26 Април 2024петък15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Окончателно Водата в столицата поскъпва с 18% от утре

На много места в страната цената е над социалната поносимост, призна шефът на КЕВР

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 16

Водата в столицата поскъпва с 18% от 1 април. Това съобщи вчера председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти. Решението за увеличението е взето на закрито заседание на регулатора още в сряда. Така от утре кубик вода ще струва 2,16 лв. с ДДС, което е с 34 стотинки повече в сравнение със сегашната цена. В началото на март КЕВР за пореден път отложи решението си дали цената на водата в София да поскъпне. Първоначално от "Софийска вода" предложиха скокът да бъде с 30%, но от КЕВР изчислиха, че увеличението трябва да е не повече от 18%. Председателят на КЕВР заяви, че е гласувал против увеличението на цената на водата с 18%. "Няма да правя по-нататъшни коментари, защото решението е факт и е на цялата комисия", заяви Иванов.
На обществено заседание в КЕВР вчера бе обсъдено и увеличението на цената на природния газ с 30% от 1 април, което ще доведе до по-скъпо парно и топла вода. Увеличението варира за различните градове между 18 и 38% заради спецификите на отделните топлофикации. Окончателно повишението на цените ще бъде факт след решение на регулатора на 7 април. Тогава се очаква да се приеме и поскъпване на тока за бита с 1% отново заради повишението в цените на природния газ. Иванов обясни, че повишението на цената на тока за крайните клиенти ще бъде малко под 1% и по-точно в диапазона между 0,93 и 0,97%.
По-късно вчера стана известно, че омбудсманът Мая Манолова е изпратила остро становище до КЕВР срещу драстичния скок на цената на природния газ. "Рязкото увеличение на природния газ е поредният натиск върху българския народ и ще доведе до трудно преодолими, а за някои групи от хора – непреодолими проблеми", пише омбудсманът.
Председателят на КЕВР обясни на пресконференцията, че комисията е готова да участва в обществено обсъждане и законодателни промени с цел да се въведат цени за енергийно уязвими и водно уязвими потребители, които са по-ниски от обявените. На въпрос на investor.bg за основанието за мерки за "водна уязвимост" Иванов беше категоричен, че на много места в страната цената на водата е над т.нар. "социална поносимост", която се изработва на базата на данните на Националния статистически институт за средните доходи в региона. По тези изчисления например социалната поносимост на водата в София е около 10 лв., докато с последните промени софиянци ще плащат към 2 лв. за куб. метър от 1 април.
Няма връзка между датата на изборите и датата на ценовото решение, свързан с природния газ и последващите от него корекции от цената на тока. Това се случва всяка година на 1 април, увери Йорданов, който преди изборите отказа да говори публично. Той посочи, че последните дни са били много тежки за регулатора, защото решенията им са свързани с повишаването на цените на услугите за хората. "Искам да ви уверя, че решенията, взимани от нас, са единствено и изцяло в съответствие със закона, правилата и наредбите, които са валидни към момента", каза той.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ