26 Април 2024петък18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

През 2016 г.

Селското стопанство с най-голям ръст в икономиката

То обаче заема едва 4,4% от структурата на брутната добавена стойност

/ брой: 66

автор:Дума

visibility 669

Българското селско стопанство е нараснало с 4,3% през 2016 г. и е било най-ефективно функциониращо спрямо останалите сектори на икономиката на страната. Същевременно то заема дял от едва 4,4% в структурата на брутната добавена стойност. Ръстът при услугите, заемащи 67,6 на сто от икономиката ни, е бил 3.3 на сто, а с 1.7% е увеличението при индустрията, заемаща 28%. Това се посочва в месечния икономически обзор на Райфайзенбанк България с коментар на данните, налични към март. Финансовата институция отчита, че главно външното търсене е повлияло положителната динамика на икономиката.
Водещ фактор от страна на вътрешното търсене е било крайното потребление, даващо 1,4% към ръста на БВП, следвано от брутното капиталообразуване - с 0,2%. От страна на предлагането положителен принос за ръста на БВП са имали услугите с 1,9%, индустрията - 0,4% и селското стопанство - 0,2%.
В анализа се посочва още, че към януари 2017 г. брутният външен дълг на страната възлиза на 67,4 млрд. лв., което е с 1,7 млрд. лв. повече от януари година по-рано. В рамките на общия ръст на брутния външен дълг дългът на държавното управление е нараснал с 2,5 млрд. лв., докато външната задлъжнялост на останалите три институционални сектора - банките, фирмите и другите сектори, се е понижил с общо 800 млн. лв.
Кредитите към фирми и граждани отново са се увеличили през януари - с 1,6% на годишна база, или с 1,2 млрд. лв., достигайки 49,2 млрд. лв. При кредитите към домакинствата се отчита по-голямо увеличение от 4% до 18,6 млрд. лв., докато при кредитите към нефинансови предприятия ръстът е малко по-слаб - 2,5% до 30,6 млрд. лв.
През януари нивото на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафт) отбелязва спад с 3,1% спрямо същия месец миналата година до 20,1%, оставайки на относително високо ниво, показват още данните на банката. Делът на лошите и преструктурираните кредити на фирмите се е понижил с 3,5%, достигайки 5,2 млрд. лв., докато при домакинствата той е спаднал с 2,4 на сто до 2,6 млрд. лв.



 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ