20 Април 2024събота19:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борис Христов вдъхнови млада художничка

Жаклина Симова рисува портрети на знаменити българи и пейзажи

/ брой: 72

visibility 63


Елиана Митова


Младата художничка Жаклина Симова, ученичка на проф. Пламен Вълчев от Художествената академия, вече се прочува и в чужбина. Две нейни картини - пейзажи от селския бит и природа, бяха купени от испански колекционер на последната й самостоятелна изложба в музея "Борис Христов" в столицата. Единият пейзаж е закачен в офиса на испанската неправителствена организация ARAPAZ - MPDL - ARAGON, която реализира благотворителни проекти у нас още от началото на 90-те. "Много талантлива художничка. Ще й направим самостоятелна изложба в централна галерия в Сарагоса", каза специално за ДУМА шефът на организацията Агустин Гавин Бласко.
Картина на Жаклина вече краси дома на бесарабските българи Нина и Петър Делибалтови в Кишинев. Те бяха на кратка почивка в София, посетиха дома-музей "Борис Христов" и видяха портретите на бас номер 1 на всички времена, които младата художничка бе подарила на музея. Останаха изумени, но не можаха да отнесат в родината си и портрет на големия бас - те вече са изкупени. Задоволиха се със селски пейзаж, близък до българския бит от миналия век.
Жаклина работи и благотворително - заедно с родителите си подкрепя хуманитарни каузи, защитава бежанци и изоставени деца. На втората й самостоятелна изложба в музея "Борис Христов" учителят й Пламен Вълчев първи си купи картина. Момичето пожела да му я подари, но той категорично отказа, очарован от талантливата си ученичка, готов да я подкрепя винаги. Тя пък залага все повече и повече на калиграфията, затова картините й са надписани отзад с много любов и ефектни шрифтове.
Изложбата бе открита с концерт на известните оперни певци Таня Жечева-Ташева, мецосопран, и Петър Петров - великолепния бас, който успешно продължава делото на знаменитите си предшественици Борис Христов и Николай Гяуров и пее предимно в чужбина. "Многая лета" прозвуча с неговия мощен глас, за да напомни, че България винаги е раждала големи баси и че трябва по-често да ги слушаме у нас. Почитателите на Петър Петров все се надяват той да изпее Гремин в "Евгений Онегин" на софийска сцена, а Жаклина е готова да го нарисува в тази роля.
Вече се знае, че следващата изложба на Жаклина ще е в Сарагоса, дано й стигнат силите да покаже картините си и в Кишинев! Момичето разнообразява творческите си търсения. Ден не минава, без да хване четката, осъмва над платната. От съюзната организация на кубинските художници в Хавана изразиха желание да покажат нейни творби, стига Жаклина да предостави поне 20 картини за изложба. На Острова всички български творци са добре дошли, а културните ни връзки с екзотичната латиноамериканска страна се нуждаят от оживяване.

Снимка Личен архив

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ