25 Април 2024четвъртък18:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панорама

Сцена

Второ издание на фестивала "Езоп - свободата на роба - 2017"

/ брой: 69

visibility 37


Георги ДРАМБОЗОВ

В тези размирни времена на преселение народно или арабско и на ескалация на псевдо исляма, когато Европа е пред прага на почти цивилизационна война, идеята на читалище "Свети Св. Кирил и Методий" 1924 да събере в столичния квартал Красна поляна сатирични театрални състави от България и от Балканите ми се вижда навременна и напълно оправдана. В продължение на три дни: 31 март, 1 и 2 април т.г. районът се огласяше от песни и  взаимно, понякога песенно-гръмогласно, опознаване между артистите - непрофесионалисти от България, Сърбия и Македония. Преди всяка сатирична изява на сцената на читалището звучеше химнът на фестивала "Песничка за Езоп" в  изпълнение на нейния композитор Боби Мирчев, а в тридневните изяви участие бяха заявили общо десет колектива. Журито за театралните сатирични форми се състоеше от изтъкнати театрални дейци:  председател - Мариус Донкин, директор на НТ "Иван Вазов", проф. Румен Рачев - НАТФИЗ, актрисата Анна Петрова и актьорът Чавдар Гергов -  председател на читалището в Красна поляна. Директор на фестивала, както и през миналата 2016-та, беше неуморният Томи Йовчев - изтъкнат читалищен деец и секретар на читалището, а самото читалище "Св. Свети Кирил и Методий" е на път да се превърне в истински постоянен център за обмяна на творчески идеи и театрално майсторство в сценичната сатира за непрофесионалисти.
Компетентното жури определи много награди: за постановка и режисура, сценография и костюми, за главни и поддържащи мъжки и женски роли, за най-млад артист, за дебют,както и за цялостно представяне... "Гран при" за 2017 г. отиде при братята  македонци, които със своята емблематична постановка на "Проситба" или "Предложението" на А. П. Чехов ще гостуват на сцената на театър "Сълза и смях". Наградите за постановка и за музикално оформление отидоха при нашите приятели от Сърбия за тяхната комедия с философски привкус "Женско евангелие". От българските колективи отлично се представиха театрите от: Севлиево - "Гран при" при камерните форми и наградата, за главна мъжка роля - на Марин Маринов в спектакъла "Гурбетчии", от Хисар - постановката на "Лодка в гората" на Николай Хайтов, от Кнежа - за сценография на спектакъла "Театър, любов моя", от читалището в Красна поляна - за дебют  с "Пясъчен пъзел" и награда за поддържаща женска роля на Боряна Лазарова, от студио "Светулка" в столицата, които работят с деца, юноши и девойки. За отбелязване е фактът, че  отново в основата на театралното изкуство у нас остават най-стародавните културни центрове по местоживеене, каквито са българските ни читалища.
 Бяха обявени и връчени и награди от името на Съюза на народните читалища с председател Николай Дойнов: за най-млад актьор на Сара Радославова от формация "Светулка", за читалищна постановка - на формация "Вижте сега..." , за дебют на читалищен театър - на читалището-домакин за постановката "Пясъчен пъзел". Специалната награда на кмета на район Красна поляна беше дадена от г-н Иван Чакъров на организатора и домакина на Втория балкански фестивал на камерните сатирични форми - читалище "Св. Св. Кирил и Методий"1924.
  Вторият балкански фестивал се съпътстваше и от Национален конкурс за сатирични текстове, сценарии и миниатюри. В конкурса бяха класирани над 20 сатирици, а отчитането му ще бъде в началото на м. май т.г. в читалището - домакин. Председател на журито е писателят и журналистът Борис Арнаудов.
 "ЕЗОП - свободата на роба" и неговото второ издание за театрите вече влизат в историята на главния организатор читалище "Св. Св. Кирил и Методий" в Красна поляна, както и на неговите съорганизатори: Съюз на народните читалища, Съюз на артистите в България, Съюз на българските писатели и т.н. Фестивалът навлиза по-уверено и в културната ни история, във визиткитe на района, столицата и страната, а защо не и на Балканите.




 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ