25 Април 2024четвъртък19:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панорама

Книгата

Цар Калоян пълководецът

Интересно четиво за великия самодържец на Николай Овчаров в поредицата "Дълг и чест"

/ брой: 73

автор:Дума

visibility 69

В "Дълг и чест" - специалната поредица на издателство "Захарий Стоянов", която представя художествени и научни съчинения, посветени на знакови имена, на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на отечеството, излиза книгата "Цар Калоян пълководецът". Николай Овчаров ни среща с "благочестивия български цар Калоян". Мъдър дипломат и човек с твърда ръка, той ще остане в българската история като владетеля, постигнал най-много военни победи. Когато братята му Иван Асен и Теодор Петър през есента на 1185 г. вдигат в Търновград въстание срещу продължилото почти два века византийско владичество, третият от братята Калоян (Хубавия Йоан, Мъдрия Йоан) е още юноша, дори е заложник при византийците. Но още преди да стане самодържец, Калоян ще се отличи като опитен пълководец, за когото Никита Хониат пише: "Грабеше и опустошаваше ромейските земи също като покойния Асен, защото природата не бе вложила в него никаква търпимост към нашата държава." 
Като законен цар Калоян получава и тежката задача да продължи делото на първите Асеневци - пълното освобождение на българските земи. И още да достигне международното признание за своето царско достойнство. И скоро човекът, "родом от Хемус", става "сияйният цар на българите и власите". Авторът Николай Овчаров, като използва не само старите хроники, а и резултатите от археологическите проучвания, ни разкрива сложната му игра с папа Инокентий III, сблъсъка с кръстоносците на Латинската империя. Особено славни са неговите успехи срещу рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, разгромили през 1204 г. вековната Източна Римска империя или Византия. С голям интерес се четат страниците за великата победа на Калоян край Адрианопол и пленяването на Балдуин, за битката при Серес, за сражението при Русион, за разгрома на Бонифас дьо Монфера в Ахридос (Източни Родопи), за последния поход към Солун и внезапната смърт на царя пред стените на Солун. Заради неочакваната смърт византийци и латинци измислят легендата за намесата на защитника на града св. Димитър, който влиза на бял кон в шатрата на царя и го пробожда с копие. Има и версия за възможен нашенски заговор срещу владетеля. Описани са и мистериите около гроба на цар Калоян в търновската църква "Св. Четиридесет мъченици".
В приложенията на книгата са поместени описанието на Адрианополската битка в стихотворен вариант (Морейската хроника), отговорът на цар Калоян на писмото на папа Инокентий ттт, свидетелствата на Теодор Врана, както и справка за въоръжението на рицарите и на българските войни. Книгата е илюстрирана от Васил Горанов, чиито картини представят битките на славния пълководец. Цар Калоян полага основите на величието на България през Хттт в., чието могъщество ще достигне връх при цар Иван Асен II.
 

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ