26 Април 2024петък14:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ОТВОРЕНАТА КОНСЕРВА

/ брой: 103

visibility 799

Сава Кръстанов 


 Осама Бен Ладен се усмихна доволно. Шифрованото съобщение от резидента за България бе кратко: "Консервата е отворена".
        По същото време въпросната "консерва", засекретената "спяща клетка на Ал Кайда", тайният агент Али ал Аснар, разкарваше сутрешния си махмурлук със сок от кисело зеле.  Изминалите години го промениха изцяло. Вече не пиеше чай, а гроздова с шопска салата. Къщата в "Драгалевци" построи по искане на жена си Гинка в старинен български стил и сякаш се вгради в нея. Зеленината на Витоша не би заменил никога повече за пустинните пясъци на своята родина. Асен, както го наричаха приятелите, беше станал истински българин, а трите му деца бяха кръстени с български имена.
       Когато след петнадесет години спокоен живот Центърът му подаде тайния знак, Асен не искаше да повярва. Беше забравил за мисията си в България, за клетвата, която беше дал пред Аллах, в присъствието на самия Осама. Сега отново трябваше да се превърне в Али. Мисълта за злодеянията, които  трябваше да извърши, го разболя. Силна треска го затресе и дни наред тялото му изгаряше от високата температура. Жена му се щураше около него замаяна и уплашена.
       Една вечер ракията замъгли съзнанието му и Асен се отпусна неусетно. Дойде моментът, в който той проговори пред жена си за невъзможната мисия на петнадесетгодишната "консерва". Асен трябваше да предизвика хаос чрез взрив на гъсто населено място в столицата. Това, в което се беше клел някога, сега му изглеждаше абсолютно невъзможно. За него изходът беше един - да сложи край на живота си.
      Разкри бившият Али, сега Асен, тайната си мисия.
      -Това е, Гинче! - проплака пред жена си той. - Не мога да го направя, защото вече изпитвам симпатия и любов не само към теб, а и към народа ти!          
       Пресушиха двамата в пълно мълчание бутилка "Перла", после жена му каза, че утрото е по-мъдро от вечерта и остана будна до него цяла нощ. На другия ден му подаде готов текст за шифрограма до Центъра. Сама го бе съчинила: "В името на Аллах, готов съм да изпълня задачата и да загина, но нека великият сам Осама прецени фактите. Хаосът, който трябва да предизвикам, всъщност го има всеки Божи ден. Улиците са задръстени от коли и изнервените граждани часове наред се придивижват до работа и дома. Седмици наред смог и мъгла лежат над града и мръсният въздух разболява  хората. Много умират, защото нямат здравни осигуровки, а лекарствата са скъпи. Пенсионерите са бедни и болни. Пътищата са тесни и разбити. Всеки ден в катастрофи загиват десетки.  Редуват се суши и наводнения. Потоп отнася къщи, хора и животни. Събаря диги и унищожава посевите. Колят животните, защото няма с какво да ги хранят. Цените се вдигат и инфлацията като ламя гълта доходите. Убийствата, отвличанията и взривовете са ежедневие. Хората претръпнаха. Един или два взрива няма да ги впечатлят. В името на Аллах предлагам да изчакаме да се нормализира обстановката и тогава да ударим.".
      След три дни дойде и отговорът. Осама приемаше доклада и разпореждаше "консервата" да бъде затворена до второ разпореждане. 
      Така Али ал Аснар стана отново Асен.                                    
.

       
        
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ