26 Април 2024петък20:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Софиянци с две фактури за парно за април

ЕРП-та пък ще правят извънреден отчет заради поскъпването на тока

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 16

Потребителите в София ще получат по две фактури за парно през април, които ще отразят консумацията преди и след промяната на цените на топлоенергията, съобщиха от "Топлофикация София". Техниците от четирите топлорайона ще направят междинен отчет на всяка сграда. Сметките за април ще бъдат получени след 15 май.
 Председателят на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство (АДТС), Огнян Димитров, обясни пред БНР, че показанията от топломерите ще се разделят пропорционално, съгласно енергията за месец април. Димитров коментира, че "пропорционално" означава, че за месец април ще има реално два периода, един по старите цени до 7 април и един по новите цени след 7 април, тъй като топлоподаването още не е спряно.
През миналата седмица КЕВР окончателно реши, че от 7 април цената на електроенергията се повишава средно с 0,95%, а на парното - с между 17,9% и 25,6%, като единствено заради грешни изчисления в предишен период "Топлофикация Плевен" ще има пределни цени за услугата си с 37,4% по-високи. Решението на комисията отразява повишението на цената на природния газ от 1 април - с 29,6%. По отношение на парното най-малък ръст на цената има за абонатите на "Топлофикация Велико Търново". Абонатите на "Топлофикация София" ще платят с 22,75% повече.
Решението за поскъпването на парното и топлата вода и електроенергията беше съпроводено с протести пред сградата на КЕВР в столицата. Регулаторът обаче не се отказа от поскъпването. Омбудсманът Мая Манолова и Федерацията на потребителите внасят в Софийския административен съд жалба срещу КЕВР. Според изпълнителния секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев ръководството на КЕВР се отнася изключително пренебрежително към исканията на хората. Единственият начин е да се търси съдействието на съда и ако българският съд не се произнесе, ще се обърнат към този в Страсбург. Ако няма друг начин да се спазят правата на потребители, той смята, че в краен случай е възможно да се пристъпи и към масови протести.
С последното решение на КЕВР цената на електроенергията за крайните потребители се повиши със средно 0,95%. За клиентите на ЧЕЗ България увеличението е от 0,96%, за ЕВН България - от 0,95%, а за клиентите на Енерго Про - от 0,94 на сто. Във връзка с промяната електроразпределителните дружества предвиждат извънреден отчет на електромерите.
От ЧЕЗ съобщиха, че са наели 368 допълнителни служители, а всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни. От компанията дават възможност и за самоотчет на своите клиенти. Данните трябва да бъдат подадени до 10 април. Самоотчет предлагат и другите две дружества. От ЕВН посочиха, че няма да има промяна в месечния график за отчет на електромерите на дружеството. За потребителите, които не изпратят данни, потребената енергия ще се изчисли като произведение от броя на дните от датата на отчитане до 6 април включително по среднодневното потребление на клиента. Периодът след 7 април ще се таксува по новите цени до датата на отчета по график.
От Енерго Про съобщиха, че запазват правото си да направят проверка за точността на подадените от клиента показания.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ