29 Март 2024петък10:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Инж. Еленко Божков:

С цените КЕВР върши политически услуги на властта

ГЕРБ няма капацитет да се справи с проблемите в енергетиката, казва експертът

/ брой: 64

автор:Светла Василева

visibility 2234

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден през 1953 г. в гр. Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в VII ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на УС на ТЕЦ "Марица-изток 3", комисар в ДКЕВР. Енергиен експерт.


"Залудо платихме милион долара на Световната банка, за да ни даде съвети за неща, които не бива да правим"


- Г-н Божков, тази седмица стана ясно, че ще има шоково увеличение на цената на газа, която пък ще предизвика повишение в цената на парното и топлата вода. Председателят на регулатора направи неубедителен опит да оневини себе си и КЕВР, твърдейки, че институцията регулира само надценката за обществена доставка на газ. Така ли е?
- Това не е вярно. Основната причина за повишението на цените на природния газ сега с близо 30% е точно в КЕВР и точно в желанието на председателя на регулатора да направи политическа услуга на властта през декември 2016 г. Тогава регулаторът ограничи увеличението, което се искаше от "Булгаргаз", за да не усетят гражданите голямата промяна в цената на топлоенергията, която щеше да последва, ако беше удовлетворено искането на държавната компания. Сега му се налага да компенсира това ограничение, като увеличи цената до 30%, т.е. КЕВР плаща сега за политическата си услуга. Аз не знам дали това не е било калкулиран ход - с ограничаване на исканото увеличение тогава да се даде възможност на реформаторите да направят правителство с техния мандат при едни по-комфортни ценови условия на природния газ и отоплението.
- Като говорите за евентуален политически дивидент за реформаторите, вие имате предвид факта, че председателят на КЕВР е от ДСБ и един от основателите му, така ли?
- Да. На практика това се получи. Иначе как да си обясним, че "Газпромекспорт" увеличава цената само с 13%, базирайки се на цените на петролните деривати - мазут и петрол, а в България увеличението е 30%? Както казах, първата причина е тази политическа услуга, а втората - включване на една компонента за извънредни ситуации, която е завишена многократно. Що се отнася до това дали цената на топлинната енергия можеше да бъде увеличена в по-малка степен, тук също има големи резерви, защото цената на природния газ започна да пада от 415 лв., за да слезе до 280 лв. и сега да се качи до 360 лв. за 1000 куб. м, а цената на топлоенергията се намаляваше в много по-малка степен. Защото се търсеше буфер пак от Иван Иванов, който буфер, ако се използва сега, цената на топлинната енергия може да скочи по-малко, да не се вдига до 23%.
- В Плевен предлаганото увеличение е 38%, това наистина е шоково, не мислите ли?
- Да, в Плевен е най-голямо увеличението. Аз говорех за София. В Плевен топлофикацията има задължения към "Булгаргаз", там и събираемостта е ниска.
- Ще стане ли увеличението на газа повод за ценова лавина? Производители, използващи газ, вече заплашиха, че ще вдигнат цените на стоките си и ще излязат на протест. Хлебопроизводителите например.
- Дайте да си отговорим на въпроса, защо не се намалиха цените на хляба и на хлебните произведения при намаляване цената на природния газ от 415 лв. до 280 лв. Значи пак има натрупан някакъв резерв, който сега може да се използва, за да не се увеличава цената. При това обръщам внимание да проследите как изведнъж ще спрат всичките тези закани на хлебопроизводители, млекопроизводители и прочие, за да не се пречи на конституирането и на бъдещата работа на кабинета "Борисов-3". Изведнъж натискът ще спре, защото има резерв наистина и защото ще им бъде напомнено, че резерв има. Освен това има и друго. Тези дни в "Официален вестник на Европейския съюз" бяха огласени ангажименти на "Газпромекспорт", чийто резултат ще е намаляване цената на газа за България. Очаква се намалението да е около 40%. В тази ситуация беше по-разумно КЕВР да задържи увеличението на синьото гориво сега и после дефицитът, който ще се създаде, да го компенсира от намаляването на цената от "Газпромекспорт" когато то стане факт. Това е възможно, но очевидно в КЕВР няма желание. КЕВР отново по някакъв начин се стреми да върши политически услуги.
- КЕВР беше ДКЕВР. Махнаха "Д" - държавна, от името на комисията с аргумента, че така тя ще стане по-независима. Когато 43-тият парламент избираше председателя на КЕВР (преди той беше назначаван), ни убеждаваха, че това е още една стъпка към независимост на комисията. Сега какво се оказа, че е било напразно и пак се изпълняват политически поръчки.
- Така е. Но рано или късно се плаща за политическите услуги.
- Може ли гражданите да поискат оставката на председателя на КЕВР?
- Формално е възможно, но трябва да бъде установено "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения", което е възможно единствено при много силен и аргументиран обществен натиск.
- Очаквате ли граждански протести за цената на парното? Всъщност политиците ни обещаха по-високи заплати и пенсии, значи сега, като направят правителство, ще изпълнят обещаното и ние няма защо да се притесняваме. Ще можем да си плащаме и увеличените цени.
- Едно са обещанията, друго е изпълнението им. Колкото до протестите: Освен гражданите би трябвало да протестират и производителите, използващи природен газ като гориво или суровина за технологичните си процеси.
- Може ли енергетиката да препъне бъдещото правителство? Кабинетът "Борисов-2" остави много мини, които ще започнат да се взривяват, визирам ситуацията с въгледобива?
- Абсолютно. ГЕРБ не взе никакво отношение по проблемите пред въгледобива. Опасността от спиране на всичките ни електроцентрали, които изгарят въглища, защото те няма да могат да изпълнят новите изисквания, е огромна и ние всички сме изправени пред нея. Следващият въпрос е какво ще се прави с оборудването за "Белене". То дойде. Какво ще го правим? Как ще се реализира то? БСП имаше концепция и виждане по всички тези въпроси както за въглищните централи и въгледобива, така и за АЕЦ "Белене". ГЕРБ мълчи.
- За да сме коректни, трябва да кажем, че всички евродепутати подписаха писмо до Еврокомисията, в което се иска отчитане на спецификата на нашите лигнити. Писмото е по инициатива на депутата Петър Корумбашев.
- Да, така е. Но нито Бойко Борисов, нито Теменужка Петкова споменаха за проблема. Теменужка Петкова е изключително некомпетентна за съжаление. Тя няма представа от енергетика.
- Другото, което очаква новия кабинет, е натиск за пълното либерализиране на електроенергийния пазар, който така и не се случи при кабинета "Борисов-2".
- Нека го формулираме така: залудо платихме милион долара на Световната банка, за да ни даде съвети за неща, които не бива да правим в никакъв случай, защото ще затрием окончателно енергетиката си, която е в лошо състояние, но която все пак е работещ технологичен отрасъл. Аз не спирам да повтарям, че при нас за пълна либерализация на електроенергийния пазар не можем да говорим, докато имаме дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия.
- Има и още нещо в електроенергетиката, което не намери решение - ТЕЦ "Варна".
- Много ми хареса в последните дни на предизборната кампания нещо, за което отдавна ратувам - това е обратното изкупуване на някои енергийни дружества, в частност ЧЕЗ. ЧЕЗ се предлага за продажба на пазара. Много разумно е да се говори за изкупуване на целия пакет акции на ЧЕЗ, там е и ТЕЦ "Варна", която е от особено значение за българската електроенергетика като генериращ и регулиращ възел. Работата на този ТЕЦ намалява загубите в системата. За да поддържаме загубите на електроенергия при пренос в рамките на 3,0-3,5%, колкото са в ЕС, ТЕЦ "Варна" трябва да работи. Нека го обясня просто. Не може лятно време климатиците по черноморските курорти да ги захранваме с ток от атомната централа. Загубите по преноса са големи.
- ГЕРБ има ли капацитет да се справи с проблемите пред енергетиката според вас?
- Определено не. То се видя. От 2009 г. досега няма конструктивна и полезна стъпка в българската енергетика. Нито една. Покажете ми нещо, което е направено и положителният ефект от което се е видял. Точно обратното: платени бяха близо един милиард лева по претенциите на "американските централи", вместо да се настоява пред ЕК за прекратяване на дългосрочните им договори за изкупуване на електрическа енергия заради неправомерна държавна помощ. Правителствата на Борисов отказаха да водят разговори с руската страна, вследствие на което се наложи България да плати над един милиард на "Атомстройекспорт". Увеличена беше такса "Задължение към обществото", като се предприеха спорни като резултатност компенсационни мерки. Износът на електрическа енергия намаля драматично. Фондът "Сигурност на електроенергийната система" далеч не изпълнява предназначението си и продължава да съществува и работи "непрозрачно". През януари т.г. сигурността на електроенергийната ни система беше поставена на карта заради компрометиране на централите от "студен резерв" и заради забавянето на финансирания от Европа проект за разширяване на язовир "Яденица". И това са само част от нещата. Има още много ненаправени и погрешни действия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ