19 Април 2024петък11:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Ивайло Мирчев с две изложби

Известният художник представя картини от цикъла "Кремиковци" и "Пътешествие в неизвестното"

/ брой: 64

автор:Надежда Ушева

visibility 806

Гледам последните платна на проф. Ивайло Мирчев. Действат магнетично с шеметния си колорит, със светлината - слънчева или лунна, която се процежда между бързо движещите се облаци... Попадам на индустриални пейзажи и интериори от Кремиковци. Картините са правени преди повече от 30 години, но за мен са непознати. Знам, че са излагани преди време в галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Рисувани са там, на място, почти монохромни. Всички са в темперна техника върху хартия, като в някои от тях е втривана кремиковската пепел. Пепел от бълващите (тогава) и несъществуващи (сега) доменни пещи на Кремиковци, разказва галеристката Вихра Пешева от арт салон "Астри" (ул. "Цар Самуил" 34), където до 9 април може да се види цикълът "Кремиковци". Той съдържа 25 произведения в темпера, темпера и пепел върху хартия във формат 50/70 и още няколко индустриални кремиковски пейзажа с маслени бои на платно. В изложбата ще бъдат показани и две платна, собственост на СГХГ и на Градската галерия в Силистра.  
"Пътешествие в неизвестното" е другата експозиция, която показва до 31 март галерия "Дебют", бул. "В. Левски" 62, научи ДУМА от Олимпия Николова-Даниел от галерията. Публиката ще види етюди от студентските години на художника, както и негови творби, правени през последните месеци. Тази широка амплитуда предоставя на зрителя възможност за "пътешествие в неизвестното". Преплитайки времето, в което се живееше офлайн с настоящата реалност, авторът строи особен лабиринт, в който зрителят може и да се загуби, но във всички случаи ще си тръгне обогатен от ценностите. Изложбата е насочена към младите таланти от Художествената гимназия, на които им предстои да направят крачка към професионалното си израстване и към по-широката публика.
Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 г. в София. Завършил е Художествената гимназия и ВИИИ "Никой Павлович" в класа на акад. Светлин Русев. От 1983 г. е член на СБХ. През периода 2004-2011 г. е председател на съюза. Професор е в катедра "Живопис" в НХА.





БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ