27 Април 2024събота06:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Образование

Откриват още един вуз - във Видин

/ брой: 64

автор:Дума

visibility 25

Да се открие във Видин филиал на Русенския университет предвижда проект за постановление, обнародван в сайта на МОН за обществено обсъждане до 27 април т.г. новото университетско звено ще обучава студенти по специалности от професионалните направления педагогика на обучението по..., информатика и компютърни науки, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, комуникационна и компютърна техника, транспорт, корабоплаване и авиация и общо инженерство. Проектът има положителна оценка от акредитационната агенция (НАОА), дадена на 8 декември 2016 г.
Целта е изграждането на висококвалифицирани специалисти за Дунавския регион, като се отчита, че районът на Видин е най-бедният район в ЕС, със застаряващо население и липса на специалисти за индустрията, енергетиката, транспорта и аграрния сектор там, се казва в мотивите и в предварителната оценка за проекта. В подкрепа на необходимостта от откриване на филиала е посочен "доказаният стремеж на завършилите средно образование да се обучават в гр. Видин". Това се доказва с представително проучване през 2016 г. сред 1143 ученици от област Видин в 11 и 12-ти клас - 37% от анкетираните биха продължили образованието си в града; 31% смятат това за  финансово по-изгодно; 25% декларират желание да се обучават в професионалните направления, предвидени за новото университетско звено. Справка в рейтинговата система на вузовете у нас показва, че от завършилите общо инженерство и компютърни науки" в Русенския университет на позиция за висшисти в последните 5 г. работят съответно 22,4% и 44,7% (доста под средното за това направление в страната), от педагогика по... - 58,9%  (над средното ниво за страната) и от транспорт - 38,7% (малко над средното).  
Филиалът ще има не по-малко от 10 души академичен състав на основен трудов договор, ръководството на университета в Русе е готово да осигури обучението със собствени преподаватели, не предвижда наемане на хабилитирани лица на втори основен трудов договор, пише в мотивите. За нуждите на филиала са планирани и конкурси за хабилитирани преподаватели и асистенти. Община Видин предоставя безвъзмездно необходимата материална база. НАОА е предложила звеното да обучава 600 студенти в рамките на утвърдения капацитет на Русенския университет. Т.е. за тяхното обучение бюджетът ще дава издръжка в рамките на бройката за прием, която МС ще утвърждава за университета-майка. Според проекта се предвижда постановлението за откриване на филиала да бъде включено в програмата на МС до 30 юни т.г. 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ