20 Април 2024събота13:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 23


1847 - РАЖДА СЕ ДЖОУЗЕФ ПУЛИЦЪР, АМЕРИКАНСКИ ЖУРНАЛИСТ, ПУБЛИЦИСТ И ИЗДАТЕЛ (УМИРА 1911 Г.). Смята се за "баща на модерната журналистика" - започва като репортер и става известен със скандалните си снимки на политически личности. По-късно като собственик на вестник защитава принципа на трите С - за да се четат статиите, трябва да предлагат "секс, скандал, сензация". Остава в историята на журналистиката като главен редактор, който ръководи подчинените си с факсове. Наградата на неговото име е създадена със средствата от завещанието му, които са оставени за създаването на факултет по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ.

1849 - АМЕРИКАНЕЦЪТ УОЛТЪР ХЪНТ ПАТЕНТОВА БЕЗОПАСНАТА ИГЛА. Предшественик на безопасната игла е фибулата, чиято употреба има предимно естетическа функция. В Западна Европа са намерени древни бронзови брошки от XII в. пр.н.е., които доста приличат на безопасната игла. Били използвани, за да придържат различните парчета плат на рамото на тогите. През 1849 г. англичанинът Чарлз Роули и американецът Уолтър Хънт изобретили безопасната игла. Първоначално тя се използвала при бебетата - забождали се пелените им, за да не се развиват.

1966 - УМИРА ИВЛИН УО, АНГЛИЙСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1903 Г.). Един от най-известните британски творци на ХХ в. Популярен е със сатиричните си романи "Шепа прах", "Упадък и падение", "Унизените наши тела", както и с по-личната "Завръщане в Брайдсхед". Уо е майстор на изтънчената сатира на английското висше общество, към което обаче той самият е силно привлечен. Гор Видал го нарича "първия сатирик на нашето време", а Джордж Оруел го описва като "толкова добър, колкото един писател може да бъде, без да е несъстоятелен".

1979 - В КОСМОСА ПОЛИТА ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ. В 20,34 ч. московско време е изстрелян космическият кораб "Съюз-33" с екипаж Николай Рукавишников (СССР) и Георги Иванов (България). Основната цел е скачване със станцията "Салют-6", където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на научни експерименти, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори. Поради авария полетът продължава 1 ден, 23 часа, 1 минута и 6 секунди. Благодарение на наземните тренировки по време на подготовката двамата космонавти успяват да се приземят живи и здрави.

2001 - ОТПАДА ШЕНГЕНСКИЯТ ВИЗОВ РЕЖИМ ЗА БЪЛГАРИ. Съгласно Регламент №539, приет на 15 март 2001 г. от Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, от 10 април 2001 г. българските граждани могат да пребивават в страните от Шенген без визи максимално до 90 дни на всеки шест месеца, считано от деня на първото влизане в която и да е страна от Шенгенското пространство.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ