20 Април 2024събота13:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Несигурността и слабата реклама смъкват имиджа на туризма ни

Международна класация нареди България на 45-о място сред 136 страни по качество на услугите в сектора

/ брой: 74

автор:Дума

visibility 13

Проблеми със сигурността, неефективната реклама и недобрата инфраструктура нареждат България на 45-о място сред 136 държави по качество на туризма. Класацията се прави за 11-а поредна година от Световния икономически форум. България влошава позицията си с 4 стъпки спрямо 2015 г. Това я поставя след Русия и Турция и преди Полша. Изчисляваният според методологията индекс измерва комплекс от фактори и политики, които позволяват устойчиво развитие на туристическия сектор, който на свой ред допринася за развитието и конкурентоспособността на съответната страна. Фокусът тази година е върху осигуряването на траен растеж на сектора в условията на несигурност.
Комплексното представяне на България я поставя на 45-о място, но по различните критерии, участващи в класирането, тя заема различни позиции. По няколко критерия България се представя много зле и там е в дъното на класацията. По "Сигурност" тя е поставена на едва 89-о място. По-лошо е представянето й обаче по приоритизиране на сектора - 92-ро. Тук авторите на класацията вземат предвид доколко правителството на съответната държава определя като свой приоритет развитието на туризма, доколко е ефективна рекламата, която прави като туристическа дестинация, и доколко е разпознаваем брандът й. След поредица от скандали България така и не е определила кое ще е туристическото й лого, а туристическият бранш всяка година определя парите, заделяни за реклама, като крайно недостатъчни и използвани не особено ефективно. Липсата на развита летищна инфраструктура поставя България на 80-о място по тази точка, а качеството на наземната и пристанищната й инфраструктура също не гарантира добро представяне - 73-та позиция. По критерия бизнес среда страната заема 61-во място.
Страната ни се представя най-добре по критерия "Здраве и хигиена", където заема 10-а позиция. Тук се вземат предвид броят лекари на глава от населението, достъп до съвременни помещения за поддържане на хигиена, брой болнични легла и др. На 11-а позиция страната е поставена по критерия за екологична устойчивост, на 14-а позиция - по състояние на туристическата инфраструктура. Доста по-надолу - на 37-о място, е по ценова конкурентоспобност.
За шеста поредна година туристическият сектор глобално продължава да расте, представяйки се по-добре от глобалния икономически растеж. Туристическата индустрия е допринесла със 7,6 трлн. долара към глобалната икономика, което дава дял на сектора в нея от 10,2%, показва изследването на Световния икономически форум. Туризмът е генерирал 292 млн. работни места през изтеклата година, което е всяко 1 от 10 работни места на планетата.


Слънчев е най-евтиният курорт в Европа



Проучване установява, че потребителската кошница от ежедневни стоки струва 37 паунда в Слънчев бряг, докато същите стоки в Ибиса - най-скъпата дестинация, струват 131 паунда, предава Би Би Си. Проучването разглежда цените в потребителската кошница през март. Разгледани са 10 туристически разхода в 19 европейски морски дестинации. Проучването започва от разходи за обяд, вечеря и напитки до слънцезащитен крем. След Слънчев бряг стоките са най-евтини в Алгарве, Португалия - малко над 58 паунда на ден, следвани от Коста Дел Сол в Испания с 61 паунда. Същите стоки струват 119 паунда в Соренто, Италия, и 117 паунда в Ница във Франция.




 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ