19 Април 2024петък13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Всеки трети грък не си е платил данъците

Гръцката държава губи годишно по 16 милиарда евро от укрити доходи

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 9

Всеки трети гражданин на Гърция през миналата година не си е платил данъците. Обработени са обаче общо 8,646 млн. данъчни декларации за 2016 година. От тях става ясно, че 9 от 10 жители на южната ни съседка са декларирали доход до 20 хил. евро. Други 32%, или около 2,767 млн. души, са обявили доходи под 5 хил. евро, което е под прага за плащане на данъци.
В тази връзка местните медии коментират, че дори тройката да накара Атина да свали прага на необлагаемите доходи, то една пета от гърците пак няма да плащат данъци, пише в. "Вима", цитирайки данни на финансовото министерство на страната.
Гърците са заявили общо доходи за 74,2 млрд. евро, срещу - 73,9 млрд. евро за по-миналата година. Отчетен е спад на средния доход с 1,1%, при ръст на средното ниво да данъците с 3,3 на сто. За 2016 година гръцкият бизнес е платил данък печалба в размер на 8,2 млрд. евро, срещу 7,8 милиарда за 2015 година.
Обработката на декларациите за миналата година показва още, че почти 15% от гърците, или 1,263 млн. души, са обявили нулеви доходи. Това са основно студенти и домакини. За последните 5 години броят на хората, живеещи с доходи под хиляда евро на месец, се е увеличил от 49% на 64,11 на сто. Самонаетите в Гърция, които са 470 хил. души, за 2016 г. са обявили среден доход от 9699 евро. Фермерските доходи са паднали от 3103 евро за 2015 година на 2822 евро за миналата, пише още в. "Вима".
Вестник "Катимерини" пък уточнява, че за периода 2011-2016 г. декларираните доходи в Гърция са се понижили с 22,8 млрд. евро, което съответства на 13% от БВП на страната.
Гръцката държава губи годишно по 16 милиарда евро от неплатени данъци, показа изследване на компанията "Дианеосис". Укриването на данъци в Гърция е почти национален спорт, а сумите се изчисляват на около 6-9% от брутния вътрешен продукт - между 11 и 16 млрд. евро годишно. Проучване на EY дава отговор на въпроса кой най-често си спестява внасянето на данъци в хазната.
Профилът пасва на млади лекари с богата практика, женени и с много деца и живеещи в южните части на страната.
Проучването е част от кампания за борба с укриването на данъците, организирана от Гръцката организация на предприемачите (SEV) и Института "diaNEOsis". В него проблемът се анализира по професии, местоживеене и семейно положение на данъкоплатците.
Основната част от сивия сектор в Гърция се пада на самоосигуряващите се, показват данните. Между 57 и 58,6% от предприемачите в страната не декларират изцяло своите доходи. На този фон само между 0,5 и 1% от работещите на трудов договор си спестяват плащането на данъци.
Сектор с голям процент на укрити данъци е и селското стопанство - около 53% не декларират изцяло своите доходи.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ