29 Март 2024петък04:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обявиха номинациите за Съвременна българска драматургия "Аскеер 2017"

/ брой: 67

автор:Надежда Ушева

visibility 94

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Призът за Съвременна българска драматургия на наградите "Аскеер" се присъжда за тринадесети път. Само по себе си това е събитие, тъй като фондация академия "Аскеер" 13 г. поддържа жури за тази категория. Тя е най-скъпото начинание на академията, посочи Милен Миланов, председател на фондация "А Аскеер". По неговите думи се приема за валиден текстът, изпратен от автора в писмен вид, а не сценичният вариант. В конкурса участват пиеси, поставени за първи път на професионална сцена в периода от 1 април 2016 до 31 март т. г.
От името на журито и излъчената комисия в състав доц. д-р Георги Лозанов (председател), Никола Вандов, доц. д-р Пламен Дойнов, Федя Филкова, Милен Миланов обявиха следните номинации за Съвременна българска драматургия "Аскеер 2017" (по азбучен ред). Това са "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова (независим проект на организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни", постановка Гергана Димитрова, 5 май 2016, в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс); "Спасителят", комедия от Кирил Топалов, ДКТ Враца, постановка Васил Василев, 4 май 2016; "Пробен срок" от Николай Гундеров (Театър 199 "Валентин Стойчев", постановка Тея Сугарева, 5 ноември 2016).
Участниците в пресконференцията обобщиха, че в предходните издания се наблюдава рязко нарастване на новите български заглавия. И тази година броят на премиерните спектакли по български текстове продължава да бъде внушителен, което затвърждава тенденцията. Броят на премиерните пиеси през разглеждания период е 24. 16 от заглавията са осъществени в столицата, останалите 8 - в извънстолични театри. 11 от пиесите разчитат на частни лица и формации като независими проекти.
Фондацията подготвя публикуването на поредната книга от Библиотека за съвременна българска драматургия "Аскеер", учредена през 2005 г. по идея на проф. дфн Георги Каприев. На 24 май, в рамките на галаспектакъла, XIII том от библиотеката ще има своята премиера.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ