29 Март 2024петък06:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близо 3000 фирми от агросектора са в риск от фалит

Конкурентоспособността на българското земеделие намалява, показва експертен анализ

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 25

16,22% от фирмите в агросектора, или 2784 компании, са в риск от фалит или в несъстоятелност. Това показват данни на "Кофас България". За последните 3 години несъстоятелност са обявили 83 компании. Общият оборот на фирмите в сектора, като се включат производството на зърно, животинска и растителна продукция, е 19,5 млрд. лева за 2015 г., като ръстът е 4% на годишна база. 10-те най-големи компании в сектора формират оборот от 2,89 млрд. лева - близо 15% от целия оборот, като отбелязват лек спад от 1%. От данните става ясно, че не всички от най-големите 10 в сектора генерират печалби.
Конкурентоспособността на българското земеделие намалява, а секторът е силно зависим от субсидии, съобщи вчера на пресконференция Милена Виденова, управител на "Кофас България", която представи анализ за сектора. Субсидиите са силен фактор при производството на зърно, а ниските цени на реколтите в последните години създават опасност от фалити за малките и средните предприятия. Според анализа фактор за намаляващата конкурентоспособност са растящите цени на земята и рентите, увеличените разходи за труд и други ресурси. "Ако някой неразумно е инвестирал при високи цени на нивите и те не носят нужната доходност, може да се стигне до сериозни ликвидни затруднения", коментира Милена Виденова.
В анализа се отчита, че през 2016 г. имахме рекорден добив на ечемик, рапица и пшеница, като рапицата се оказа на първо място по рентабилност. Цените на пшеницата и ечемика обаче бяха с 15% по-ниски спрямо 2015 г. 2017 г. ще поднесе различни предизвикателства на агробизнеса в България, смята Милена Виденова. След възходящи тенденции в последните няколко години по думите й е дошъл моментът за активно управление на риска, включително валутния. В противен случай производителите могат да понесат доста големи загуби.
Запитана дали секторът ще се справи след евентуално намаление на субсидиите в следващите години, Милена Виденова заяви, че предвид "Брекзит", както и ако някоя друга страна реши да излезе от ЕС, подпомагането за земеделието доста ще намалее. И без тези фактори по думите й нагласите са, че активното субсидиране ще бъде преосмислено за периода след 2020 г. Българските производители трябва да се замислят как биха се справили без субсидии. Те трябва да обърнат внимание на биопродуктите, които са луксозният сегмент в производството, тъй като според нея търсенето им в бъдеще ще продължава да расте, препоръча експертът. Много зависи от следващото редовно правителство в България и каква ще е стратегията му за конкурентоспособност. По-скоро трябва да мислим каква да бъде иновацията в сектора, така че да има висока добавена стойност, заяви Милена Виденова.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ