очаква президентът Румен Радев да приеме строя на тържествената заря-проверка.
Обиколката по забележителните места на Панагюрище може да продължи не часове, а дни. В близост до музейния център, край малък площад на името на Райна Княгиня с нейния паметник, е едната от двете уникални църкви в града - катедралният храм "Св. Георги". В миналото той е бил импозантна възрожденска постройка, издигната през 1860 г., но след опожаряването му по време на въстанието са останали само зидовете. Възстановен е през 1880 г. Камбаните на храма, според летописи, са отливани в Русия и подарени от Марин Дринов, родом от Панагюрище (неговата къща-музей се намира недалеч от центъра).
На историческия хълм Маньово бърдо, над централния площад на града, се извисява внушителният мемориален комплекс "Априлци" - любимо място за разходка на панагюрци, от чийто връх се открива красива гледка към града и околностите. Паметникът е създаден от скулпторите Секул Крумов, Величко Минеков и Димитър Даскалов, и архитектите Иван Николов и Богдан Томалевски, по случай 100-годишнината от Априлското въстание. В подножието на хълма се намира църквата "Св. Въведение Богородично", изградена между 1818 и 1823 г. и възстановена след опожаряването й по време на Априлското въстание - през 1880 г., с уникални стенописи, дело на самоковски майстори, чиито кубета са покрити със злато.
Емблематична сграда в центъра на Панагюрище е тази на Народното читалище "Виделина-1865", основано преди повече от 150 години, което се помещава в нея от 1929 г., когато е построена. Към него са създадени духов оркестър, смесен хор, вокална група "Радеан", театрален състав, литературен клуб, младежки творчески ателиета и др. Много от тях са носители на престижни отличия от фестивали и конкурси.
Градският парк е предпочитано място за отдих и забавление на децата, а от Панагюрище тръгват интересни маршрути за любителите на исторически и природни забележителности - към местността Оборище, където на 14 април 1876 г. се е състояло Първото българско Велико народно събрание, към легендарното курортно селище и местност Панагюрски колонии, към град Стрелча, селата Бъта и Баня - с древни крепости, исторически паметници, минерални извори и басейни, екопътеки и ненагледната природа на Средногорието.


Панагюрското съкровище




Историческият музей


Историческият музей - Априлското въстание 1876 г.


Дудековата къща




Копие на въстаническото знаме, везано от Райна Княгиня, нейният револвер и сабя


Катедралният храм "Св. Георги"


Паметник на Райна Княгиня в двора на нейната къща-музей


Стената на благодарността пред Природонаучния музей,
създадена в знак на признателност към световни общественици,
подкрепили България в тежките моменти след потушаването на Априлското въстание


НЧ "Виделина-1865"


Църквата "Св. Въведение Богородично"


Мемориалният комплекс "Априлци"
Снимки авторката

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ