20 Април 2024събота14:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 41


1867 - РУСИЯ ПРЕОТСТЪПВА НА САЩ АЛЯСКА. Руската държава предоставя териториите на Аляска и Алеутските острови, т.нар. Руска Америка, за 7,2 млн. щ.д. От 1732 г. руски експедиции изследват територията, а от 1799 г. Аляска и Алеутските острови са руски колонии. На 18 октомври 1867 г. с официална церемония в Новоархангелск Аляска преминава във владение на САЩ, а от 3 януари 1959 г. е обявена за 49-и щат.

1879 - РАЖДА СЕ СТ.Л.КОСТОВ, ПИСАТЕЛ, ЕТНОГРАФ (УМИРА 1939 Г.). Стефан Лазаров Костов е автор на 12 многоактни и 5 едноактни пиеси, в които гневно и саркастично излива своя протест и възмущение от нравствената и политическата поквара на своето време. Най-известните му творби са "Големанов", "Женско царство", "Мъжемразка", "Вражалец", които продължават да се играят в театрите.

1927 - РАЖДА СЕ ИВАН РАДОЕВ, ПОЕТ, ДРАМАТУРГ (УМИРА 1994 Г.). Един от създателите на лиричната драма у нас. Сред най-значимите му стихосбирки са "Пролетно разсъмване", "Един бял лист", "Грешни сънища" и др. Автор на драмите "Светът е малък", "Голямото завръщане", "Човекоядката" и др., които и днес се играят в българските театри. Носител на специалната извънредна награда за цялостно творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж.

1930 - СЪЗДАДЕН Е БОНСС. Българският общ народен студентски съюз е организация на българското студентство. През декември 1931 г. БОНСС организира студентска стачка с искане за изгонване от СУ на ръководителя на Деветоюнския преврат Александър Цанков. Стачката е разгонена със сила от полицията, като се стига до жертви сред студентите. След Деветнайсетомайския преврат БОНСС е забранен. През 1936 г. заедно с други студентски организации създава Единен фронт на демократичната студентска младеж. Много от дейците на БОНСС се включват в партизанското движение у нас.

1981 - ИЗВЪРШЕНО Е ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ РОНАЛД РЕЙГЪН. Американският президент и трима от придружителите му са простреляни на излизане от хотел "Хилтън" във Вашингтон от психически болния Джон Хинкли-младши. Изстреляни са шест куршума, единият от които попада в белия дроб на президента, само на 3 см от сърцето, но това спасява живота му.

2005 - УМИРА ЕМИЛ ДИМИТРОВ, ПЕВЕЦ (Р. 1940 Г.). През целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Във Франция става световноизвестен изпълнител, сприятелява се с Шарл Азнавур и Далида, а песните му заемат челни места в европейските класации. Пее на една сцена с Джани Моранди, "Рики е Повери", Йосиф Кобзон и Алла Пугачова. В репертоара си има над 400 композиции, 280 от които са авторски: "Арлекино" (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), "Ако си дал", "Сбогом, Мария", "Джулия", "Песен за моята майка", "Моряшко сбогом", "Нашият сигнал", "Моя страна" и др.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ