С 8,4% са поскъпнали яйцата на годишна база
/ брой: 65
С 8,4% са поскъпнали през февруари яйцата на българския пазар на годишна база до 114,77 евро за 100 кг, става ясно от данни на Министерството на земеделието и храните. Цените се повишават и в ЕС, но много по-слабо - средно с 1,7% до 120,35 евро за 100 кг. От данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) пък стана ясно, че през миналата седмица на едро яйцата са се продавали по 0,19 лв. за брой.
Като цяло индексът на тържищните цени се е понижил през миналата седмица с 0,82%. Кравето сирене е поевтиняло с 8 ст. и се е продавало средно по 5,56 лв. за кг. Кашкавалът тип "Витоша" се е търгувал по 10,12 лв. за кг. Олиото се е купувало по тържищата по 2,07 лв. за литър. Каймата се е търгувала по 4,57 лв. за кг. Пилешкото замразено месо е поскъпнало с 1,1% и се е търгувало по 3,58 лв. на кг. Захарта се е купувала по 1,57 лв. за кг. Цената на брашното тип "500" е намаляла с 1% до 0,78 лв. за кг.
Българските оранжерийни домати са се продавали по 2,54 лв. за килограм. Вносните са поскъпнали с 3,3 на сто до 1,90 лв. за килограм. Българските оранжерийни краставици са поевтинели с 11,6%, до 2,43 лв. средно за килограм, а вносните са поскъпнали с 9,8%.
Картофите са поскъпнали с 2,7% и са се търгували по 0,75 лв. за килограм на едро. Морковите са се продавали по 1,05 лв. за кг. Зелето се е търгувало по 0,65 лв. за кг на едро. Цената на зелената салата се понижава с 4,2% до 0,68 лв. за брой. Ябълките са поевтинели с 2,4% и са се търгували средно по 1,21 лв. за кг. Лимоните са поскъпнали с 1% до 2,11 лв. Портокалите са се търгували по 1,34 лв. Мандарините са се продавали по 1,55 лв. за кг, а бананите - по 2,22 лв. за кг.