29 Март 2024петък16:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безстрашното момиче остава на Уолстрийт

Както и статуята на нападащия бик, така и фигурата на бронзовото момиче се появиха като полузаконен художествен продукт, но се харесват на Ню Йорк

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 55

Властите на Ню Йорк решиха да не махат бронзовата статуя на "Безстрашното момиче", което преди седмици се появи срещу "Атакуващия бик" на Уолстрийт. Планираше се статуята да бъде махната в началото на април, но тя много се хареса на туристите и жителите на града. Сега статуята ще остане най-малко до следващия февруари, съобщи Би Би Си.
Това решение съобщи кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. Статуята на момичето, сложена на 8 март като символ на женското равноправие, "означава много за жителите на Ню Йорк", каза кметът.
Скулптурата символизира "борбата със страха, борбата с превъзхождащата сила и способността да намериш в себе си сили да направиш това, което трябва да се направи", отбеляза градоначалникът. "Тя вдъхновява всички ни именно тогава, когато това ни е необходимо", добави той.
Статуята, създадена от художничката Кристен Висбал от Уругвай, беше сложена на Уолстрийт по поръчка на компанията "Стейт стрийт глобал адвайсърс". В компанията казват, че тя трябва да "символизира бъдещето", в което не се нарушават правата на жените. "Стейт стрийт" e голям играч в света на инвестициите. Компанията управлява около 90% от активите в пасивни фондове, които често инвестират в компании, търгувани по пазарния индекс Russell 3000. Компанията смята усилията за повишаване на равенството между половете за начин да се подобри представянето на всеки бизнес и да се покачи стойността за акционерите. Липсата на жени в бордовете отдавна е проблем. "Една от най-знаковите фигури на Уолстрийт е бикът. Идеята да имаме жена, която да се изправи срещу него или да застане до него, ни хрумна като много умен начин, а също и креативен и ангажиращ, да отправим послание", коментира заместник глобалния ръководител инвестиции в "Стейт стрийт" Лори Хайнъл. "Въпреки че е момиченце, в нейната поза има решителност, дързост и желание да предизвика статуквото", казва тя.
"Атакуващият бик" е 3200-килограмова бронзова статуя, създадена от американския скулптор от италиански произход Артуро Ди Модика. Това е един от най-популярните символи на Ню Йорк и Уолстрийт. Сложената през 1987 г. статуя символизира силата, упоритостта и процъфтяването.


"Безстрашното момиче" символизира "борбата със страха, борбата с превъзхождащата сила и способността да откриеш в себе си силата да направиш, което трябва да се направи", отбелязва кметът на Ню Йорк


Около статуята винаги е пълно с хора, които бързат да си направят снимки

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ