28 Март 2024четвъртък22:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков иска специална грижа и допълнителни средства от ЕС за запазването на местните породи коне и други животни

автор:Дума

visibility 1063

"В България конете са част от бита и традициите на местното население. Затова приветствам включването в доклада на предложението ми за повече финансова подкрепа за опазването и защитата на местните породи с оглед опасността от изчезването им." Това заяви евродепутатът Момчил Неков след приемане на доклада относно "Отговорна собственост и отговорни грижи за еднокопитни" в Страсбург. Неков обясни, че българските породи като Каракачанския, Източнобългарския, Дунавския и Плевенския кон попадат в категорията на местните породи и смята, че трябва, също както другите автохтонни породи животни, да бъдат защитени и отглеждането им да бъде допълнително финансово стимулирано. "Местните породи са пригодени за нашите климатични условия и природа и са една от причините за нейното богато разнообразие. Затова трябва да направим тяхното отглеждане по-атрактивно. Това засяга както конете, така и другите породи животни, като например Източнобалканската свиня, месото от която въври по пътя на защита по Европейските схеми за качество. Производителите имат нужда от подкрепа, за да съживим българските традиционни продукти и поминък", изтъкна Момчил Неков. Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент включи в резолюцията и предложението на Неков за повече образователни и обществени инициативи насочени към по-широк кръг от потребители и специалисти в сферата на коневъдството. Това би спомогнало за по-добрата осведоменост относно проблемите и възможностите при развитието на сектора. Предложенията на Момчил Неков по доклада са в резултат от сътрудничеството му с експерти по коневъдство от експерименталната база към Земеделския институт в Шумен. В земеделските стопанства наличието на еднокопитни животни улеснява многофункционалността на селскостопанската дейност, което ще доведе до увеличаване на заетостта в селските райони и допринася за развитието на отношенията между градските и селските райони, местните устойчивост и сближаване, смята Неков. Еднокопитните животни намират широко приложение в селското стопанство, местния и еко-туризъм, както и в спорта. "На територията на ЕС има близо 7 милиона еднокопитни и най-малко 900 000 работни места зависят единствено от индустрията на конните спортове. Тези цифри показват, че е необходим общностен подход, който да гарантира добри условия на отглеждане на животните и с който ще се спомогне развитието на експертизата у хората, които ги отглеждат и работят с тях", отбеляза в заключение Момчил Неков.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ