29 Март 2024петък08:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно към едно

Корнелия НИНОВА:

БСП постигна най-добрия си резултат от 2009 г. насам

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 12

Корнелия НИНОВА: Както обещахме в нощта на изборите, излязоха окончателно резултатите, тук сме, за да представим нашите изводи и да зададете всички въпроси, които искахте в нощта на изборите. Още веднъж благодаря на всички българи, които упражниха правото си на глас. Благодаря на онези 955 хиляди, които подкрепиха нашата партия и коалиция. Резултатите за нас са следните:
Най-добрият резултат на парламентарни избори от 2009 г. насам. 2009 - 17%, 2013 - 26%, 2014 - 15%, тук ще спомена и 2016-а, президентските избори - 25%, и сега... 27,20%. Тоест въпреки загубата на изборите, имаме най-добрия резултат от 2009-а насам, голям успех за Българската социалистическа партия. Удвоили сме депутатите от предишния парламент от 39 на 80, имаме мандати и там, където досега нямахме, например Разград, Кърджали, да не изреждам всички области, знаете ги. Водим в 7 големи областни центъра.
По разбивки и като изводи. Добрите новини за нас - това, което смятаме, че е успех и се гордеем с него. София - 15% ръст спрямо 2014 г., в областните центрове - 15% увеличение, друг голям град - 7% увеличение, и в село - 8% увеличение. Но най-сериозно впечатление прави, че в областните центрове и в София ние имаме сериозен ръст, там, където досега винаги сме изпитвали затруднения. На второ място, много сериозен ръст по възрастов принцип сред младите хора, т.е. внушението за застаряване и за това, че младите не харесват БСП, на тези избори е опровергано. В числа: между 18 и 29 години имаме 10% увеличение на подкрепата на млади хора, между 30 и 39 - 6%, между 40 и 49 - 9% увеличение, между 50 и 59 - 4%, 60 и нагоре - 20%.
Следващо постижение, което определяме като добро, е сериозният ръст, който имаме сред хората с висше образование - 15% е и тук увеличението.
В чужбина също е много интересна картината, особено на фона на лъжливото внушение за антиевропейската същност на БСП. Пет пъти сме увеличили подкрепата си в чужбина. При това най-сериозен ръст имаме в държави от ЕС. Има такива, в които сме и първа политическа сила в някои градове. Например: в Италия - Флоренция, Сиена, сме първа политическа сила; във Великобритания - Лийдс, да не ги изреждам всички, сме първа политическа сила. Най-сериозен ръст имаме в Германия - в Берлин и Мюнхен. За нас това също е сериозен показател за подкрепата на БСП навън.
Като изводи: въпреки загубата, отново казвам, на тези избори, това е много голям успех за Българската социалистическа партия. Консолидацията вляво е факт. Другите леви формации АБВ и "Движение 21" знаете, че имат 1,7%, т.е. ние сме успели да представим лявата алтернатива и около нея да обединим тези 955 490 души.
Тревожно е, че една голяма част от дясно мислещите хора остава непредставена в парламента. Приблизително около 15% са тези хора, които няма да видят своето представителство в НС и за нас това не е добър фактор. Разбира се, очерта се и сложно съотношение на силите вътре в парламента. Ние още веднъж потвърждаваме нашата позиция, че ако бъдем поканени от първата политическа сила, няма да се включим в голяма коалиция с правителство на ГЕРБ и БСП общо. Нека те да използват конституционното си право, че са първа сила, да им създадем спокойствие, за да могат да се опитат да направят правителство. В този момент и за нас много важно е председателството на България в ЕС, сигурността по границите, вътрешната сигурност, така че очакваме първата политическа сила да предложи своите варианти оттук нататък. Ако те не го съставят и дойде при нас мандатът, ще разговаряме тогава отново с вас.

Въпрос: Първо, поздравявам ви за резултатите от изборите на 26 март. Първият ми въпрос е: все пак отчитате ли някакви грешки в своята кампания и ако да, какви са те? И вторият ми въпрос: Ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство, вие като втора политическа сила с кои партии ще се коалирате?

Нинова: Да, направихме и грешки в кампанията, правим в момента този разговор, имахме ИБ, в петък свикваме НС на БСП и там ще представим сериозно и анализа на грешките, и резултатите. Вие ще бъдете поканени, този доклад ще бъде открит за вас, така че там ще ги чуете в детайли. Но да, отчитаме и грешки в кампанията. Ако мандат ни бъде връчен, ще разговаряме тогава. Да не слагаме нещата предварително. Сега да изчакаме първата политическа сила.

Въпрос: Ще ви попитам за едно евентуално управление, ако мандатът стигне до вас. Коя от политическите сили, които влизат в парламента, е най-близка до вашата програма и с коя бихте могли да си партнирате? И ако може да ми кажете ДПС като приятел и като коалиционен партньор я броите тази партия, или като конкурент?

Нинова: Наистина предлагам да не бързаме, защото има първа политическа сила, която в момента работи, провежда консултации вероятно. Така че не бива да изпреварваме събитията. Но мога да повторя това, което сме казвали и в кампанията - най-близки по платформа сме с Патриотичния фронт. Но докато не се използва първият мандат и не видим резултата от преговорите на ГЕРБ, няма да коментираме евентуални коалиции. Казахме и в кампанията, ДПС не са възможен партньор.

Въпрос: Честито, г-жо Нинова. Честито и на вашия екип за растежа, който показахте на тези избори. Вие заявихте, че ще станете министър-председател и обещавахте, че ще изпълните програмата на БСП. Не е ли редно в името на това обещание, ако Бойко Борисов ви покани, пък и дори да не ви покани, вие да потърсите европейския образец на коалиция между леви и десни в името на изпълнение на обещанията си, националната отговорност, която демонстрирате? И вторият ми въпрос: От първо лице единствено число какво ще кажете на този пленум в петък: "Аз, Корнелия Нинова, тук успях, или там сбърках"? Защото отговорът на въпроса защо не постигнахте успеха на генерал Радев на президентските избори е най-важният.

Нинова: Заявявах в кампанията, че ще бъда министър-председател, ако спечелим изборите. Точно защото се позоваваме на нашата програма и платформа, която споменавате и вие, не е възможна голяма коалиция. Огромни са различията между тяхната и нашата платформа. В политиката трябва да има и принципи. Няма как при заявена алтернатива, при заявено желание за промяна и алтернатива на ГЕРБ, сега - 24 часа след изборите, да променим тази позиция, при това няма и на какво общо да стъпим. Програмите ни са твърде различни. Да, на пленума ще се явя в първо лице единствено число. Успях за 10 месеца като председател да направя това, не успях това и сгреших тук. И вие ще го чуете тогава. Не съм съгласна, че не повторихме резултата на ген. Радев. Напротив, надхвърлили сме резултата на ген. Радев на първи тур, когато се броят партийните гласове, защото на втори тур дойдоха и гласове от други партии и подкрепа от хора, които са гласували за други партии. Но при първия тур за ген. Радев и сега, ако сравните резултата, сегашният е по-добър като процент. При това този резултат е при по-ниска избирателна активност от онази. Така че ние затвърждаваме постигнатото от президентските избори на първи тур и го увеличаваме на тези избори. Това говорят числата.

Въпрос: Феноменът 10/10 се появява на много места във вашите листи, включително в листата за 25 район. Обсъдихте ли темата на ИБ и ще призовете ли тези кандидати да се откажат от местата си?

Нинова: Имаме 9 случая на 10/10 гласуване. Обсъдихме го на ИБ. Не, няма да призоваваме никого да се отказва. Това е закон, това е демократично право на избор. Всеки, който е гласувал по този начин, си е упражнил правото на глас и няма как да не се уважи този демократичен избор.

Въпрос: Г-жо Нинова, вие лично за себе си чувствате ли някакъв вид разочарование, че не сте първи в крайната надпревара на изборите?

Нинова: За себе си - не, защото не съм председател на партия за себе си. Но иначе от името на партията - да, ние се борихме за победа, очаквахме тази победа, искахме я, така че разочарование не бих казала, защото резултатът ни е много сериозен, но разминаваме спрямо това, за което се борихме, и това, което заявявахме.

Въпрос: Бихте ли подкрепили референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" - призив, който още в нощта на изборите чухме, и от Стефан Данаилов, че ще ви предложи да го подкрепите?

Нинова: Онази позиция, която заявихме по референдума преди изборите, не е променяна, не сме обсъждали отново този вариант, т.е. онази, която сме изразявали, е такава. Но по повод на случилото се може би да кажа нещо, имам предвид спирането на предаването на Слави. Какви са отношенията между него и телевизията, това не е наша работа, ние там не се месим. Но един въпрос стои пред нас открит: Слави Трифонов тази позиция я изразява поне от 4-5 месеца, от ноември, от провеждането на референдума до днес. Тя не е променена. Какво се промени, че сега, след изборите, се предприема тази мярка? Четири месеца при същата позиция, при същия апел, същото поведение - никаква реакция. Минаха изборите, имаме резултат и веднага такава реакция. Нямам отговор на този въпрос. Просто изглежда малко странно.

Въпрос: Два въпроса, провокирани от социалните мрежи. Бихте ли подали оставка като лидер на БСП? Критики, които вече се появиха от ваши симпатизанти и членове. И вторият ми въпрос е: Казвате, че ако стане така, че ГЕРБ не може да сформира правителство, вие ще направите опит за такова в името на председателството на България? Как виждате една евентуална коалиция с "Обединените патриоти", предвид много горещите кадри, които всички българи видяха на границата в деня за размисъл - дърпането на възрастни жени, ограничаването на правото на глас на хора, които реално идват да подадат гласа си.

Нинова: Обявявам, че това, което видяхме на камерите, не беше приемливо за нас като поведение. Що се отнася до оставката. Не, няма да подавам оставка, и то заради резултатите, които ви съобщих. За 10 месеца като председател на партията сме увеличили подкрепата си почти три пъти, миналата година по това време имахме почти 10%, сега имаме приблизително 28. Имаме една президентска победа, един силен конгрес със започнала промяна в партията, която трябва да продължи, и имаме този невероятен ръст в гласовете за парламентарните избори. Не виждам основание да подам оставка при така постигнатото само за 10 месеца.

Въпрос: Днес партия ДОСТ каза, че ще иска касиране на изборите заради нарушени права на граждани, техни избиратели, които не са могли да влязат на българска територия. Как се отнасяте към така заявеното намерение на ЦИК?

Нинова: Тяхно право е. Да се произнесат компетентните органи, пред които ще се обжалват резултатите. Но ДОСТ провеждаха чужда политика в България. Оттук нататък е на ход правото и органите, които ще гледат тази жалба.

Въпрос: Преди изборите поехте ангажимент, че ще питате симпатизантите на БСП с кого да се коалирате. Сега отново, въпреки че сте втори и разглеждате вариант да вземете мандата, ще направите ли такова вътрешнопартийно проучване при този вид на парламента?

Нинова: Да, ще направим. Нямайте съмнения, че каквото е казано, ще се изпълни. Сега чакаме първата сила дали ще състави кабинет. Тогава такова допитване ще бъде безпредметно. Затова ще го направим, ако на нас ни бъде връчен мандат.

Въпрос: Поздравления за вас и за екипа ви. На какво се дължи този резултат на ГЕРБ на първо четене? Имате ли съмнения за корпоративен вот?

Нинова: Имаше прекалено много сигнали подадени, и информация имахме от страната. Да, и на тези избори се допусна и корпоративен вот, и купуване на гласове. И тези избори не бяха на 100% почтени и равнопоставени между всички политически сили. Вероятно има две-три неща. Първо, има хора, които харесват ГЕРБ и тяхната политика, и това трябва да се отчете. Зад тази политическа сила стоят реални българи, които искат партия ГЕРБ във властта. Имаше корпоративен вот и купуване на гласове, също трябва да го отчетем. И имаше и административен натиск, т.е. комплексни са причините.

Въпрос: За първи път повишават броя на избирателите си след парламентарни избори. Виждате ли своя вина в това? Тоест консолидация на анти-БСП електорат, проевропейския електорат, заради вашата риторика.

Нинова: Сигурно сме сгрешили и ние в кампанията с някои от посланията, но точно по европейска линия очевидно не. Защото отчетох ви резултатите от ръста ни точно в европейските държави - 5 пъти, и то най-вече в европейски държави. Но да, казах ви, грешките ни в кампанията и в някои от посланията ще отчетем в петък, когато събираме колегите от цялата страна.

Въпрос: Как гледате на появилите се отново идеи за програмно правителство?

Нинова: Не сме обсъждали такъв вариант сега. Чакаме законовия ред - първа политическа сила да опита мандат, втора и т.н. Не мога сама, на своя глава да ви отговоря, ръководството е тук при мен, ще го обсъждаме, ако се наложи.

Въпрос: ПГ на БСП за България ще подкрепи ли кабинет на Борисов в 44 НС?

Нинова: Ако г-н Борисов направи кабинет, ние оставаме в опозиция, а една опозиция няма как да подкрепи кабинет.

Въпрос Фронтално за финал. Би ли ви Борисов?

Нинова: Ами относителен е отговорът. Г-н Борисов и ГЕРБ спечелиха тези избори. И не, не ни биха, защото имаме такъв сериозен ръст в подкрепата на БСП, незапомнен от 2009 г. насам. Той също оцени това.

Въпрос: Честно, как го чувствате вие лично?

Нинова: Като успех за БСП. Доволна съм от тези резултати, въпреки че загубихме.

Въпрос: Честито, г-жо Нинова. Все пак постигнахте немалко за кратко време. Въпросът ми е вие как коментирате тезата, че всъщност хората гласуваха не за ГЕРБ, а срещу комунистите? Комунистите в кавички, ако предпочитате.

Нинова: Смятам, че в кампанията издигането на спора или - как да го кажа, на диалога, на тема комунизъм и антикомунизъм не беше правилна. Не е модерно и съвременно в днешно време, вместо да говорим за това какво предлагаме за бъдещето на България, да се връщаме назад и да провеждаме цялата кампания на база на този спор комунизъм - антикомунизъм и връщане в миналото. Смятам, че и двете страни допуснахме грешка, като това се случи. Те от своя страна със... да не споменавам думите, но "кръвопийци", "убийци" и т.н. Ние реагирахме на това, и двете страни допринесохме това да стане тема в кампанията. Оценяваме, че това не е темата и не е проблемът на българина днес. Можехме в кампанията да му дадем отговори на много по-важни и наболели въпроси, които го вълнуват.
               С неголеми съкращения

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ