19 Април 2024петък08:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МЗ променя наредбата за ТЕЛК-овете

Не се създават нови регулаторни режими и не се засягат съществуващи услуги, уверява министърът

/ брой: 69

автор:Аида Паникян

visibility 38

Ако човек има 4 увреждания, за които в отправните точки са 50% за едното и по 10% за останалите три, при определяне на общия процент трайно намалената работоспособност към 50% не може да се прибави повече от 10% от сбора на процентите за останалите увреждания. А ако лицето има 5 увреждания с 40%, 30%, 20%, 15%, 10%, към 40% може да се прибави максимум до 20% от сбора на процентите за останалите увреждания. Това предвиждат промени в Наредбата за медицинската експертиза.
Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в 2 предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, ако има обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца. Не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 18 месеца, е записано в проекта, публикуван на сайта на МЗ.
За някои специфични категории освидетелствани са определени специални изисквания. Например за експертизата на деца до 16 г. в ТЕЛК и НЕЛК задължително да участва педиатър, а в експертизата на професионалните болести да участват специалисти по трудова медицина и по професионални болести.
От доклада на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев става ясно, че издръжката на ЛКК е неразделна част от издръжката на лечебните заведения и се осъществява и финансира по договор с НЗОК. За 2017 г. все още не е обнародван Националният рамков договор, но за м.г. 5,50 лв. за единица дейност в специализираната извънболнична медицинска помощ. Дейността по медицинската експертиза на ЛКК в болничната помощ също се финансира от НЗОК, но не самостоятелно, а като част от финансирането на дейностите по клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури. ТЕЛК-овете са обособени структури към лечебни заведения за болнична помощ. Финансирането на дейността им е от МЗ, пише в доклада.
Действащата Наредба за медицинската експертиза е приета с ПМС 87 от 5 май 2010 г. Приемането на нова наредба се налага заради съдебното оспорване на действащата, става ясно от доклада на министъра. Той уточнява, че тогава ВАС установи нарушение на административно-производствените правила при изработването й - не са обявени мотиви на сайта на МЗ при публикуване на проекта през 2009 г.
Чрез правната регулация се осигурява стабилност и предвидимост на резултатите от нея, което е предпоставка за планиране и прогнозиране на всички произтичащи от медицинската експертиза последствия, включително социалните придобивки и финансови обезщетения, пише в доклада.
С проекта не се създават нови регулаторни режими и не се засягат съществуващи режими и услуги. Проектът няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ