26 Април 2024петък14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Реквием" от Моцарт звучи в града на липите

Недовършената "лебедова песен" на композитора ще дирижира Старозагорският митрополит Киприан

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 24

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, на 12 април - Велика сряда от Страстната седмица, на сцената на Старозагорската опера ще прозвучи монументалната последна творба на В. А. Моцарт "Реквием", информира Сийка Лапачка. Ще дирижира Старозагорският митрополит Киприан. Участват солистите Беса Лугичи от Косово, Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, оркестър и хор на Държавната опера в Стара Загора. Хормайстор е Младен Станев.
"Реквиемът" е тържествена траурна меса в Римо-католическатa църква. За най-интересни интерпретации на темата "Реквием" се смятат тези на Верди и Моцарт. Моцарт е сериозно болен, когато пише "Реквием"-а. Знаел е, че дните му са преброени и е работил с безпрецедентна бързина, но не успява да го завърши. Това прави любимият му ученик Зюсмайер. Изпълнен е за първи път на погребението на композитора.
Старозагорският митрополит Киприан е роден на 8 март 1976 г. в Казанлък. Завършва средно музикално образование в родния си град. Приема монашество на 1 септември 1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан. Ръкоположен е за йеродякон на 8 септември с.г. в Павел баня, а за йеромонах - на 14 септември в храм "Св. Николай" в Стара Загора. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанската митрополия и за диригент на представителния хор "Св. Софроний еп. Врачански" на Врачанската епархия.
По време на следването му в Богословския факултет при СУ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31 август 2003 г. През февруари 2006 г. е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия - до 1 август 2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанската митрополия. По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 3 март 2008 г. в катедралния храм във Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес. Избран е за Старозагорски митрополит от Св. Синод на БПЦ-БП на 11 декември 2016 г. в синодалния параклис "Св. княз Борис-Михаил" в София.

Снимка ДО Стара Загора

Митрополит Киприан по време на репетиция

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ