20 Април 2024събота15:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

До Берлин без гид

Добре организираният транспорт на германската столица ще улесни всеки начинаещ пътешественик

/ брой: 73

автор:Деси Велева

visibility 176

Ако не сте пътували почти никъде по света и смятате, че като новаци пътешественици е нужно да търсите непременно закрилата на организирани туристически пътувания с екскурзоводи, е време да се откажете от тези мисли. Групата съвсем не е задължителен елемент при пътуването надалеч, както установих при пътуването си до столицата на Германия - Берлин. Необходима е само малко подготовка от пътеводители и интернет за запознаване с основните забележителности, които трябва да се посетят, и условията за пътуване в градския транспорт. Хотелът може да се резервира чрез сайт предварително в близост до центъра. В Берлин буквално всеки знае английски език, така че и общуването е максимално улеснено.


Първото нещо, което прави впечатление при пристигането в Берлин, е почти съвършената организация на обществения транспорт. Мрежата му, движението и тарифната политика нямат нищо общо с българската. От пръв поглед е ясно, че историята му не е кратка и няма никакъв намек за хаотичност или липса на визия при организирането му. Използвайки метро - U-bahn, градска железница - S-bahn, трамвайна мрежа - Strassenbahn или автобуси, можете да стигнете до всяко точка на града без почти никакъв шанс да се объркате или да не може да намерите набелязаното място за посещение. Естествено и дума не може да става транспортът да се използва "безплатно", като гостите могат да се възползват от туристическа карта, която обхваща и трите зони на града - А, В и С. Цената за 72 часа е близо 28 евро на човек. С тази карта може да се използва и отстъпка в цената на билета за някои музеи.
Тъй като от новоизлюпени туристи не може да се очаква да са направили предварителни резервации, нужни за посещение на някои от забележителностите, е добре първият ден да се отправите към Райхстага. За да се влезе в немския парламент, е необходима резервация. Билет за вход няма, допускат се по 70-80 посетители на всеки час и заради големия наплив обикновено трябва да се запишете ден-два предварително.
На сградата бе извършена основна реконструкция в края на миналия век от световноизвестния архитект Норман Фостър. Сега в центъра й се извисява конус от огледала и стъклен купол. Уникалната конструкция е заобиколена от извиваща се до върха пътека. Докато вървите по нея с помощта на аудиогайд ще може да чуете най-популярните факти за Райхстага. Гледката от терасата под купола е заслепяваща, но все пак няма нищо общо с това, което може да се види от висотата на друга популярна забележителност на Берлин - Телевизионната кула в източната част на града. Посещението в нея излиза 14 евро, но всеки цент си струва за насладата от 360-градусовата панорамна гледка. 368-метровата кула се изкачва с асансьор само за 40 секунди. Всички по-значими обекти, които могат да се видят от кулата, са описани на няколко езика на табели, разположени на терасата.
Пътят между Райхстага и тв кулата минава през една от най-големите забележителности на Берлин - Бранденбургската врата. Монументалната конструкция е символ едновременно на разделението и единството и е притегателно място за хиляди туристи и няма как да не бъде пропусната при посещението на столицата на Германия. Трите забележителности и дълга разходка по известния булевард "Унтер ден Линден" са достатъчни, за да изпълнят първия ви ден в Берлин. През него вече сте натрупали достатъчно наблюдения и опит, за да знаете какво ще правите през следващите 2-3 дни. А един от тях няма как да не бъде посветен на символите и спомените от разделението на Берлин. Останки от Берлинската стена има на няколко места в града, а там, където е разрушена, мястото й е отбелязано от тясна каменна пътека, която минава по настоящи улици и тротоари.
Туристите неизменно са привлечени от мястото, където някога е бил гранично-пропускателния пункт между американския и съветския сектор от 1961 до 1990 г., наречен Чекпойнт Чарли. Това е било  място за преминаване на чужденците между Източен и Западен Берлин. Самата сграда на пункта е копие на истинската и пред него стоят младежи, облечени в униформи, с които всеки турист може да се снима срещу няколко евро. Струва си да се види и близкият музей, в който има богата колекция, която разказва за граничните конфликти, за десетките успешни и неуспешни опити за преминаване на стената. Вторият ден може да приключи с разглеждането на част от тъмните кътчета от историята на страната - Мемориалът на евреите, който се намира на метри от Бранденбургската врата. Мемориалът включва 2711 бетонни блока с различна височина, разположени на обща площ от 19 000 кв. метра.
На третия ден от посещението в Берлин е време да се върнете още по-назад в историята и да се запознаете с красотата на най-големия запазен дворец в Берлин - Шарлотенбург. За съжаление основната му част е затворена за посетители заради реконструкция до 2019 г., но може да бъде разгледана по-новата сграда, както и големият и отлично поддържан парк с езеро зад двореца. И тук не е нужен специален екскурзовод, тъй като записът на аудиогайда дава достатъчно информация за всяко едно помещение в двореца. Той е построен за съпругата на Фридрих ІІІ София Шарлота, но тя умира преди завършването му.
Още един палат трябва да бъде отбелязан при обиколката на Берлин. Това е дворецът на крал Фридрих Велики, който е бил унищожен от властите на ГДР, а от няколко години се възстановява в предишния му вид. По първоначални планове за това ще бъдат отделени 600 милиона евро, което бе причина за множество спорове около възстановяването на сградата.
Четвъртият ден е подходящ да посетите и няколко музея. Един от най-посещаваните е Пергамският. За съжаление в момента част от него е в ремонт и няма как да се види Пергамският олтар. Но все пак посетителите могат да разгледат световноизвестната Порта на Ищар, която е построена през 575 г. пр. н. е. по заповед на Навуходоносор II в чест на вавилонската богиня Ищар. В археологическия музей могат да се видят и асирийски, вавилонски и персийски находки. Информация за всички сбирки се получава на няколко езика отново с помощта на аудиогайд, който получава всеки посетител.
Тъй като е невъзможно при едно посещение на Берлин, колкото и дълго да е то, да се видят всички важни места, е добре да се запознаете и с една художествена галерия. Берлинската картинна галерия е сред водещите в Европа и съдържа колекция от платна от ХІІІ до ХVІІІ век. Там може да се насладите на платната на Дюрер, Ботичели, Рафаел, Тициан, Микеланджело де Караваджо, Рубенс, Рембранд.
 Четири дни в Берлин са съвсем недостатъчни, за да се видят дори основните забележителности на града. Няма да стигнат нито пет, нито десет, но все пак са добро начало и при следващото посещение на града добре ще знаете откъде да продължите.



След тежки поражения по време на Втората световна война днес Берлинската катедрала впечатлява туристите


Корабчета кръстосват река Шпрее


Райхстагът под стъкления купол


След Втората световна война от църквата Кайзер Вилхелм остават руини, но е запазена масивната кула


Мястото, където е бил оригиналният пункт Чекпойнт Чарли


Телевизионната кула в източната част на Берлин все още е притегателно място за хиляди туристи


Снимки Авторката

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ