26 Април 2024петък05:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Общинари от ГЕРБ заличават Копривщица като архитектурен резерват

Местен бизнесмен се готви за мащабно строителство, стяга ски лифт, ТЕЦ за биомаса и спа център

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 23

Скандално решение е приел на извънредно заседание на 17 март общинският съвет на Копривщица. По предложение на председателя на Комисията по териториално и селищно устройство Петър Вълев и с единодушната подкрепа на общинарите от ГЕРБ съветниците одобриха думите "Архитектурен исторически резерват" да отпаднат от новия Общ устройствен план на Копривщица. Да се намери коректният начин да бъдат заменени, добавя Вълев, без да посочва как да стане това.
Същата точка предвижда отпадането на охранителната зона в града, както и промяна на правилата за строителство - разрешава се плътност на застрояване 80% и максимална височина 15 м. Вълев успява да прокара и изграждането на зали за конферентен туризъм. Общинарите трябва да плануват и място за изграждането на мото- и АТВ писта в архитектурното градче.
"В Копривщица не живеем в концлагер и не сме аборигени, за да има резерват и охранителна зона. Не се дава никаква възможност за развитие. Ако така продължи, градът ни е обречен и до 10-15 години ще бъде заличен. Ще останат само паметници на културата и пустеещи къщи. В общия устройствен план в този вид няма предвидени зони за предприемачество. Ако дойде някой инвеститор и иска да построи предприятие, няма как да го направи", оправдава се пред topnovini.bg председателят на общинския съвет Рашко Христов от ГЕРБ. Според него Копривщица никога не е имала ОУП, а в Закона за културното наследство пък нямало термин "архитектурен исторически резерват". Местните обаче реагираха изключително бурно на готвените промени. Засега кметът Генчо Герданов твърди, че ще направи всичко възможно градът да остане град музей.
Проверка на ДУМА показа, че на сайта на общината няма протокол от заседанието. От дневния ред за днес обаче става ясно какво е мотивирало гербаджиите за рязката промяна в статута на Копривщица. 49-годишният бизнесмен Радослав Йовков обявява инвестиционните си намерения. Той иска да строи "спортен и спа комплекс, ТЕЦ с мощност около 1500 кв. на биомаса и ски лифт". Идеята му е първата спирка на бъдещия лифт да е паркингът, от който се провежда традиционният събор в Копривщица. Топлоелектрическата централа пък ще зарежда новия спа и спортен център. Йовков смята, че инвестициите ще са за около 8 млн. лв.
Само преди 2 години бизнесменът бе показно изхвърлен от ГЕРБ. Бойко Борисов използва личния си профил в социалните мрежи, за да обяви разграничаването си от Йовчев. Борисов отрече, че Йовчев е оглавявал местната структура на ГЕРБ, макар да се е представял за такъв. Причината за отлюспването бе скандал с незаконна сеч, освен това Йовчев получавал субсидии за пасища, без да има животни.
С решение на МС Копривщица е обявена за първия и засега единствен град музей в България. С цел да се запази неговият автентичен облик в града има специални правила за строителство. Преди месец на тържествена церемония в Париж съборът в Копривщица официално бе признат за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. За 2020 г. е насрочено първото му честване под егидата на ЮНЕСКО.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ