28 Март 2024четвъртък20:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Льо Пен на фронта

Не е невъзможно на 8 май Франция да осъмне с крайнодесен президент

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 26

През февруари лидерът на "Националния фронт" Марин льо Пен публикува списък със 144 ангажимента, залегнали в програмата й. В нея влизат: референдум за членството в ЕС; евентуално премахване на еврото и връщане на франка; наемане на 15 000 нови полицаи и отваряне на 40 000 нови места в затворите; 35-часова работна седмица и фиксирана пенсионна възраст от 60 години. Що се отнася до чужденците - ограничаване на законната имиграция до 10 000 души годишно; автоматично експулсиране на имигрантите без документи и даване приоритет на французите при социалното настаняване.
Сред приоритетите са и потенциалното излизане на Франция от НАТО и засилване на собствените въоръжени сили на страната. Льо Пен обеща да увеличи военните разходи през първата година от мандата до 2% от БВП и да достигне ниво от 3% в края на президентството си. Ще се настоява също изискването за 2% военни разходи да бъде вкарано в конституцията.
Почти всичко, което обещава Марин льо Пен, е крайно, но пък се нрави на немалка част от французите. Социологическите проучвания го показват. Защо? Защото традиционните партии се провалиха в решаването на настоящите кризи, загубиха доверието на избирателите си, а сега се почесват недоумяващо по главите и се питат "Как се стигна дотук". Напълно вярно е, че т. нар. крайни партии, независимо в коя посока на политическия спектър, дефинират правилно проблемите, но не дават техните решения, или това, което предлагат, е нереализуемо. Антонио Грамши казва: "Когато старата система умира и новата все още не е родена, се раждат чудовища". Е, кой ще спре тези чудовища, за които спомените на Европа са повече от горчиви?
Марин льо Пен е националист, твърд противник на имиграцията. Но в идеологията й отсъстват крайнодесните елементи, присъщи за поколението на баща й Жан-Мари, коментира Би Би Си.
"Работейки с нея, забелязах, че първите й рефлекси я водят наляво", казва бивш съветник, пожелал анонимност. "Тя няма десни инстинкти. За мен десни са хората, които ценят свободата пред равенството. Е, Марин винаги избира равенството пред свободата."
Това е особено видно при социалните политики, където възгледите на Льо Пен са на милиони километри от карикатурния образ на крайнодесния националист, коментира Би Би Си. Тя отказа да се включи в движенията срещу гей браковете - въпрос, който изкара милиони консервативни французи на протести през 2013 г. Няколко от съветниците й са хомосексуални, близък асистент на Жан-Мари също е гей.
Макар и религиозна, Марин критикува унищожително буквалната интерпретация на католицизма. Разведена е два пъти и яростно защитава правото на аборт, като го определя като тъжна необходимост.
Безспорно "Брекзит" и победата на Доналд Тръмп в САЩ дадоха кураж на "Националния фронт". "Великобритания е най-добрата реклама за нас", коментира Жан-Лин Льокапел - близък приятел на Льо Пен, цитиран от Би Би Си. "Колкото до Тръмп... ако американският президент може да настоява за отбрана и контрол върху имиграцията, значи и френският може."
Изборната система във Франция винаги е била препятствие пред "Националния фронт", коментира Би Би Си. Единствено между 1986 и 1988 г. партията, основана през 1972 г., е имала повече от двама депутати. През 2002 г. Жан-Мари льо Пен достигна до втори тур на президентските избори, но другите партии успяха да се мобилизират и обединят, за да възпрепятстват победата му. Под ръководството на Марин льо Пен положението се променя. Днес "Националният фронт" има двадесет евродепутати и стотици членове на местните общински съвети. Кметове от партията или свързани с нея управляват единадесет града.
"Бивша крайнодясна партия, която се превърна в популистка партия с ксенофобски и авторитарни инстинкти" - така авторитетният коментатор Ален Дюамел описва "Националния фронт".
Стив Брюа от партията, цитиран от Би Би Си, казва: "Крайнодесни" е неприемлив за нас термин. Той автоматично ни свързва с Хитлер и враговете ни използват това. Предпочитаме "патриотични", "протекционисти", "национални". Не "националисти". Това звучи агресивно. Харесваме "популисти".
На практика "Националният фронт" гради програмата си около идеята за нацията, за националните ценности и идентичност.


Черният сценарий


БГНЕС

Матю Кроасандо, главен редактор на вестник "Л'Обс", който неотдавна публикува материал с името "Черният сценарий на първите 100 дни", определя Марин льо Пен като голяма опасност.
Десетки актьори, певци и други артисти поставиха своето име срещу кандидатурата на Льо Пен, напомняйки за президентската кампания в САЩ миналата есен, при която творците заявяваха, че предпочитат да живеят в изгнание в Канада, отколкото под властта на Доналд Тръмп. Аналогични са позициите и в този случай и редица авторитети в културата вече заплашват със "стягане на куфарите".
Носителят на Нобелова награда за литература Жан-Мари Гюстав льо Клезио твърди, че ще предаде френския си паспорт, ако изборите не са в полза на демокрацията. Редица други авторитети, сред които френският посланик в Япония Тиери Дана, историкът Франсоа Дурпае и ръководителят на Международната федерация по правата на човека Димитри Христопулос, предупредиха за крути мерки срещу победата на Льо Пен.
Сред противниците й е и главният редактор на "Либерасион", който каза: Нейната победа ще бъде политическо поражение за правата на човека, но ние ще продължим да се борим. Няма да има фашизъм от първия ден. Франция има конституция и институции, които са над всичко.
По неговите думи съпротивлението ще започне с парламентарните избори през юни, които ще определят формата на бъдещото правителство.


47% подкрепа

Привържениците на Льо Пен се множат

Нова анкета дава рекордните 47 процента гласове на първи тур за кандидата на крайната десница Марин льо Пен. Проучването на "Ифоп" от миналата седмица сочи, че Льо Пен, която допреди е имала 43 процента одобрение, сега се доближава все по-близко до кандидата на консерваторите Франсоа Фийон. Макар очакванията да са, че центристът Еманюел Макрон ще се изправи на втори тур срещу Льо Пен и ще я победи, някои анкети сочат, че Фийон ще надвие Макрон с четири процента.
Резултатът от сблъсъка Льо Пен/Макрон за момента е 40% на 60%, като лидерът на "Националния фронт" от началото на годината е прибавила 5 процента към одобрението за себе си.
Тъй като един на всеки трима избиратели до последно се колебае за вота си, напрежението нараства все повече и резултатът никак не е предизвестен. А социолозите в последно време в различни краища на света се провалят в прогнозите си - примери доста.
Първият тур на президентските избори е на 23 април, вторият - на 7 май.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ