29 Март 2024петък16:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Минният бранш иска глас при даването на концесии

/ брой: 73

автор:Ася Гардели

visibility 1688

Българската минно-геоложка камара (БМГК) настоява мините и находищата да бъдат отдавани на концесия след одобряването не само от държавата, но и от камарата. Това заяви вчера на пресконференция изпълнителният директор на организацията Иван Андреев. Той обяви, че има създаден канал в "Ютюб", в който ще бъдат излъчвани видеоклипове, за разобличаване на митовете и невярната информация за минния сектор у нас. Клиповете ще показват развитието на населените места в близост до мини. Той допълни, че за последните 15 г. инвестициите на компаниите, заети в минната индустрия, са за над 4 млрд. лева. В минното дело са заети пряко над 23 хил. души, косвено още 120 хиляди, а секторът формира около 5 на сто от БВП на страната, каза още Андреев.
Мините в България са модернизирани и почти напълно автоматизирани, като управлението на машините на 500 м дълбочина се извършва от повърхността на земята, добави още той. Има обаче и мини като "Оброчище", където няма нищо друго освен една бариера, а управлението е лошо, въпреки че това е най-богатата манганова мина в Европа и четвъртата по залежи в света, каза още Иван Андреев. Той е категоричен, че държавата трябва да отнеме концесията от сегашния й собственик и да потърси добър инвеститор.


Добивът на полезни изкопаеми ще нарасне с 5% през тази година


Добивът на метални руди и на неметалните полезни изкопаеми ще се покачи с 5 на сто през тази година в сравнение с миналата, прогнозира вчера Андреев. Според него цената на медта ще се покачи рязко, тя се влияела от политическите събития в Китай и Америка, които са нестабилни. В момента тон мед струва 5200-5300 долара. Очакваме тя да се повиши рязко, особено след последните намерения на Тръмп да атакува държавите от Близкия изток, коментира още Иван Андреев.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ