25 Април 2024четвъртък16:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книга в кошницата с подаръци

"Усмивките на хаоса" на Елена Влашка ни убеждават колко чудесно е, че умеем да се смеем... или поне да се усмихваме

/ брой: 62

visibility 491


Ирина Александрова

Бог е създал от мъглявината на хаоса Земята и Вселената. Елена Влашка е извлекла от хаоса на делника ни книга. Една наистина стойностна книга - "Усмивките на хаоса". Ето как самата авторка обяснява наименованието на творбата си, като посочва и материала, от който е създадена: "Между стореното и нестореното, между казаното и неразбраното, поисканото и неполученото стои "хаосът" на една голяма подредба, която ние не разбираме, не оценяваме и не осмисляме. Стои онова, което някога ще сме разбрали, оценили и осмислили." Също както няма случайна случайност - така и хаосът е всъщност подредба, автор на която са висшите сили. И Елена е надникнала точно в тази скрита подредба, която дава старт на развитието на характерите на героите в книгата, а и на самата авторка, която след дългогодишната си журналистическа практика е нагазила в неспокойните води на белетристиката. Ето как тя самата обяснява този процес: "Неизличимо обичам професията си, която ми е дала щастието да общувам с много хора, да посетя много страни и така да усетя пулса на света. И неговите аритмии. А те са истинска храна за публициста." И за белетриста, бих прибавила аз. Но са минали много години, преди от пашкула на журналистиката да се излюпи и да разпери криле пеперудата на белетристиката...
Как преценява самата Елена това, което е написала? "Подредени истории за объркани истини. За смешното в тъжното и за тъжното в смешното... Накратко: необикновените чудеса на най-обикновения човешки живот, разказани от един обикновен, но препатил човек." Аз си представям така творческия процес на авторката: вади с едната си, "журналистическа" ръка от врящия хаос на делника ни герой, случка, фабула - и я подава на другата си, "белетристична" ръка. И я поставя в книга. В "Усмивките на хаоса".
Шест са разказите в тази малка по обем книга, която вече е стъпила на големия път, който - вярвам в това! - й предстои. Шест разказа, които читателят, по мое мнение, ще оцени за "отличен 6". Защото в непретенциозната им фабула всеки може в една или друга степен да види себе си. С бедността на делника ни, докарал до кражба мизерстващия научен работник ("Тъмната стая"). С тази наша неизтребима потребност да бъдем обичани и да вярваме в обекта на обичта ни - а да се сблъскваме с горчивината на измамата ("Бурен вятър, звезден дъжд"). Елена ни съветва да не отлагаме за после обичта и нежността ("Двоен дубъл", "До утре!"). И ни учи на изстраданата мъдрост да вървим напред - защото животът продължава... В "Българския ген" авторката с усмивка ни въвежда в паноптикума на нашето съвремие и ни сблъсква с герои, до болка познати от миналото - пуснали корени и в днешния ни ден, но претърпели съответните метаморфози. Елена вярва в голямата любов - която е готова да нагази даже в джунглата на престъпленията ("Десет бели негърчета").
Разнопосочни сюжети, различни художествени похвати. В началото ми се стори, че минус на книгата е нейната еклектичност: фантастика, психо, сатира, любовни и криминални сюжети... След няколко минути осъзнах, че всъщност точно това е големият плюс на "Усмивките на хаоса". Авторката разгръща пред нас не само книгата на нашите делници, пренаселени от срещи и раздели, от тъги и радости, от Добро и Зло. Тези осемдесет страници ни демонстрират и разнопосочността на таланта на авторката. Сякаш с всеки разказ ни казва: "Мога така! А мога и така! И още по така!".
А има и нещо, което е патент на Елена и създава неповторимостта й - това са чудесните афоризми, които авторката е нарекла "Аз, Буки - Еленици". От една страна, те са водоразделът, кратката пауза между две теми, между два разказа. От друга страна, те са хоросанът, който ги свързва - като тухлите при строителството.
Иска ми се да завърша с една от чудесните "Еленици": "Кошницата с подаръците на живота никога не е пълна, кофата с боклуците му е винаги препълнена." Вече сме убедени, че Елена е сложила "Усмивките на хаоса" в кошницата с подаръци - за което сме й благодарни.


Елена Влашка на премиерата в СБЖ
Снимка Боян Аврамов
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 354

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 280

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ