24 Април 2024сряда10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Варненската опера чества юбилей

Отбелязват 70-годишнината от нейното създаване със специални събития през април, юли и септември

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 6

Първите празнични прояви предстоят днес, 6 април - датата, на която през 1947 г. е регистрирана Варненската опера. За директор е назначен Стефан Николаев, за главен художествен  ръководител и режисьор е извикан Петър Райчев - първата национална оперна легенда, варненеца, който пръв сред плеядата големи български оперни гласове разнася славата на България по света. Диригент на оркестъра е неговият син - младият Руслан Райчев, хормайстор Димитър Младенов, хореограф Асен Манолов и художници Асен Попов и Владимир Мисин. Операта включва новосформиран смесен хор от 32 хористи, солистичен състав от 15 певци, балетът е в камерен състав от 10 балетисти, информира Виолета Тончева.
Празничните събития за 70-ия рожден ден на Варненската опера започват днес от 13 ч., когато в присъствието на официални гости, ветерани, журналисти и приятели на операта на сцена "Ротонда" ще бъде открита документалната изложба "70 години Варненска опера" и експозиция с костюми на световноизвестни български оперни певци, участвали във варненски постановки. От 14 ч. на същото място ще има коктейл и мултимедийна презентация на филми от спектакли и гастроли на Варненската опера с участието на именити творци, сред които Петър Райчев, Гена Димитрова, Никола Гюзелев и др.
Паметният ден ще завърши с прочутия мюзикъл "Котките" от А. Л. Уебър, чиято предпремиера е с начален час 19 на основната сцена. Режисьор е признатият майстор на мюзикъла проф. Светозар Донев, осъществил на варненска сцена през последните години и популярните мюзикъли "Исус Христос суперзвезда" и "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха". Хореографията, която в "Котките" е особено важна, е поверена на хореограф-постановчика Анна Донева, диригент е Страцимир Павлов, сценограф Иван Токаджиев, костюми Ася Стоименова. В главните роли ще видим Илина Михайлова, Людмил Петров, Свилен Николов, Нейчо Петров-Реджи, Велин Михайлов, Пламен Долапчиев, Даниела Димова, Вяра Железова, Филипа Руженова, Георги Ханджиев, Димитър Мартинов, Сребрина Соколова, Лиляна Кондова, Николай Панайотов, Румен Стефанов, Мартин Чикалов.


Снимка ДО Варна
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 562

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 597

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 575

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 551

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 598

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ