В магазините ни пробутвали румънско агнешко за наше
/ брой: 72
Румънско агнешко се продава по магазините като българско. Това предупреди в навечерието на Великденските празници председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров, цитиран от БНР. По думите му близо половината от агнешкото месо е родно, а останалото - внос. Румънските агнета се колят в българските кланици, а след това ги предлагат на пазара за български, защото са по-евтини. В Румъния има субсидия на заклано агне, което подобрява цената, но трябва да се знае, че румънското агнешко е с много по-лоши вкусови качества. Според Зарков един от начините потребителите да се ориентират е цената. Килограм българско агнешко се търгува по около 13,60 лв.
Замразено агнешко месо се внася основно от Нова Зеландия, докато предлаганото прясно месо е предимно българско, увери вчера директорът на Областната агенция по безопасност на храните (ОАБХ) в Сливен, Пламен Пенчев, цитиран от "Фокус". Той уточни, че яйца на пазара са основно български или полски. Засилени проверки извършват инспекторите БАБХ в Сливен. Проверяват се традиционните за Великден храни - агнешко месо, яйца, козунаци, пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти. На проверка подлежат и боите за яйца. До момента са съставени 8 акта и са издадени 20 предписания. Установените нарушения са основно за неспазване на хигиената, продукти с неизвестен произход, изтекъл срок на годност. Инспекторите проверяват производствените предприятия, кланици, складовете за търговия на едро, големите хранителни обекти, заведения за обществено хранене, магазините, специализирани в продажбата на месо.
Дни преди Великден цената на агнета в област Пазарджик се увеличи и достигна до 7 лева за килограм живо тегло, съобщи Румен Георгиев, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в област Пазарджик. Допреди няколко дни цената на килограм живо тегло при агнетата е била 6 лева, но вече търговците предлагат агнетата на цена от 7 лева за килограм. Причината е, че агнешкото е най-търсеното месо преди Великден и Гергьовден, а овцефермите в региона са малко и всеки иска да направи бърза печалба. Освен това и цената на агнешкото месо в търговската мрежа се повишава с всеки изминал ден, подчерта Георгиев. Първоначално тя беше около 12-13 лева, но вече повечето търговци предлагат агнешко месо на цена от 14-15 лева. Стопаните знаят, че след като се обработи живото агне, теглото му остава около 50% и смятат бързо каква трябва да бъде първоначалната цена, каза още Румен Георгиев.
Засякоха криминално проявен с багажник нелегално месо
Служители на Районното управление на МВР в Самоков пресякоха нерегламентиран превоз на агнешко месо. Около 14 ч преди ден, на пътя от Ихтиман за Самоков, при извършването на проверки за нерегламентиран превоз на хранителни продукти от животински произход, служители на РУ-Самоков спрели лек автомобил "Опел Астра". В багажника на колата, управлявана от криминално проявен мъж от Ихтиман, служителите на реда установили 15 трупни агнета и субпродукти от тях, без автомобилът да е регистриран надлежно по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност. От служители на Областната дирекция по безопасност на храните е съставен акт на водача за извършено нарушение. Ежедневните проверки на полицейските наряди за установяване на нерегламентиран превоз на животни и хранителни продукти в навечерието на Великденските празници продължават активно на територията на цялата Софийска област.