25 Април 2024четвъртък12:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свалянето на Башар Асад отново е приоритет на САЩ

Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, според държавния секретар Рекс Тилърсън обаче главният приоритет е поражението на "Ислямска държава"

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 13

Американският президент Доналд Тръмп похвали военните, осъществили атаката в Сирия. Тръмп се обърна към тях в туитър: "Поздравявам нашите страхотни военни мъже и жени, които представиха толкова добре Америка и света при атаката в Сирия".
Съединените щати изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" по военно летище в сирийската провинция Хомс. Атаката беше подкрепена от европейските страни, в това число и България. Срещу нея се обявиха Москва и Дамаск, които обвиниха Вашингтон, че ударът е нанесен без доказателства за това, че силите на Асад са използвали химически оръжия. В същото време хиляди американци излязоха на протести с призива Тръмп да не продължава атаките. Най-масов беше протестът пред "Тръмп тауър" в Ню Йорк.
Междувременно, постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви в интервю, че смяната на режима в Сирия е един от приоритетите на администрацията на президента Тръмп. "Не виждаме мирна Сирия, докато Асад е там", каза още Хейли. Изказването й контрастира с нейното изявление от 30 март, няколко дни преди американските удари с крилати ракети срещу сирийска авиобаза, в което тя посочва, че "свалянето на Асад вече не е приоритет" за САЩ.
Междувременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън обяви в интервю за телевизия Си Би Ес, че главният приоритет за САЩ в Сирия е поражението на "Ислямска държава". Поражението на групировката и ликвидирането на нейния самопровъзгласен "халифат" ще премахне една заплаха не само за САЩ, но и за стабилността в целия регион, смята Тилърсън. "Важно е приоритетите ни да останат ясни. И за нас главният приоритет е поражението на "Ислямска държава", подчерта той.
Тилърсън е уверен, че ще успее да предотврати продължаване на гражданската война и да събере различните страни в конфликта на масата за преговори, за да започне процес на политически дискусии. По думите му подобни дискусии ще изискват участието на президента Башар Асад и неговите съюзници.
Държавният секретар заяви в интервюто също, че не очаква руски ответен удар след американската ракетна атака, защото тя не е била насочена срещу руснаците. "Става дума за изключително прецизен и целенасочен удар в отговор на една химическа атака и Русия никога не е била мишена", настоя той.
В същото време Белият дом разпространи писмо, което президентът Доналд Тръмп е изпратил до лидерите на двете камари на Конгреса на САЩ, обяснявайки решението си да заповяда военни удари срещу авиобаза в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Тръмп казва, че е действал в името на жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на САЩ, в съответствие с конституционните си правомощия да отговаря за външните отношения и като върховен главнокомандващ и глава на изпълнителната власт. САЩ ще предприемат допълнителни действия, когато е необходимо и уместно, за да наложат важните си национални интереси, допълва той. Тръмп подчертава, че е написал писмото в рамките на усилията си да държи Конгреса напълно информиран.
"Заповядах тази акция, за да намаля способността на сирийската армия да осъществи други атаки с химическо оръжие и да накарам сирийския режим да се откаже да използва или разработва химически оръжия", заявява Тръмп.
Междувременно руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с Тилърсън заяви, че нанесените от Вашингтон ракетни удари срещу Сирия работят в полза на екстремистите, предаде ТАСС. Според съобщението на руското външно министерство разговорът се е състоял по инициатива на американската страна. Обсъждана е била ситуацията в Сирия след нанесените от въоръжените сили на САЩ удари по сирийските войски през нощта на 7 април.
В разговор с германския си колега Зигмар Габриел Лавров заяви, че аргументите на американския президент за ударите в Сирия са неубедителни и недостоверни.
В същото време боен кораб, въоръжен с крилати ракети, се присъедини към военноморските части на Русия край бреговете на Сирия в отговор на американските удари, съобщи в. "Гардиън". Русия е поискала независимо разследване на предполагаемата химическа атака в сирийския град Хан Шейхун, предаде ТАСС.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 99

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 92

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ