29 Март 2024петък07:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Кривото огледало на спортните ни звезди

За най-малкото ги величаем, а след това ги нокаутираме

/ брой: 70

visibility 9

Владислав КОЛЕВ

Както всичко друго, в последните две десетилетия и българският спорт върви надолу. С малки изключения негативните емоции в това отношение се движат в аритметична прогресия. Съчетани с характерните балкански страсти, отношението към днешните ни спортни звезди е често на границата на емоционалната истерия. Като странен коктейл - веднъж отпиваш сладък шейк, а след това - чаша с хинин.

Липсата на успехи изкривява мисленето

До края на миналия век българският спорт бе една от големите гордости на нацията. Бяхме свикнали на златни медали, световни рекорди, изумителни постижения. Защото тогава в държавата имаше ред, системата в спорта работеше и логично създаваше своя продукт. Това продължи известно време и след 10 ноември 1989 г., защото имаше натрупана инерция, даваща резултати. Българският спортен зрител беше дори поразглезен от успехите, а отношението му към спортните ни звезди беше доста по-ралично от това, което е днес.
Един показателен пример от миналото. На Лятната олимпиада в Сеул през 1988 г. България зае третото място в класирането по медали. Страната ни спечели над 30 отличия на игрите, от които 10 златни. Това постижение в днешно време изглежда като сюрреалистична картина на Салвадор Дали. Спомням си дори, че една сутрин хората бяха отишли бесни на работа, защото Стефка Костадинова е останала четвърта в скока на височина. Толкова бесни, че не можеха да й простят. Представяте ли си каква е била тогава битката за Спортист на годината? Да правиш класация от 10 души с десет олимпийски шампиона! Сега, ако някой се класира четвърти на Олимпиада, става кандидат за Спортист на годината. Но това е логичният процес на изкривяването на огледалото на българския спорт.

Нереалистичният образ

Спомените от Сеул са сладко минало, което едва ли някога ще се повтори. Лошото е, че правопропорционално с пропадането на спорта ни се изкривява и отношението ни към него. Зададе ли се голямо първенство, страната ни затихва в очакване на един единствен медал. Дори и бронзов да е, фанфарите след това заливат Вселената. Мултиплициран вариант на поговорката за гладната кокошка и просото. Липсата на успехи волно или неволно кара хората да качват образа на спортистите ни в кривото огледало. На последните Олимпийски игри имахме един сребърен и един бронзов медал. От щаба на спортния министър Красен Кралев се носеха салюти, които можеха да излязат извън пределите на Слънчевата система. А всъщност фризираната радост не правеше нещо друго, освен да скрива немощта на българския спорт.
Колко са сега звездите на българския спорт? И ако ги има, какви са техните възможности и даваме ли реална оценка за тях?

Истерията по Григор Димитров


От няколко години най-добрият ни тенисист е център на спортни, светски, жълти и пр. медии. Вече знаем целия му личен живот, какъв часовник носи, какво яде, с кой крак сутрин става от леглото. Кариерата на корта на Григор се следи с рентгенова проницателност. При всяка поредица от успехи на хората се втълпява, че това е бъдещият номер едно в световния тенис. Дойде ли първият неуспех, веднага започват анализите с колко жени е бил и дали Шарапова или Шерцингер не го разсейва.
Свръхочакванията тормозят Григор. Той е много добър тенисист, но не е номер едно. И е далеч от номер едно. Нещо повече - той трябва да се бори, за да стане поне номер 10. Показателен пример. Навремето в един момент и трите дъщери на Юлия Берберян бяха в Топ 15 на световния женски тенис. А Мануела Малеева стигна дори до Топ 3! Да, това е суперзвездата. И тогава всичко се приемаше спокойно, в реда на нещата. Затова нека по-добре да свикнем с мисълта, че Григор Димитров не е суперзвезда на световния тенис. За да му дадем шанс поне да опита да стане такава.

Григор Димитров - ставаме и лягаме с него

Преекспонирането на Кубрат Пулев

Както Гришо е чудесен тенисист, така и Кубрат е чудесен боксьор. Но подоно на Димитров и Пулев акумулира истерията и сюрреалистичните ни желания да имаме спортен Супермен. С много труд, воля, желание Кубрат влезе в елита на световния професионален бокс. Но той влезе в илюзорните сънища на запалянковците като номер едно. А колко е дълъг пътят до номер едно се видя в мача му за световната титла срещу Владимир Кличко. Сега много се коментира какви са шансовете на Кубрат Пулев срещу най-големите трима-четирима в професионалния бокс. По-хладните мозъци в боксовите среди казват - не много големи. Такива гласове се чуват и отвън. Амбицията на Кубрат е огромна. Но защо трябва да ни се втълпява, че този отличен боксьор на всяка цена трябва да е на световния връх и всичко друго е провал? Достатъчно за него на този етап е да присъства трайно в боксовия бизнес. Но без да влиза в кривото огледало.

Кубрат Пулев още не е готов за номер едно в бокса

Сноубордът и... Петър Попангелов

Днес се радваме на всяка победа в сноуборда на Радослав Янков или Александра Жекова. Техните резултати, особено на Янков, са постигнати с много труд и талант. Това е безспорно. Нека обаче се върнем отново години назад. Най-паметният ден в историята на българските ски бе през 1980 г. във Венген. В този швейцарски курорт Петър Попангелов спечели старт от Световната купа в алпийските дисциплини. За малка България, в тази изключителна конкуренция, в различните условия за подготовка и финансови възможности, това бе истински подвиг. Години наред Попангелов беше в елита на този много престижен спорт. А какво правехме тогава? Дебнехме го кога ще падне в някое състезание, за да му викаме Петър Пакпадналов... И никога не му простихме, че се класира едва на шесто място на Олимпиадата.
Сега, десетилетия по-късно, като виждаме състоянието на този спорт у нас, оценихме Попангелов. Като го извадихме от кривото огледало. Това е двойният стандарт на мисленето. Кучето скача според тоягата, но липсата на успехи в спорта в днешно време ни кара измамно да фетишизираме малкото ни спортни звезди. И насила да искаме желаното да стане действително, вкарвайки някои спортисти в орбита, която те още не са достигнали. Примери могат да се дадат още много. И с Цветана Пиронкова, и с Димитър Бербатов, и със Сесил Каратанчева...
В годините сме им правили лоша услуга, пускайки ток в тялото им с истеричното ровене в личния живот или преглеждайки с огромна лупа всяко тяхно действие на спортния терен. Типчно българска черта. Вероятно така ще е и занапред, но от това спортът ни няма да спечели.
Петър Попангелов - велик спортист, който бе оценен късно

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ