26 Април 2024петък08:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Матине на Цветница в Софийската опера

/ брой: 69

visibility 18


Ваня Иванова

На пролетния православен празник Цветница/Връбница - 9 април, от 12 ч. в камерното фоайе на Софийската опера и балет премиер-солистките Мариана Цветкова, Цветана Бандаловска и пианистът проф. Йовчо Крушев поднасят оригинален музикален поздрав. За втори път, след рецитала им с песни на Рихард Щраус, хвалените и далеч от България сопрани канят на концерт. Първата част е с произведения на Сергей Рахманинов. Избрали са познати, и не толкова, негови романси от ранния, но и от по-късния му творчески период. На рояла ще е проф. Крушев.
Живота си, служенето на музиката композиторът и пианист с феноменална памет Рахманинов посвещава на обичаната Русия. Оставил ни е между другото симфонии и симфонични поеми, камерни опуси, романси, оперети - "Алеко" (по поемата на Пушкин "Цигани"), "Франческа да Римини" (по петата песен на Дантевия "Ад"), "Скъперникът рицар". През 90-те г. на ХIХ век в Московския оперен театър на мецената Мамонтов, където е диригент, се запознава с младия бас Фьодор Шаляпин. Той е сред големите изпълнители на романсите му. Заедно концертират из Русия. Оценката на композитора за певеца е: "Шаляпин пее така, както пише Толстой." В края на съдбовната 1917 г. Рахманинов напуска със семейството си Родината. Почти 25 години живее в Америка, изнася безброй бляскави рецитали като пианист. Новият свят е възхитен от неговите "ръце за милиони". Но той непрестанно более: "Загубвайки Русия, загубих себе си" - изплаква в писмо. В сънищата, копнежите му е Матушка Рус. Изпраща приходи от концертите си на Червената армия...
Двете именити певици ще ни радват и във втората част на празничното матине със завладяващи изпълнения. Неслучайно са избрали почти непознати песни, композирани от проф. Йовчо Крушев по стихове основно на наши поети. Сред тях е изповедта на Яворов "Душата ми е стон". На рояла отново е виртуозният маестро.

Мариана Цветкова и Цветана Бандаловска

Проф. Йовчо Крушев

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ