24 Април 2024сряда17:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Връчиха наградите "Икар 2017"

"Името" е най-добро представление, Николай Поляков взе статуетка за режисура

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 44

Традиционните награди "Икар" на Съюза на артистите в България бяха връчени в понеделник на официална церемония по случай Международния ден на театъра. Събитието бе под купола на цирк "Балкански". Филип Аврамов и Валери Йорданов спечелиха "Икар" за водеща мъжка роля за изпълненията си в "Ничия земя" по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисура на Стоян Радев в НТ "Иван Вазов", информира сайтът Епицентър. Статуетката за водеща женска роля заслужи Албена Чобанова за Малама във "Вампир" от Антон Страшимиров на Маргарита Мачева в Благоевградския театър.
Николай Поляков е най-добрият режисьор за годината според САБ - със спектакъла "Анна Каренина" от Лев Толстой в театър "София". За музиката в постановката е награден Христо Йоцов, отличен и за работата си в друг спектакъл на трупата - "Роня, дъщерята на разбойника" от Астрид Линдгрен на Катя Петрова.
"Икар 2017" за най-добро представление беше присъден на "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер на проф. Здравко Митков в ДСТ "Ал. Константинов". Трупата бе отличена от министъра на културата Рашко Младенов за най-успешен сезон и театрален мениджмънт. В Сатирата отиде и наградата за дебют - на Александра Петрова за режисурата на "Хамелин" от Хуан Майорга.
Наградата на Министерството на културата  сред куклените театри получи пловдивската трупа. Театърът взе и "Икар" за индивидуално постижение в кукленото изкуство - на Веселка Кунчева за режисурата на "Дама Пика" по Пушкин. В поддържащите роли първенци са Гергана Плетньова за Дорина в "Тартюф" от Молиер на Красимир Спасов в "Българска армия" и Ивайло Христов за Лебедев в "Иванов" от Чехов на Стефан Мавродиев в Младежкия театър "Н. Бинев".
"Ще съм много щастлива, ако по-често чуваме думите чест и достойнство в живота", каза Гинка Станчева, която беше удостоена с наградата на председателя на САБ Христо Мутафчиев - "За чест и достойнство".
Цветана Манева и Руси Чанев бяха отличени за цялостен принос. С наградата за популяризиране на българското куклено изкуство посмъртно бе удостоен режисьорът доц. Петър Пашов. Почетна награда беше присъдена посмъртно и на джазмена Васил Пармаков. Изпълнение на "Тангра" звуча в памет на артистите, преминали в "Небесния театър". "Икар" за майсторско техническо осъществяване получи "Жулиета" от Андраш Вишки на Боян Иванов в Русенския театър, за сценография - Свила Величкова за "Малката морска сирена" от Катрин Ан по приказката "Малката русалка" от Андерсен на Василена Радева в театър "София", за вариететно изкуство - Стефан Видев-Чеди, за цирково изкуство - Кристина Костова.
За съвременна българска музика бяха наградени Dobule Voice и Светлин Къслев (автор) за "До края", за съвременен танц и пърформанс - "Дерида денс център" за "Sinner" на Живко Желязков, за критически текст - Николай Йорданов за "Театърът в България: 1989-2015" на Института за изследване на изкуствата, за куклен спектакъл - "Джелсомино в страната на лъжците" по Джани Родари на Елица Петкова в Старозагорския куклен театър. "Златен глас" за дублаж получиха Татяна Захова за Джил Каргман в "Майка бунтар" и Стефан Сърчаджиев-Съра за Ам Гъл в "Хобит".

Гинка Станчева с наградата "За чест и достойнство"
Снимка Площад Славейков/Емил Георгиев

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 460

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 376

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 286

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 389

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ