19 Април 2024петък04:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Тероризмът - оръжие за промяна

САЩ създадоха чудовището "Ал Кайда", срещу което по-късно започнаха да воюват

/ брой: 72

visibility 21

Николай ШОПОВ

Тероризмът не е от вчера в човешката история и както личи няма и да остане в миналото. Интересен е въпросът дали тероризмът е изолирано явление, отчаян акт на отделна личност, или има по-дълбоки цели - да се използва за целенасочена промяна в политиката на дадена държава, да се дискредитира неудобен държавник, да се стигне дори до промяна в управлението и смяна на ръководството в определена страна. Не се ли използват много често терористичните актове за постигане на политически и икономически цели? За преразпределение на пазари, в борбата за ресурси и нови технологии. Доколко тероризмът влияе на развитието на човешката история?
Да се върнем назад. Във втората половина на ХІХ век. Упадъкът на Руската империя според някои историци започва с терористичните акции срещу царизма. Движението "Народна воля" има и стратегия - акциите да се извършват предимно срещу войската и полицията. С тях се цели да се дестабилизират държавата и царският режим, да се нагнети атмосферата, да се всеят страх, недоверие и разколебаване в силата на режима. При терористична атака е убит и императорът. Стига се до поражението в Руско-японската война, а след няколко години - до Февруарската и Октомврийската революция.
Промени ли се ходът на историята след атентата в Сараево? Промени се и още как. Даде се сигнал за започване на Първата световна война, вследствие на която се разпаднаха няколко империи, избухна революцията в Русия, последваха подобни събития в Унгария и Германия. Европа коренно се промени. Тези промени стигнаха дори до България със Септемврийското въстание и атентата в църквата "Света Неделя". Разбира се, че Сараевският атентат е поводът за войната, а причините са дълбоките политически и икономически противоречия и алчността на капитала. Но фактът е факт -

Европа не е същата

Зададохме си въпроса дали тероризмът се използва за постигане на определени политически цели. Ето едно доказателство. САЩ създадоха и използваха една от най-известните и ефективни терористични организации "Ал Кайда", за да се борят срещу Съветския съюз в Афганистан. Заради своите интереси в тази част на света и за да дискредитират Съветския съюз, американците създадоха чудовище, срещу което след това започнаха да воюват.
Терористичната атака в САЩ на 11 септември 2001 г. оказа голямо влияние върху развитието на събитията в Близкия изток. Промениха се най-напред самите американски щати. Въведоха се драконовски мерки, които ограничиха правата и свободите на гражданите. Още по-кардинално се промениха събитията с решението на САЩ да водят "безпощадна" война с тероризма. Слагам думата безпощадна в кавички, защото с оглед на развитието на събитията в Близкия изток тази война се оказа изключително несполучлива за хората, живеещи в този регион. Не се ли използваха терористичните актове за износ на демокрация? Не се ли използваха за постигането на политически и икономически интереси? Не се ли използваха за смяна на режимите, които не са удобни за САЩ? Не се ли използваха, защото трябваше да се експлоатират нови петролни находища или да се прокарат нефтопроводи и газопроводи? В резултат на тази война с тероризма последваха кървавите събития в Ирак, Либия, Египет и Сирия, с които бяха сменени управляващите. Засега само Башар Асад все още е на власт. Стигна се до разпада на държавите и сега в района има нестабилност, престъпност, корупция, тероризъм. Тази безпощадна война с тероризма доведе до милиони

човешки жертви и емигранти

Стигаме до терористичните атаки, извършени в Белгия, Франция, Англия, Германия, и до множество други престъпления в други европейски държави. Тези атаки имат за цел да променят ценностната система на европейците, да променят начина им на живот. Да предизвикат дестабилизация в Европа, страх и непредвидимост. Те имат за цел да се пречупи вярата в държавата, във властта, в службите за сигурност и най-вече в модела на развитие.
Тези дни светът изтръпна от терористичната атака в Санкт Петербург. Това е първият терористичен акт в Русия за последните три години. Свързан ли е с "Ислямска държава", или има друга цел? Ще има ли други? Първите коментари са разнопосочни. Едни смятат, че причината за атаката е намесата на Русия в Сирия. Други - че целта е да се дестабилизира страната, гражданите да изгубят вярата си в ръководството на държавата, да се всее съмнение в правилността на избрания вътрешнополитически и външнополитически курс. Трети виждат в този акт предупреждение лично към Путин - да се сломи волята и да се пречупи моралът му преди президентските избори през 2018 г., да се създаде напрежение и недоволство от управлението му, за да не се кандидатира за нов мандат. Изпитан похват в предишните години. Да видим фактите.
Известната журналистка Политковская беше убита на рождения ден на Путин. Борис Немцов - лице на опозицията, беше убит до Кремъл. Взривът в метрото на Петербург стана в момент, когато Путин беше в родния си град и имаше среща с президента на Беларус Лукашенко. Преди тази среща бяха демонстрациите в Беларус, а на 26 март - демонстрациите в Русия под предлог борба с корупцията. По същото време стана и нападението на полицаите в Астрахан, за което има съмнение, че е извършено от ислямисти. И двете атаки са извършени от лица с неруски произход. Всичко това струва ли ви се случайно? Или може би е координирано? Не съм привърженик на конспиративните теории, но и

случайностите са странни


Освен това моделът е изпитан многократно в различни държави. Технологията е една и съща. Използват се три основни теми: правата на човека, резултатите от изборите, корупцията. Основното е да се привлича младежта в тези акции. Виждаме какво се случва в Сърбия след президентските избори.
Но да се върнем в Русия. Тук започнаха да се използват вече и 12-годишни деца. В Русия се разчита и на друго - да се използва многонационалността в държавата, както и различните вероизповедания. Да се вбие клин между тях, да има напрежение и недоверие. Целта явно е да се създаде обстановка, при която Путин да не се кандидатира за нов мандат, защото е неудобен за някои. Фактите няма как да бъдат опровергани.
Тероризмът е болест на съвременното човечество. Терористичен акт може да бъде извършен винаги и навсякъде. Трудно е службите за сигурност да проследят и обезвредят всички атентатори. В редиците на "Ислямска държава" воюват доброволци от 88 страни. Това е същински

ислямистки интернационал

Тероризмът е опасен за всички. Няма неприкосновени. И тук възниква въпросът: може ли да се създаде коалиция за борба с тероризма? Както показват фактите и времето - много трудно, а може би невъзможно. Защо? Защото има фактори, които имат полза от тероризма за постигането на своите цели. Терористите се финансират от определени държави. Има информация, че е сключен договор с терористични организации да воюват в Йемен в разразилата се гражданска война. Терористи се използват за решаване на проблеми, когато трябва да се неутрализира неудобен противник или да се смени неудобен държавник. Един път терористите са борци за демокрация и човешки права, а друг път се обявяват за терористи. В Чечня и Косово бяха борци за демокрация, а в Украйна са терористи. В Сирия и Либия едни и същи групировки в един момент са борци за демокрация, а в друг, при променена конюнктура, са терористи. За САЩ кюрдите са борци за човешки права, но за Турция са терористи. САЩ така и не можаха да определят кои в Сирия са терористични групировки и кои - умерена опозиция. Докато има лицемерие и двоен стандарт, както и стремеж за използване на тероризма за постигане на собствени политически, икономически и финансови цели, няма да се постигне международна антитерористична коалиция. Без тотална война с тероризма, при наличието на двоен стандарт и лицемерие, борбата с терора е обречена.
Давам си сметка, че текстът е спорен. Още класиците обаче са казали, че с терор проблемите не се решават и целите не се постигат. Само организираните масови движения са способни на успех. Примери за неуспех на тероризма в историята има много. Да споменем атентата в църквата "Света Неделя", терористичните групи в Южна Америка, които така и нямаха реални постижения, както и отказът на ЕТА в Испания. И все пак тероризмът може да бъде успешен, когато се използва за дестабилизиране на дадена страна, за създаване на негативен образ на неудобен лидер, за постигане на определени интереси.


Световният търговски център...


Санкт Петербург...

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ