20 Април 2024събота14:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КЕВР развързва шоковото поскъпване на цените

Шефът на регулатора Иван Иванов заяви, че комисията реално не регулира цената на синьото гориво

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 29

Увеличението на цената на природния газ е значително и ще повлияе на цената на топлинната, а и на високоефективната електрическа енергия. Това призна вчера председателят на КЕВР Иван Иванов след заседанието на регулатора, свързано с поскъпването на природния газ с 29,64% от 1 април. Иванов отказваше да дава изявления преди приключването на изборите в страната, но само ден след вота стана ясно, че освен газа ни очаква и сериозно поскъпване на топлинната енергия с 18-38%. С новите цени на газа обаче комисията на практика развързва възможността за поскъпване не само на парното. Хлебарите вече прогнозираха поскъпване с 6-7% на насъщния. Скъпият газ неминуемо ще се отрази и на индустрията като цяло и ще направи стоките неконкурентни.
"Когато вземаме решение за промяна на цените - както на природния газ, така и на другите видове енергии, които са с енергоносител природен газ, по време на тримесечните корекции, нямаме друг механизъм, освен да отразяваме промяната на цената, в случая на природния газ", обяви вчера Иванов. Той каза, че на 1 юли КЕВР ще излезе с ново ценово решение след регулаторен преглед на всички енергийни дружества, в което само ще отразим промяната на цената на природния газ. По думите му тази цена по отношение на отоплението реално няма да бъде активна, защото решението ще бъде взето през април и извън отоплителния сезон. Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон, защото сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с "Газпром" и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол, каза Иванов.
По неговите думи цената на петрола е намаляла с около 5 долара от 7-8 март, намалял е и курсът на долара, но тези намаления не можели да бъдат отчетени в това решение за цената на природния газ, тъй като отчетите са до 1 март.
На въпрос имат ли основание работодателите да вдигнат цените на стоките поради повишаването на цената на природния газ той каза: "Не, защото в еднаква степен трябваше да имат основание да намалят цените, когато намалихме цената на природния газ с 61%, два пъти повече, отколкото е повишението сега."
КЕВР реално по отношение на природния газ не регулира цената, получаваме заявлението и търсим съответствие на заявлението с наредбата за регулиране на цените на природния газ и с договора между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт", каза Иванов. Когато това съответствие е налице, нямаме механизъм, с който своеволно да започнем да намаляваме цената, заяви той.


Предлагат увеличение и на такса "задължение към обществото"

Цена "задължение към обществото" да се увеличи на 37,02 лв. за мегават от сегашните 35,77 лв. за мегават без ДДС, предлага работна група от експерти към КЕВР. Поскъпването е 1,25 лв. за мегават. Предложението е следствие от по-високите цени на природния газ с 29,64%, което води до увеличение на цената на електроенергията, произвеждана по високоефективен способ.


Шефът на КЕВР Иван Иванов (в средата) се появи вчера за първи път след изборите пред медиите, за да обяви, че газът поскъпва, което ще се отрази и на парното
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ