26 Април 2024петък21:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Прекъсвачът на апокалипсиса

Какво ще се случи, ако на Земята спре интернетът

/ брой: 66

автор:Дума

visibility 55

Ако спре интернетът в една отделна сграда, хората със сигурност ще се разстроят заради неработещите социални мрежи. Но ако няколко дни от достъп до мрежата бъде лишена цялата планета - последиците ще са доста по-сериозни. След неотдавнашна публикация по темата на Би Би Си Фючър и Лента.ру се опита да разбере какво би се случило с човечеството, ако изчезне интернетът.
През 2012 г. група американски учени помолили 2000 мъже и жени да си представят какво ще правят, ако останат без достъп до интернет. Анкетираните били избирани само по един признак: те постоянно седели в социалните мрежи и проявявали интерес към технологиите.
Оказало се, че по-голямата част от американците (67%) в случай на тотално спиране на интернет биха предпочели да се преместят в страна, където има достъп. Те най-много се страхували да загубят приятелите си във фейсбук и туитър. Други 14% от анкетираните изразили убеденост, че без интернет ще изпаднат в дълбока депресия. Около 11%, обратното, казали, че биха били доволни от спирането заради досадния навик постоянно да обновявят сайтове. Шест процента биха заменили интернета с компютърни игри, а два процента си признали, че чисто физически не биха могли да живеят в свят, където да се общува и да се изгражда кариера може само офлайн. Интересно е, че повечето от патологичните интернет зависими се оказали жени.
Наскоро това проучване навърши 5 г., за това време се промени броят на потребителите на мрежата (сега те са 3,5 милиарда), но не и начинът им на мислене.
За повечето хора липсата на интернет, както и преди, е свързано със страха да загубят връзка с приятели. Освен това те не искат да се лишат от печалби, мнозина вече отдавна печелят от реклама или от своите Инстаграм профили.
Това със сигурност го е разбирал и професорът от университета в Станфорд Джеф Ханкок, припомня Би Би Си Фючър. Той предложил на студентите си през почивните дни да си организират цифрова детоксикация, а след това на семинарите да обсъдят усещанията си. През 2009 г. студентите се разбунтували и отказали да се лишат от интернет за цели два дни. Те заявили, че без достъп до мрежата няма да могат да си свършат работата по другите предмети, ще разрушат социалния си живот и ще останат без връзка с родителите си. В крайна сметка Ханкок се отказал от идеята си за цифрова детоксикация - разбрал, че младото поколение вече прекалено здраво е свързало живота си с интернета.
Преди 2 г. обаче едни от най-активните потребители в сайта Редит решили да си представят какъв би бил светът без интернет. Те предположили, че хората първо ще се хвърлят към Гугъл с въпроса "Защо няма интернет?", след това панически ще започнат да обновяват всички страници. След ден-два обаче липсата на достъп до мрежата ще засегне не само онлайн света. Само след седмица ще се изпразнят рафтовете в хранителните магазини, та нали доставките на стоки напълно са свързани с достъп до мрежата. Да, един от най-популярните начини за доставка на продуктите са камионите, но и с тях нещата могат да се объркат. Без интернет шофьорите ще се лишат не само от навигаторите, но и от възможността да зареждат - повечето от тях използват за тази цел карти, а без интернет не работят нито банкоматите, нито ПОС терминалите.
В болниците нищо страшно не би трябвало да се случи: жизненоважните апарати не са свързани с интернет, но базата данни с историите на заболяванията са в мрежата. Това обаче не е толкова фатално за разлика от изчезващия резерв от лекарства, който ще бъде трудно да се попълни заради гореспоменатия логистичен колапс.
Затова пък книжните пари ще си върнат позабравената слава, та нали нито една банка няма да може да извършва плащания. Това със сигурност ще удари по икономическата ситуация в света, но последиците ще се усетят след няколко седмици. И въпреки че световната криза няма да настъпи веднага, по улиците могат да избухнат стихийни бунтове: след първоначалното объркване хората ще усетят, че нещо в живота им не е както трябва.
Като се има предвид, че компютрите и смартфоните ще са безполезни, хората със сигурност ще разберат за случващото се от телевизията: държавните глави задължително ще излязат с извънредни съобщения. А нататък всичко ще тръгне като по сценарий за който и да е филм за края на света: навсякъде безредици и мародерство, болниците се пълнят с пострадали, а на властите ще им се наложи да обявят извънредно положение и да накарат армията да се погрижи за реда.
Цената на жизнено необходимите продукти, като хляб, вода, мляко или яйца, а също бензин, рязко ще поскъпне, а престъпността ще се увеличи. И това само през първите 48 часа след спирането на интернета!

Киното не познава

Всъщност краткосрочното спиране на интернет едва ли ще изглежда като филмовия край на света, защото повечето от големите технологични компании винаги имат на разположение екип от специалисти, готови оперативно да отстранят мащабни повреди.
Така мисли и Скот Борг от некомерческата организация "Юнайтед стейтс сайбър консъкуенсис юнит". През 2008 г. по поръчка на Министерството за вътрешна сигурност на САЩ той се опитал да прогнозира какво ще се случи с американската икономика в случай на проблем в световната мрежа. Екип изследователи анализирал компютърни прекъсвания на борсите през последните 8 г. и открил, че ако интернетът спирал за по-малко от 4 дни, щетите били крайно незначителни.
Нещо повече, оказало се, че подобни блекаути водили до взрив на продуктивността сред служителите, които започвали спешно да обработват отдавна забравени офисни дела. Общо взето, такива отключвания влияели на икономиката не повече от дългите празнични почивни дни.
Транспортната система, оказва се, също не зависи силно от проблеми в мрежата. Самолетите, влаковете и автобусите могат да се придвижват и без интернет, въпреки че дългите спирания все пак засягат логистиката.
Днес сценаристите разглеждат три основни сценария, при които в отделни страни или в целия свят може изведнъж да спре интернетът. Освен граничещи с края на света катаклизми изследователите се страхуват от масови бунтове и кибервойни.

"Голямото червено копче"

Т. нар. "червено" аварийно копче, водещо до изключване на хората от мрежата или до преднамерено забавяне на скоростта на съединяване, наистина съществува и дори е било използвано в някои страни.
Например през 2011 г. по време на "Арабската пролет" в Египет. За да бъдат спрени протестиращите, те били лишени от достъп до интернет, което силно затруднило координацията между хората. Същият метод е бил използван в Турция и Иран. Вероятно инструменти за екстремно изключване на мрежата има и в Китай.
Американските и руските власти са обсъждали създаването на подобен механизъм, но за защита от внезапна мащабна кибератака. Друг въпрос е, че за да изключиш страната от световния интернет и да останеш във вътрешната мрежа, е необходимо изграждането на доста скъпа дублираща инфраструктура, което не е по джоба на повечето от държавите.
Освен това страните, планиращи дори краткосрочна изолация, ще загубят връзка с външния свят, което болезнено ще удари икономиката.

Удар от Космоса

Една от най-сериозните заплахи за световния интернет всъщност са изригванията на Слънцето. Голяма геомагнитна буря е способна да извади от строя спътниците и електропроводниците.
През 1998 г. слънчева буря стана причина за авария на спътника "Галакси IV", заради което 90% от пейджърите в САЩ спряха. В резултат на това лекари, мениджъри и, колкото и да е странно, наркотрафиканти останали без връзка с клиенти и колеги.
Теоретично мощни изригвания на Слънцето са в състояние да спрат мрежата в пъти по-бързо и ефективно от хакери, терористи, земетресения или наводнения.

Земни кибервойни

Не е тайна, че днес държавите активно увеличават силите си в киберпространството. Според слуховете в някои страни съществуват цели отряди от хакери, които, без да стават от компютъра, могат да навредят на врага.
Целите за атаките стават все повече: хакерите вече могат да спрат електроенергията, да влязат в мрежите на болниците и отбранителните предприятия или да наводнят цял град, като заразят с вирус мрежата на отделен язовир.
Вероятно във войните на бъдещето човечеството ще отиде още по-далеч - интернетът все повече превзема живота на хората. Така че не е далеч денят, когато спирането на мрежата на врага ще е равно на пълното му поражение.


(По материали от чуждия печат)


През 1995 г. едва 1% от световното население е било онлайн. Двадесет години по-късно 3,5 млрд. вече използват интернет и броят се увеличава главоломно с близо 10 души в секунда


Липсата на интернет ще опразни магазините


По време на "Арабската пролет" спирането на интернет затрудни координирането на протестиращите

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ