20 Април 2024събота02:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кървава Цветница в Египет

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 17

Най-малко 27 богомолци загинаха и около 80 бяха ранени при бомбена експлозия в църква в Египет, предадоха местните медии и световните агенции. Кървавата трагедия помрачи светлия празник в арабската държава, където от векове живее многомилионна християнска общност.
Нападението е станало, когато близо 2000 вярващи се стекли за богослужение в храма "Мар Гиргис" в град Танта, на 80 км северно от столицата Кайро. Египетските копти отбелязват Палмова неделя, седмица преди Великден. За нас този празник е Цветница.
Малко по-късно Си Ен Ен съобщи, че е избухнала втора бомба пред християнския храм "Сан Марко" в Александрия. Според информацията атентатор самоубиец се е самовзривил пред храма "Сейнт Марк". Засега местните власти говорят за 11 убити и над 35 ранени при второто нападение.
Атентатът става преди визитата в Египет на папа Франциск, насрочена за 28 и 29 април, и след призив, отправен от местния клон на групировката "Ислямска държава" за нападения срещу християните в Египет.
Припомняме, че християните са около 10 процента от населението на Египет, наброяващо 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси. Коптите са египетските християни. Те са най-голямата етнорелигиозна общност с древни корени в Близкия изток. Смята се, че са преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет.
Тези атентати не са първите срещу коптите в Египет. През декември миналата година по време на неделна служба камикадзе се взриви в църквата "Св. Павел и Петър" в Кайро. Тогава загинаха 30 богомолци, десетки бяха ранени. Това беше най-зловещият атентат срещу копската религиозна общност в Египет след този, осъществен на 1 януари 2011 г. в храм в Александрия с 20 жертви.
И за двата атентата отговорност пое ислямистката терористична организация "Ислямска държава".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ