18 Април 2024четвъртък15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Завръщане в миналото

Пикасо срещу варварщината на войната

80 години от създаването на знаменитата картина "Герника"

/ брой: 69

автор:Петра Ташева

visibility 5307

На 4 април по случай 80-годишнината от създаването на знаменитата картина "Герника" на Пабло Пикасо в мадридския Център на изкуствата "Кралица София" бе открита мащабната изложба "Съжаление и терор в Пикасо - пътят до "Герника". В нея са показани 150 платна на големия художник. Участват 30 музея от цял свят: Музеят на Пикасо - Барселона, Центърът "Жорж Помпиду" - Париж, галерия "Тейт" - Лондон, Музеят за съвременно изкуство - Ню Йорк, фондация "Байелер" - Базел, и мн.др. В продължение на пет месеца зрителите ще имат възможност да видят едни от най-известните картини на гения на ХХ век.
                                   
   
Пабло Пикасо е роден на 25 октомври 1881 г. в Малага - Испания. Известен е на света като Пабло Пикасо, но всъщност големият творец има толкова дълго име, че изисква усилие да се запомни: Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Криспиниано де ла Сантисима Тринидад Мартир Патрицио Руис и Пикасо! Според поверието колкото името е по-дълго, с толкова повече късмет ще бъде човекът, който го носи.
Колко късмет е имал, той си знае, но успехите съпътстват дългия жизнен и творчески път  на художника, който умира на 91 години на 8 април 1973 г. във Франция. В наследство оставя над един милиард долара и хиляди картини, скулптури, рисунки, графики, албуми със скици и творби от керамика. 
Испания е неговата родина, там той получава образованието си, като се учи първо от баща си, който е художник, и от големите испански художници Ел Греко, Диего Веласкес, Франсиско Гоя, Франсиско Субаран. Преминава през школата на училищата по изкуства в Ла Коруня и Барселона, където баща му е преподавател, после учи и в Кралската академия за изящни изкуства "Сан Фернандо" в Мадрид. От 1904 г. живее и работи във Франция.
Целият дълъг творчески път на Пикасо е белязан с непрестанно търсене на новости не само в изкуството, но и в собствения му живот, в любовта му към жените - те са негови музи, които го вдъхновяват и подмладяват. В богатото си и обемно творчество той е устремен към нови идеи и форми. Преминава през различни знакови периоди.
Плодотворният и прочут артист започва с подражания на знаменитите испански художници, но после сам става създател на нови течения в изкуството. Всяко негово платно е част от световната история на изкуството. Извънредно популярен, той е най-търсен, най-подражаван и най-краден.
Известни са няколко периода в обемното му и разнообразно творчество: син, розов, африкански, неаполитански и синтетичен кубизъм, неокласицизъм и сюрреализъм, пацифизъм и средиземноморски. До последния си дъх художникът е изпълнен с удивителна енергия за работа, а с неустоимата си  решителност той не се вмества в познатите категории на изкуството.
Много големи градове в света имат музеи на Пикасо. Сам той заявява: "Дайте ми музей и аз ще го запълня!"
Картината "Герника" се ражда през 1937 г. с поръчката на платно за испанския павилион на Световното изложение в Париж. Правителството иска картина и той първоначално мисли по идеята "Художникът и ателието му". Научавайки за унищожителната бомбардировка над баското градче Герника, което германските съюзници на Франко сриват със земята, той сменя темата. С оръжието на художественото си майсторство, събрало целия опит на всичките му периоди, и с поуките и силата на кубизма, който го владее в този момент, Пикасо създава удивително силна и драматична творба. Тя го представя като ярък противник на войната.
Голямото платно е с размери 3,5 и 7,8 м, а цветовете в него са черно-бяло, с оттенъци на сиво и синьо. Ужасът в образите и фигурите е израз на яростта на художника към унищожителната мощ на войната. Пикасо става изразител на ненавистта на човечеството към варварщината на войната.
В завещанието си заявява, че иска "Герника" да бъде изложена в музея "Прадо" в Мадрид. Отначало е там, после е преместена в музея "Кралица София". Картината пътува и по света. Заради политическия режим в Испания остава дълго в Ню Йорк и чак през 1981 г. отново е изложена в Музея на модерното изкуство "Кралица София".
Войните хвърлят злокобни сенки над Пикасо и картините му. Яростната му омраза към нацисткия режим го прави деен пацифист и антифашист. Известен е разговорът му с нацистки офицер пред картината "Герника". Офицерът пита:
- Вие ли направихте това?
Художникът отговаря: 
- Не! Това го направихте вие!
Пикасо е член на Френската комунистическа партия и от 1940 г. активно се включва в антифашистките борби, а социално ангажираното му творчество е личен бунт срещу насилието и разрушението. През 1949 г. той е поканен на Парижката конференция на мира, а през 1950 г. е делегат на Конгреса на мира в Шефилд. Луи Арагон предлага "Гълъба" на Пикасо за символ на мира и емблема на Конгреса на мира.
Пикасо прави няколко рисунки на гълъба. Една от тях скицира в кафене на салфетка. Във всички силата и простотата на рисунъка са поразяващи! Творецът обича да казва:
- Добрите художници копират, великите крадат идеи от Бог!
В живота на Пикасо властва кредото му: "Вдъхновението идва само по време на работа!" Затова той ни е оставил многобройни неумиращи творби - ярко доказателство за могъщ, велик талант и голяма продуктивност!
                                                
"Герника"

Художникът в ателието си

"Гълъбът на мира"

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 249

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 238

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ