19 Април 2024петък03:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сценарият на унищожението

Учените прогнозират, че домовете на пет милиона европейци ще бъдат потопени към края на века

/ брой: 74

автор:Галина Младенова

visibility 3262

В края на март американският президент Доналд Тръмп изпълни една от предизборните си закани - да спре наложените от предшественика му Барак Обама мерки срещу изменението на климата. На практика Тръмп спря борбата с глобалното затопляне, тъй като щатската икономика и Китай са най-големите замърсители с парникови газове и без съдействието на която и да е от двете държави, всякакви мерки срещу глобалното затопляне се обезсмислят.
С подписаната от президента на САЩ заповед за независимост на енергетиката се дава тласък на добива на изкопаеми горива. Сред отменените инициативи е и планът, изискващ отделните щати да намалят въглеродните емисии.
В същото време тревожните предупреждения, че катастрофата на Земята е все по-близо, се увеличават. След няма и сто години глобалното затопляне ще доведе до катастрофални последици в Европа - 5 милиона домове могат да отидат под водата. Този извод направиха експертите от Обединения изследователски център на Европейската комисия. В частност, учените проанализирали промените на такива климатични фактори, като повишаване на морското равнище, приливите, вълните и засилващите се урагани чак до 2100 година.

Потъващият Запад

Според мнението на климатолозите, глобалното затопляне ще доведе до екстремни показатели на морските равнища и до риск от наводнения на част от европейското крайбрежие.
"Към края на века нивото на водата при т.нар. наводнение на столетието в Европа средно ще е по-високо с 57-81 сантиметра", се казва в изследването на центъра.
Според експертите наводнението на столетието е един от основните фактори на глобалното затопляне, заедно с парниковия ефект. Такива екстремни наводнения се случват веднъж на сто години, но климатолозите смятат, че ако световната общност не предприеме някакви мерки, наводненията на столетието ще се случват в Европа всяка година.
"При високите темпове на затопляне към края на този век 5 милиона европейци, които днес рискуват да се сблъскат с екстремно крайбрежно наводнение веднъж на сто години, ще са заплашени от този риск всяка година", твърдят експертите на центъра.
По думите на експертите, повечето европейски страни технически не са готови за промените в климата - само в Холандия и Санкт Петербург съществува система от шлюзове, които ще обезопасят жителите от природни бедствия.




Морето се вълнува...


Най-голямото повишаване на екстремното ниво се прогнозира в района на Северно море - към 2100 г. то ще достигне почти един метър. С други думи - ще бъдат застрашени бреговете на Норвегия, Дания, Германия, Холандия, Белгия, Франция и Великобритания.
Следва Балтийско море, където застрашените са Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия, Дания, Швеция и Финландия и атлантическото крайбрежие на Великобритания и Ирландия.
"Ние прогнозирахме възможните климатични промени на Европейския континент в бъдеще. Пет милиона европейци е хипотетична цифра. Това е възможно, ако наводнението на столетието започне в цяла Европа", разказва пред "Раша тудей" Михалис Вусдукас, специалист по океанография на крайбрежните зони, работещ в Обединения изследователски център на Еврокомисията.
Повишаване на морското равнище обаче няма да засегнат всички. Така например в Южна Европа природните бедствия ще стават значително по-рядко, а в Португалия нивото на водата дори ще се понижи, което ще балансира общото повишаване на екстремното ниво с 20-30 процента.

Когато ледниците се разтопят


"Нешънъл джеографик" от своя страна публикува апокалиптични карти за потопа на Земята, ако всички ледници в света се разтопят. Нивото на световния океан ще се покачи значително. То няма да промени формата на континентите, но ще потопи обширни територии и много градове.
Вследствие на топенето на ледовете учените твърдят, че морското равнище на Земята ще се вдигне с около 65 метра. Лондон, Венеция, Холандия, Молдова и по-голямата част от Дания ще изчезнат от лицето на земята. Средиземно море, Черно море и Каспийско море ще увеличат размерите си и крайбрежните им ивици ще бъдат наводнени.
Част от територията в Азия, която на този етап се обитава от над 600 милиона китайци, ще отиде под водата. Също като части от Бангладеш и Индия. Планинските райони на Камбоджа ще останат на острови.
Цялото атлантическо крайбрежие на Съединените щати ще изчезне, включително и Мексиканския залив, Флорида и голяма част от Калифорния.
В Латинска Америка, ще се наводнят аржентинската столица Буенос Айрес, както и крайбрежията на Уругвай и Парагвай. В море ще се превърнат делтата на Амазонка и реките на Парана.
В сравнение с другите континенти Африка няма да загуби много големи области. Но повишаването на температурата ще направи по-голямата част от континента необитаема. В Египет, в резултат на повишаването на нивото на водата на Средиземно море, ще потънат под вода древният град Александрия и Кайро.
Континентът, който е предимно пустиня, ще получи вътрешно море. Но ще изгуби голяма част от крайбрежната си ивица, която в момента е дом на четири от пет австралийци.
Западната част на Антарктика ще се стопи почти незабавно. Статистиката показва, че този регион губи 65 милиона тона лед годишно.
В източната част на континента се съдържат четири пети от леда на Земята. Тя ще преживее първия период на затопляне заради голямата си маса, но след това ще се стопи и тя.
Според еколозите процесът на топене на ледовете зависи от редица фактори. Сред тях е скоростта на увеличаване на концентрацията на парниковите газове в атмосферата. От списанието правят уговорката, че засега все още не е нужно да се стряскаме прекалено.

Вече започва

Нашата планета вече усеща последиците от промяната на климата. Така например, през 2016 година в Париж и околностите на френската столица стана голямо наводнение, рекордно от 1982 г., когато нивото на водата в река Сена се вдигна до нивото от 6,5 метра (по-високо от нормата).
Пострадаха десетки предприятия, бяха наводнени домовете на жителите на крайбрежните райони и дори са наложи затварянето на музеите Лувър и Орсе. Щетите от наводнението надхвърлиха 1 млрд. евро. В Холандия през юли същата година падна град с размери на яйце на гълъб.
През 2013 година едновременно няколко европейски страни станаха жертви на стихии. През юни в Чехия бе обявено най-високо ниво на опасност от наводнение - жителите на Прага бяха принудени да се евакуират. В Латвия от бреговете си излезе река Даугава и наводни сградите и улиците в град Ливана. Двадесет хиляди души останаха без електричество след февруарско наводнение в Македония.
Още една аномалия - мощни снеговалежи бяха регистрирани през 2013 и 2014 г. в САЩ, Япония, Израел, Палестина, Южна Африка и Саудитска Арабия.
Според експертите световната общност не предприема никакви конкретни мерки, за да спре екстремните промени на климата. Световната метеорологична организация, създадена под егидата на ООН, а също Междуправителствената група на експерти по промените в климата (IPCC) постоянно предоставя на националните правителства препоръки за борба с този проблем, властите обаче често ги игнорират.

Прекалено топло

Споровете за глобалното затопляне започнаха още преди няколко десетилетия, а за основна причина бяха определени парниковите газове. Те се натрупват в ниския слой на атмосферата и пречат на топлинните излъчвания, идващи от повърхността на Земята, да излязат от пределите му. Така се образува парниковият ефект, който води до повишаване на температурата на планетата.
Експертите обаче смятат, че за промяната в климата влияят и други фактори.
"Когато преди 35 години беше обявено глобалното затопляне, за основна причина се смятаха парниковите газове - уточнява руският еколог Павел Сухонин. - Тогава обаче не бяха отчетени още три фактора: електромагнитният смог, екологичното замърсяване на водните повърхности и електропроводите".
Екологът казва, че части от океана, замърсени от боклуци, поглъщат кислорода от атмосферата, увеличавайки нивото на въглеродния двуокис. В Тихия океан има две морета от боклук с огромна площ.
А електропроводите образуват йонен щит, който пречи на преминаването на въздушните маси. В резултат на това дъждовете падат далеч от обичайните си места, което пък води до пресъхването на реките.
Освен това електромагнитният смог - резултат от дейността на цялата енергосистема на планетата - създава допълнителна електродвижеща сила. Под въздействието й Земята по законите на физиката трябва да се върти по-бързо, но заради огромната маса това не се случва. В резултат се образува допълнително нагряване, уточнява Сухонин.

И ще настъпи студ

Въпреки че много от експертите климатолози са убедени, че глобалното затопляне е неизбежно, съществува и напълно противоположната гледна точка. Според британски учени новото глобално застудяване може да започне на Земята само след 10-15 години. Изследователите направили тези изводи с помощта на математически модел на процесите, които се случват сега на Слънцето.
Експертите смятат, че много скоро Слънцето рязко ще намалее активността. Отбелязва се, че подобни процеси вече са се случвали през ХVII век.




Топенето на ледниците ще предизвика рязко покачване на нивото на световния океан, предупреждават експертите от години


Електромагнитният смог, екологичното замърсяване на водните повърхности и електропроводите също допринасят за глобалното затопляне


Експертите са категорични - не друг, а човекът е виновен за промените в климата


От столетия човекът се опитва да се предпази от морето и да извоюва отново превзетата от водата земя. В Холандия това е всекидневие, тази борба не приключва и до днес, тъй като повече от една четвърт от територията на страната е под морското равнище. Единствено благодарение на строго контролираната система от диги, шлюзове, отводнителни канали и помпени станции холандците успяват да се защитят от морето.
При последното голямо наводнение през 1953 г., при което бурята е разрушила няколко диги и е отнела живота на над 1800 души, правителството на Холандия е взело решение да направи мащабния проект "Делта уъркс", чиято цел е да се направят укрепления, които да защитят страната от бъдещи наводнения. "Делта уъркс" представлява серия от строителни проекти, реализирани в площите около делтата на Рейн-Маас-Шелда. Те включват изграждането на язовири, шлюзове, диги и вълноломи, които да съхранят холандската брегова ивица. При завършването на 30-годишния проект рискът от наводнения в Холандия е намален до веднъж на 10 000 години (в сравнение с 1 на 40 000 години за останалата част от Земята). Това е постигнато с увеличаване на външните морски диги с 3000 км и на вътрешните диги на канали и реки с 10 000 км. Проектът "Делта уъркс" е сред най-големите строителни постижения в човешката история и се смята от Американското дружество на строителните инженери за едно от седемте чудеса на съвременния свят


Според експертите някои градове могат да потънат още към 2030 година. Сред тях са Ню Йорк, Шанхай, Сидни, Дърбан, Лондон, Мумбай, Рио де Жанейро


Две трети от коралите по Големият бариерен риф са повредени през последните две години, съобщи Би Би Си. Промените в температурата на морската вода причиняват "избелване", което може да обезличи една от най-известните природни забележителности в света. Вероятната причина за процеса е глобалното затопляне

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ