17 Април 2024сряда02:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Владимир Кираджиев дирижира оратория "Елиас"

Симфониците и Смесеният хор на БНР изпълняват творбата на Феликс Менделсон-Бартолди на 7 април в зала "България"

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 31

В петъка преди Страстната седмица - на 7 април, Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят едно от най-крупните произведения на Феликс Менделсон-Бартолди - оратория "Елиас". Тя изобразява събития от живота на Библейския пророк Илия по Стария Завет. Творбата е представена за първи път през 1846 г. на Бирмингамския музикален фестивал. Концертът ще е в зала "България" от 19.30 ч. Специално за него от Виена пристига диригентът Владимир Кираджиев, който ще поведе оркестъра, хора и солистите Гиргина Гиргинова (сопран), Петя Петрова (мецосопран), Михаил Михайлов (тенор) и Карстен Мевес (баритон). Това е първата мащабна изява на Смесения хор на БНР с хормайстор Любомира Александрова.
Владимир Кираджиев е един от предпочитаните оперни диригенти в Централна и Източна Европа. Роден е в Пловдив, специализира дирижиране в Лайпциг и Ваймар (Германия) при проф. Курт Мазур, както и в Сиена (Италия) при проф. Франко Ферара. В момента е преподавател по дирижиране в Университета за музика и сценично изкуство във Виена и често е канен в берлинските оперни театри. През 2015 г. диригентът поставя оратория "Елиас" с полската филхармония "Артур Рубинщайн" в Лодз.
От Германия пристига един от гост-солистите на концерта - баритонът Карстен Мевес. Наред с оперната си кариера той и певците Гиргина Гиргинова, Петя Петрова и Михаил Михайлов посвещават голяма част от концертната си дейност на кантатно-ораториалното творчество. В репертоара на Мевес влизат "Кармина Бурана" на Орф, Меса в си минор на Бах, Осмата симфония на Малер и Деветата симфония на Бетовен, които му донасят световно признание.
Билети се продават на касата на "Кантус фирмус" в зала "България", касата на БНР на бул. "Драган Цанков" 4 и онлайн в мрежата на ticketsbg.com.




Снимки БНР
 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ