29 Март 2024петък10:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Любов Чайка:

Родителите са отговорни за емоционалното и духовното израстване на децата

Образите от известната анимация оживяват направо пред публиката и учат малчуганите да бъдат по-добри, разкри режисьорката на прочутия спектакъл "Маша и мечока"

/ брой: 75

автор:Альона Нейкова

visibility 1451

Любов Чайка завършва театрална режисура в Московския държавен университет за култура и изкуство. Сред първите й професионални изяви е световноизвестният руски спектакъл "Маша и мечока", който благодарение на "Жокер медиа" ще гостува за втори път с турне и в България. Публиката в София ще се наслади на адаптираната за родните зрители постановка "Бъчва с мед" на 22 април (от 16 и 18 ч.) в зала 1 на НДК, в Пловдив - на 23 април (от 16 и 18 ч.) в Дома на културата "Борис Христов", и в Русе - на 27 април (от 17,30 и 19 ч.) в Доходното здание. Спектакълът ще се играе още в Стара Загора (24 април), Бургас (25 април), Добрич (26 април) и във Варна (28 април), както ДУМА писа.


"Реакцията на зрителите показва дали представлението има нужда от промяна"

"Най-важни са човешките отношения, върху тях се гради този свят"




- Защо, Любов, световната премиера на "Маша и мечока - Бъчва с мед" ще се състои в България?
- Много се радваме, че публиката в София, Пловдив, Русе и още няколко града в страната ви ще е сред първите зрители на най-новото ни представление. "Маша и мечока" ще ви гостува за втори път, след като есента миналата година с голям успех представихме "Кутията на щастието". Щастливи сме, че новият ни спектакъл стана готов за датите на турнето на трупата именно в България.
- Ще бъде ли разбираемо това представление за онези, които не са гледали първия спектакъл?
- Разбира се. Те са напълно различни и нямат връзка помежду си, само главните герои са едни и същи. Ако сюжетът на "Кутията..." акцентира на приятелството, на щастието, на някои дори философски въпроси, то "Бъчва с мед" съдържа повече интерактивни забавления, детски викторини, появява се нов персонаж, Маша става доктор и иска да лекува всички животни в гората, независимо дали са болни или не... Тоест спектакълът акцентира върху здравето.
- От колко време "Маша и мечока" е на сцената?
- Представлението е създадено от Международен продуцентски център и се играе вече над 10 години. Артистите работят не само в Москва, имаме трупа и в Грузия.
- Кое е в основата на спектакъла - известната руска народна приказка или популярната по цял свят анимация?
- Благодарение на нашето сътрудничество със създателите на филмчето "Маша и мечока" имаме възможност да имаме същите декори, костюми и реквизит като в анимацията - абсолютно всичко, до най-дребния детайл.
- И в Русия, и в България, а сигурно и в много други страни вече няколко поколения са израснали с "Маша и мечока". Как ще обясните огромната популярност на тези герои, на приказката и на детския филм като цяло?
- Мисля, че всяко дете може да познае себе си в някой от героите и най-вече - в Маша. Защото тя е безкрайно любопитно момиче-хулиганка, което иска всичко да провери, да види, да напакости дори. Но този персонаж е интересен най-вече с това, че въпреки явните бели, Маша не е отрицателен образ (усмихва се). Всичките й действия не са предизвикани от лошотия или от желание да направи нещо неприятно на някого, а са свързани с неподправения й интерес и любопитство. Тя работи по метода "А какво ще стане, ако?..." Може би именно затова предизвиква такъв интерес и у децата, и у възрастните. Като малки всички сме се чудели какво ще се случи, като направим нещо по еди какъв си начин, ще има ли промяна, ако тръгнем по друг път или измислим подход, различен от общоприетия...
- За каква възраст е предназначен спектакълът?
- Подходящ е както за 8-9-годишни, така и за по-малките. Моето дете от бебе, преди да проговори, гледа "Маша и мечока", защото спектакълът е цветен, ярък, привлича вниманието от съвсем ранна възраст (усмихва се).
- В кои други държави вече е гостувал спектакълът?
- Показахме го в Сърбия, Хърватска, Черна гора, Германия, Ирландия, Великобритания, Грузия, Азербайджан, Македония, Босна и Херцеговина... Къде ли не! Искам да подчертая, че навсякъде спектакълът е представен на езика на страната, където гостува "Маша и мечока".
- Различна ли е реакцията на публиката в чужбина от въздействието, което оказвате на зрителите в Русия?
- Във всяка страна хората имат своите особености. И точно това е интересното. Например някои шеги от нашия спектакъл може да предизвикат определена реакция в дадена държава, а в друга да бъдат подминати и там да "сработи" нещо съвсем различно, за което дори не бихме предположили, че ще е смешно за публиката.
- Съобразявате ли се с мнението или предложенията на зрителите?
- Обикновено родителите ни молят за повече интерактивни игри, особено когато в залата се появяват големи балони (усмихва се). Представленията ни не са статични, напротив, непрекъснато се добавят някакви интересни детайли, нови закачки и шеги.
- Кое е най-необичайното място, където е показан спектакълът?
- Може би във Филипините и в Малта. Освен че са екзотични като дестинации, именно там в "Маша и мечока" участваха и местни артисти.
- Доста деца в днешно време отричат съществуването на Дядо Мраз или Дядо Коледа. А как възприемат те случващото се на сцената по време на вашето представление - знаят, че това е само театър, или безусловно вярват на артистите?
- По реакцията на децата съдя, че им вярват. Още щом се появят актьорите на сцената, вниманието на залата изцяло се фокусира върху случващото се. Освен че веднага разпознават героите от известната анимация, зрителите са запленени, че образите оживяват направо пред тях и говорят, и пеят, и ги учат да бъдат по-добри.
- Кой според вас трябва да се ангажира с възпитаването на вкуса към театъра?
- Най-напред, разбира се, за това са отговорни родителите. Именно те трябва да заведат за първи път децата на представление, да се погрижат за тяхното емоционално и духовно израстване. Моята майка ме записва в театрално студио, когато съм 7-годишна. Оттогава сцената е моят дом.
- Кое е най-важното в "Маша и мечока"?
- Разбира се, много е силен акцентът върху възпитателния елемент. Но през целия спектакъл се говори за любов - на хората един към друг, към природата, към животните... Най-важни са човешките отношения, именно върху тях се гради този свят. И с нашето представление се опитваме достъпно, на езика на децата, да разкажем за това на всички малчугани в залата.
- Колко души работят върху създаването на спектакъла?
- Не сме малко! (усмихва се) Имаме 6-7 актьорски състава, с които репетират двама режисьори. Всяко представление обикновено се играе от 7-8 артисти, плюс реквизитор, звукорежисьор, художник-постановчик, който работи върху създаването на декорите... Много сме.
- Вземате ли идеи за спектакъла от личните си отношения с децата на артистите например?
- Разбира се! Те са сред първите ни зрители. Проверяваме "Маша и мечока" върху тях (усмихва се). Водим нашите деца на репетициите и дори не ги питаме дали им е харесал спектакълът, а по-скоро наблюдаваме как реагират, докато го гледат, внимателни ли са към случващото се на сцената, кога се смеят и не им ли доскучава... Ако започват да губят интерес в някои моменти, това е верен знак, че трябва нещо да се промени.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ