29 Март 2024петък01:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бундестагът:

Ердоган извършва преврат срещу демокрацията

Вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия обвини Турция в шпионаж срещу предполагаеми симпатизанти на движението на Гюлен

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 5

"Чрез референдума за увеличаване на президентските правомощия в Турция Реджеп Ердоган реално извършва преврат срещу демокрацията." Това заяви председателят на Бундестага Норберт Ламерт по повод започналото в някои европейски държави гласуване сред турските граждани. Според Ламерт с тези промени държавата им може да обърне гръб на европейската цивилизация.
Германия е една от държавите в ЕС, където вече започна провеждането на референдума за конституционна реформа в Турция. Според Ламерт Ердоган се опитва да превърне крехкия, но демократичен ред в страната си в авторитарна система. Той каза също, че "след неуспешния опит за преврат от миналото лято Ердоган систематично руши политическата система на държавата си, с което подкопава конституционния ред".
"Вторият опит за преврат заплашва да бъде успешен", подчерта Ламерт. Той разкритикува турския парламент, че се е съгласил да загуби властта си. "Това е безпрецедентно събитие в най-новата история", категоричен е председателят на Бундестага. Според него идеята на Ердоган за още един референдум относно съдбата на по-нататъшните преговори между Турция и ЕС не е от значение. Гласуването в Германия започна на 27 март и ще продължи до 9 април, в самата Турция референдумът ще се проведе на 16 април.
По този повод вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Борис Писториус обвини Турция в извършването на "неприемлив шпионаж" срещу предполагаеми симпатизанти на движението на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за преврат от миналото лято.
"Забележително е с каква интензивност и безпощадност хората, живеещи в чужбина, са разследвани", заяви той, като подчерта, че Анкара е поискала от Берлин да й помогне в шпионирането на 300 предполагаеми гюленисти.
Белгийските медии съобщиха, че в Белгия е започнало гласуването за турския референдум за промяна на конституцията на южната ни съседка. Очаква се около 120 хиляди турци, живеещи официално в Белгия, да гласуват до сряда вечер на референдума за промени на конституцията на Турция. За целта са разкрити изборни секции в турските консулства в Брюксел и в Антверпен. Гласуването се отбелязва върху лист с възможни отговори "Да" и "Не", без да е посочен въпросът. Комисиите са съставени от представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и от парламентарните сили Партия на националистическото действие, Народнорепубликанска партия и Демократичната партия на народите.
Белгийските медии отбелязват, че турците в страната са поляризирани, а онези, които още не са решили какво мнение ще изразят, са около 15-17 процента. Отчита се, че управляващата турска Партия на справедливостта и развитието печели в Белгия повече подкрепа, отколкото у дома. Медиите обаче уточняват, че чистката, предприета след опита за преврат в Турция миналото лято с повече размах спрямо събитията след военния преврат от 1980 г., е разклатила доверието към Ердоган в част от неговите привърженици.


"Европа да си гледа работата"

"Турция предупреждава Европа да не се меси в референдума за промяна на конституцията и разширяване на правомощията на президента Реждеп Ердоган." Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм на митинг във вилаета Караман и добави, че Европа би трябвало да си гледа работата.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ