23 Април 2024вторник15:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Анна Томова-Синтова води майсторски клас в Музикалната академия

Концертът на участниците е на 18 май в Софийската опера

/ брой: 64

visibility 350



Вилиана Семерджиева


Световноизвестната оперна певица Анна Томова-Синтова пристига в България, за да проведе своя четвърти академичен майсторски клас със студенти от Вокалния факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров" от 8 до 18 май. Събитието е в партньорство със Софийската опера и балет, където на 18 май ще бъде гала концертът на участниците с оркестъра на театъра и диригент Лучано ди Мартино. Първият майсторски клас на Анна Томова-Синтова в академията се състоя през 2009 г., вторият - през 2011 г., третият - през 2014 г. Прочутата оперна певица е доктор хонорис кауза на НМА от 2001 г. Удостоена е от Виенската щатсопера с титлата камерзенгерин.
Анна Томова-Синтова е родена в Стара Загора. Започва своя музикантски път от 6-годишна възраст с уроци по пиано. Десет години по-късно печели първото си национално отличие като певица и е приета в Софийската консерватория. Учи при проф. Георги Златев-Черкин и със сопраното Катя Спиридонова. Завършва оперно пеене и пиано. На церемонията по дипломирането си изпълнява ролята на Татяна от "Евгений Онегин" на Чайковски.
Малко след това Синтова е поканена в оперното студио на Залцбургската опера, където през 1967 г. прави професионалния си дебют като Абигайл от Вердиевата "Набуко". Оттогава тя постепенно разширява репертоара си с главните роли в "Мадам Бътерфлай", "Травиата", "Трубадур", "Отело", "Манон Леско", "Дон Жуан" и "Арабела". Повечето от тези роли разучава с помощта на музикалния директор на операта проф. Паул Шмиц, студент на Рихард Щраус. По това време започва концертите и записите си с оркестъра "Гевандхаус" под диригентството на Курт Мазур. През 1971 г. печели златни медали на певческите конкурси в София и в Рио де Жанейро.
Анна Томова-Синтова е поканена да работи за Щатсопер Берлин (1972). Там тя продължава да разширява репертоара си с ролите в "Сватбата на Фигаро", "Така правят всички", "Ариадна на Наксос", "Аида", "Тоска", "Кавалерът на розата", "Евгений Онегин" и др. Първата й международна изява (извън Германия) е през 1973 г. в Париж в "Реквием" на Верди, а няколко месеца след това пее в "Отело" във Виена. През 1973 г. Херберт фон Караян чува изпълнението на Синтова в световната премиера на операта "De temporum fine comoedia" от Карл Орф на Летния фестивал в Залцбург. Веднага е поканена за съвместна работа от великия маестро, с когото в продължение на 17 години обикаля световните концертни зали (включително в Япония и САЩ). По това време осъществява много аудио и видеозаписи.
Изпълненията й на Залцбургския фестивал с Караян бележат важен момент в кариерата на Синтова. През тези години - от 1973 до 1991 г., тя е постоянен гост на фестивала, където пее с Берлинската и Виенската филхармония. Под диригентството на Караян изпълнява Елза, Графиня Алмавива, Донна Анна, както и много концертни пиеси като "Последните четири песни" на Щраус и Реквиемите на Верди, Моцарт и Брамс. Тези изпълнения са записани, а част от тях - и филмирани. Синтова започва с Щраусовите интерпретации през 1982 г. с ролята на Адриана заедно с Волфганг Савалиш, докато стига до триумфа си в "Кавалерът на розата" през 1984 г. с Караян. Това изпълнение е филмирано и издадено на видеокасета, а по-късно на DVD. През 1985 и 1986 г. продължава с изпълненията си в ролята на Графиня Маделина от "Капричио" на Рихард Щраус под диригентството на Хорст Щайн, които са излъчени по телевизията през 1990 г.
Анна Томова-Синтова е известна с артистизма си, изпълнявайки както германски, така и италиански репертоар, в които постепенно задълбочава характерните черти на отделните персонажи. През 1995 г. в Цюрих прави дебюта си като Норма в едноименната опера на Белини. Представлението има грандиозен успех. Триумфът й се повтаря през 1998 г., когато за пръв път изпълнява Сантуца от "Селска чест" в Берлинската опера и Саломе по време на откриването на сезона в Барселона. Там, през 1999 г., за първи път в кариерата си изпълнява и Турандот. На 23 септември 2001 г. Синтова отбелязва 35 години на сцената с премиерно за нея изпълнение на Аида в Софийската опера. През 2002 г. прави турне из Европа. Осъществява серия от оперни и концертни изпълнения на "Бал с маски" и "Дон Карлос" от Верди. В края на годината печели овации в Токио с ролята на Елизабет Валоа. През февруари 2003 г. Синтова се завръща в Токио за нов гала концерт. През 2006 г. се включва в честването на 250 години от рождението на Моцарт в България - в концертно изпълнение на "Сватбата на Фигаро" под диригентството на Найден Тодоров и в "Реквием" под палката на Генадий Рождественски.



 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 241

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 220

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 229

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 254

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ