20 Април 2024събота12:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Засякоха сериозни проблеми с качеството на евтиния кашкавал

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 28

От асоциацията Активни "потребители" са направили изследване на качеството на 10 търговски марки кашкавал. Подбрани са продуктите с най-ниските цени - от 9 до 12 лв. за кг. Тестваните показатели са физико-химични показатели, водно съдържание (сухо вещество), съдържание на протеин и степен на зрялост, масленост, определяне на немлечни мазнини, съдържание на въглехидрати. При проучването за качеството на българския кашкавал са открити и доказани сериозни проблеми в качеството на продуктите, както и откровени фалшификации. Неправилно етикиране е засечено при 60% марките. Високо водно съдържание има при 70% от марките. Сухото вещество в кашкавала е било по-малко от стойността по БДС, която е 56%.
 Съдържание на белтък - този показател не е стандартизиран в БДС, но въз основа на опита, натрупан в индустрията, е известно, че белтъчното съдържание трябва да бъде не по-малко от 21%. Само в една от търговските марки то е по-ниско. Този на пръв поглед добър резултат обаче може да се дължи не на спазване на правилната технология, а на влагането на обезмаслено сухо мляко и/или концентриран млечен (суроватъчен) протеин.
 Съдържанието на мазнини според БДС трябва да е не по-малко от 45% от сухото вещество. При 40 от търговските марки стойностите са по-ниски от изискваното в стандарта. Степента на зрялост не може да е по-малка от 20%. По този показател 8 от 10 марки не удовлетворяват изискването на стандарта. Нещо повече, останалите 2 марки са имитации - сглобени от немлечни мазнини и сухо мляко или невероятните 30% зрялост - най-вероятно за компенсация на по-малкото мляко и повечето вода в нея е възможно да са добавяни суроватъчен протеин и нишесте.
 Влагане на немлечни мазнини в продукт, наречен "кашкавал", е строго забранено. Тестовете няколко пъти регистрират подобни имитации на млечни продукти. При 2 от 10 марки се установява, че млечните мазнини са заместени от хидрогенирани растителни такива.
 През 2016 година млекопреработвателни предприятия са внесли поне 12 000 тона палмово масло. Според анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство всичко това сме изяли под формата на сирене, кисело мляко, кашкавал, банички и др.
Като следствие от тези проверки няколко производители са получили глоби, а БАБХ прилага подобни тестове. От Икономическа полиция пък правят допълнителна проверка, която ангажира БАБХ да извърши официални тестове.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ