18 Април 2024четвъртък20:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Това е приказка, бе хлапе!

/ брой: 64

автор:Боян Бойчев

visibility 2408

От известно време в социалните мрежи тече оживена дискусия за приказките. Да, за тези, които помним от детството си. Или не съвсем. 
В края на миналата година на пазара излезе "Детски и домашни приказки от Братя Грим". По думите на издателите и преводача Слави Ганев, това е първото нецензурирано издание на знаменитите истории, които децата биват приспивани и научават от малки. Само че в доста по-пречистен вариант. Самите Братя Грим го правят, но в следващите издания. А в първото?
Родителите са възмутени, че някои от публикуваните приказки са твърде мрачни, направо зловещи и проповядват страх и насилие, които могат лесно да осакатят крехката детска психика. В една от тях например се разказва как един баща заклал прасе. Две от децата му го видели и разиграли помежду си същата сцена, като едното заклало другото. После пък майката забила нож в сърцето на братчето убиец. В това време малкото бебе се удавило в легена, където го къпела майка му. След всичко това жената се обесила, а от мъка по семейството си мъжът накрая умрял.
Звучи ужасяващо. И наистина е. Защото първоначално приказките не са били предназначени за деца, а са просто истории и народни предания, събирани от братята, за да докажат, че немците са една нация. В тях няма да откриете моралните поуки, които очаквате.
Далеч съм от мисълта, че цензурата е нещо правилно. Но може би в някои случаи е необходима, щом като не можем да си я наложим сами. Не казвам, че тази книга не трябваше да излиза. Сам по себе си фактът, че се появява в оригиналния си вариант, е достоен за поздравления. Но все пак тези приказки нека не достигат до нашите деца. Защото прекалено много насилие има в нашия свят, още повече в техния виртуален. Компютърните игри, филмите по телевизиите и кината, клипчетата в интернет... Съобщението, оповестяващо за каква възрастова група е предназначена лентата, едва ли ще бъде възпиращият фактор за детската аудитория.
А в същото време децата имитират своите кумири, раздават юмручно правосъдие, размахват оръжия. Ще кажете, такъв е животът.
"Това е приказка, бе хлапе,- казва Благолажът от "Косачи" на Елин Пелин. - Слушаш, слушаш и се забравяш... И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова... да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек."
Съгласни сте, нали?
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ