29 Март 2024петък13:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Д-р Валентина Александрова:

Българското здравеопазване боледува

В повечето малки общински болници от 10-15 години не са назначавани млади лекари и специалисти по здравни грижи, казва избраната за народен представител от "БСП за България" лекарка

/ брой: 70

автор:Аида Паникян

visibility 38

ВАЛЕНТИНА АЛЕКСАНДРОВА е родена на 13 февруари 1958 г. в Троян. Възпитаничка е на Висшия медицински институт в Плевен. Началник е на клиничната лаборатория в МБАЛ в Троян. Била е общински съветник и председател на ОбС в Троян за мандат 2003-2007 г. Омъжена е, с 2 деца. Владее немски и руски език. Д-р Александрова бе избрана за народен представител от ловешката листа на "БСП за България".


"Общините могат да създадат фондове за подпомагане на млади специалисти"


"Държавата трябва да си изясни колко и какви лечебни заведения ще има и да гарантира съществуването им"


- Каква трябва да е посоката на развитие на българското здравеопазване?
- Проблемите са толкова много... Може би най-големият е, че българското здравеопазване е болно. От опитите за реформа в тази сфера никой не е доволен - нито пациентите, нито работещите в системата. Дали трябва да се гради отначало, по нов начин, или ще се трансформират някои неща, е предмет на дискусия. Важното е обаче да се запазят, първо, националните интереси, тъй като здравеопазването е част от националната сигурност. Това означава, че българската държава трябва преди всичко да е наясно колко общински болници й трябват, колко областни, колко болници с национално значение. Всичко това е гръбнакът на националното здравеопазване и държавата трябва да гарантира, че тези лечебни заведения ще съществуват, а тя ще бъде един от добрите стопани.
Вторият важен момент е да има мораториум върху непрекъснатото даване на разрешителни за нови частни болници.
- А ако частната болница е например инфекциозна или е многопрофилна в отдалечен регион, където хората имат труден достъп до медицинска помощ?
- В Троян например закриха инфекциозното отделение и то премина към ловешката болница. Лекарят специалист, който остана, не упражнява пряката си специалност. И за да останем в този пример, бих искала да кажа, че инфекциозните болести би трябвало да намаляват, ако всеки си върши добре работата, ако профилактиката е качествена. От друга страна, се появяват нови инфекциозни болести, които не са характерни за нашата географска ширина. Това означава, че трябва да има стройна система за бърза реакция от страна на джипитата или лечебните заведения при съмнения от инфекциозни заболявания. Трябва да има пряка връзка между личните лекари и инфекциозните клиники, националните консултанти, Националния център за заразни и паразитни болести. Трябва да бъдат създадени правила, защото при интензивната миграция в съвременния глобален свят във всеки момент може да се появи и разпространи някоя нетипична инфекция. Много важно е всички тези лекари, клиники, лаборатории да бъдат равномерно разпределени - така, че пациентът да получи възможно най-бърза диагноза и адекватна медицинска помощ.
- Споменахте лаборатории, а вие сте лабораторен лекар. Не е ли притеснително, че различните лаборатории дават различни резултати?
- Да, трудно сравними са, ако няма референтни стойности. И да, разрешиха се твърде много лаборатории, в които няма лабораторни лекари. Сключват се договори с лекари, които трябва да пътуват от километри.
- Казахте, че досегашните опити за реформи в системата са били грешни. Кои според вас са правилните стъпки и в каква посока?
- Преди всичко да бъде спряно изтичането на средства от системата. Те изтичат на всяко ниво и под всякаква форма. Решението е електронната здравна карта, защото според мен 90% от "течовете" в системата ще бъдат спрени.
- Как?
- С контрол... Следващото е електронното здравно досие. И сега здравно осигурените могат да имат достъп до подобно електронно досие, но трябва до отидат до РЗОК в областния град, за да им бъде издаден код и парола. Но това е трудно за повечето възрастни хора, защото трябва да имат компютър, интернет... Необходимо е и въвеждането на електронна рецепта. Смятам, че трябва да бъде въведено бързо, но и достъпно, и удобно за ползване от хората електронно здравеопазване. Има подобен опит и у нас отпреди 10-11 години. Може да се почерпи и опит от чужбина, където електронното здравеопазване работи от години.
- Но това ще са още пари на данъкоплатците, а само преди месеци са дадени близо половин милион лева за регистрационната система на пръстовите отпечатъци.
- Ще трябва да се помисли по какъв начин да бъдат подпомогнати колегите - с гратисен период, с разсрочени плащания и пр.
- Националната здравна карта на Москов за пореден път задуши общинското здравеопазване. Как това може да се промени?
- Ще дам за пример Троянската община. Общинският съвет даде правото на общинската болница да тегли безлихвен кредит от 50 хил. лв. по всяко време от общинската банка, за да може да покрие належащи нужди. Този кредит се връща разсрочено.
Друг проблем на малките общински болници са кадрите. На последното заседание на комисията по здравеопазване в общината разгледахме възможностите за създаване на общински фонд за млади специализанти - лекари, медицински сестри, акушерки. Болницата ни има базата, има и разрешение за обучение. Такъв фонд може да създаде всяка община, дори съответната общинска болница да няма разрешение за обучение.
- В какво ще се изразява помощта?
- Докато се обучават, общината ще им отпуска своеобразни стипендии, а когато завършат обучението си, ще трябва да работят за определен период в нашата болница. Подробностите тепърва ще уточним. Някои от лекарите в болницата са на мнение, че младите специалисти трябва да работят в общината за цялото време, в което са получавали общинската помощ, а други смятат, че трябва да е половината време. И в Троянската общинска болница, като в повечето общински болници в страната, от 15 години няма назначен млад лекар, сестра или лаборант. Другото, което ще направим, е да популяризираме тези професии сред по-големите ученици в общината. Но всичко това трябва да стане, след като общинското ръководство и общинският съвет проведат консултации с ръководството на общинската болница и на държавната - белодробната, болница, за да се разбере какви кадри с какви специалности са необходими. Медицински кадри са необходими и в старческия дом, и в социалната сфера.
- За какво ще работите в парламента?
- Очаквах, че трябва да се надгражда. Но ако един закон не е добър, няма какво да надграждаме, този закон трябва да бъде сменен. Смятам, че депутатите, все едно от коя партия са, трябва да са обединени в даден вид стратегии. Не можем да бъдем еднакви, но можем да бъдем обединени в името на България. Очакванията ми са, че народните представители в този парламент ще бъдат по-коректни един към друг, ще разработват стратегии заедно с цялата изпълнителна власт.
- Има ли нещо, което ви притеснява?
- Отчаянието на хората. Те не вярват, че нещата могат да се променят към по-добро. Но според мен надежда има и тя е в самите нас.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ