25 Април 2024четвъртък16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Санирането отива на прокурор заради нарушения

Може да загубим 2 млрд. лв. заради забавяне на участъка от "Струма" при Кресненското дефиле, предупреди министър Попниколов

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 24

Програмата за санирането отива на прокурор заради съмнения за нарушения. Това заяви вчера пред бТВ регионалният служебен министър Спас Попниколов. По думите му част от нарушенията са прекалено и необосновано високи цени, както и наддоговаряне на средства - договори с неосигурено финансиране. Той уточни, че първоначалните цени на програмата са били 290 лв. без ДДС на квадратен метър, а сега са 140 лв.
Софийската градска прокуратура (СГП) поиска от регионалния министър Спас Попниколов конкретни данни за нарушения при финансирането на програмата за саниране. В сигнала си до държавното обвинение Попниколов е съобщил, че са нанесени щети на държавния бюджет и липсва ясна регламентация на цялата дейност по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това обаче не е достатъчно да се образува досъдебно производство, посочват от обвинението, тъй като Попниколов не е изложил  конкретен случай, при който е налице вреда за бюджета. Прокуратурата иска министърът да предостави информация дали са извършвани проверки на действията на лица или фирми изпълнителки, установена ли е нанесена вреда на държавния бюджет и в какъв размер, в резултат на кои действия и от кои лица е причинена вредата. Изискано е информацията да бъде придружена с копия от съответните документи.
Министърът посочи, че отговорност за изчезналите документи на тунел "Железница" на магистрала "Струма" носи председателят на оценителната комисия. Попниколов отрече да е правен опит да се скрие от медиите изчезването на папката, а когато е станало ясно, че я няма, е действано съгласно закона - процедурата е прекратена. Попниколов обясни, че стаята с документите е под видеонаблюдение, а вътре влизат по двама души минимум. Това значи, че със Стефан Гайтанджиев е имало втори човек, член на оценителната комисия. По думите на министъра сега липсва част от техническата оферта, която е предмет на оценка. Има вариант друг да е искал това, за да компрометира фирмата. Сигналът на АПИ е, че липсват документи на един от участниците, не е посочено от кой, добави той.
Според министъра сега предстоят жалби за спиране на процедурата и ще има наново обявена процедура. Според мен това е саботаж срещу работата на пътната агенция, на МРРБ и на цялото служебно правителство, категоричен е Попниколов. Според него прекратяването на процедурата няма да доведе до загуба на европейски средства, но участъкът на Кресненското дефиле е по-голям проблем. Там по думите му нещата са много забавени и се рискуват 2 млрд. лв. - стойността на цялата магистрала. Един километър магистрала, ако не е завършен, се губят парите за всичко построено досега, уточни регионалният министър. Казусът за дефилето е свързан със специалния статут на района. "Ноември беше направена процедурата за идеен проект, а всеки знае, че там е защитена територия и трябва бързо да се направи ОВОС. Обвинявам всички, които са се занимавали с това през последните 10 години. Защо се е чакало толкова, след като се знае, че там е най-тежкият участък на магистралата", заяви Попниколов.
Министърът заяви, че няма да подава оставка, която му поискаха от Камарата на строителите. Къде беше камарата, когато нямаше нито един договор за строителство миналата година, попита Попниколов. Те са загрижени за техните членове и искат моята оставка и заради политически натиск. Не знам от коя партия, може и от всичките. Предшественикът си той обвини за това, че няма осигурени пари за ремонтите на тунелите "Ечемишка" и "Витиня". Опитах да поискам пари от финансовото ведомство и ми отказаха, преструктурирахме бюджета на АПИ, поне да довършим двете тръби, добави той. Проверките по тунелите приключиха и има спешни мерки, които се изпълняват в момента.
По-късно вчера бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че служебният ръководител на ведомството Спас Попниколов дължи извинение на служителите на Агенция "Пътна инфраструктура", на всички членове на Камарата на строителите в България и "защото така и не намери сили да признае грешката си и да прояви достойнство, като подаде оставка". Павлова коментира на страницата си във фейсбук, че Попниколов също така трябва да се извини, че е изрекъл неистини по-рано вчера.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 354

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 281

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ