20 Април 2024събота06:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Служа честно на българското слово...

/ брой: 62

visibility 25


Георги Н. Николов

"Бягащи хоризонти" се нарича новият публицистичен сборник на Петър Андасаров (изд. "Захарий Стоянов"), обозначен и като първа книга от предстоящата му поредица творби. В предговора "Необходими думи" авторът обобщава: "Живях в своето време, гледах го в очите, населявах него, събитията и личностите му в своите творчески писания. Поднасям ви ги такива, каквито бяха. Няма да ги напудрям, нито ще си служа с оперативен инструментариум. Знам - в такъв случай - вместо да изпиша вежди, ще извадя очи на същото това време: с истините и грешките, с приповдигната радост, обиди, заблуди и огорчения."
Произведението е съставено от пътеписа "Брегове, хора, градове", от пътните записки "Бягащи хоризонти", дали името на този том, и пътните бележки "Писма от Елешница". Първите две части изобразяват Андасаров като добронамерен, мирен странник. Тръгнал към спомените си от различни краища на света през 70-те и 80-те г. на миналия век: СССР, Турция, Италия, Англия, Франция, Швеция, Монголия, Алжир и на много още места. Той броди по света с отворени очи, а заедно с него и ние се потапяме в историята на отделните народи, архитектурата и обществения ритъм в посетените градове, социалната картина, духовността. Особено чувствителен е пред проблемите на хората от крайните квартали и неприкрито горд с успехите на българските инженери и строители в развиващите се страни. От аплодисментите, които жънат фолклорните ни представители на престижни сцени, и от правото на нашенеца да гледа с авторитет чуждоезичните си съвременници. И да заключи във финалните редове на пътеписа, че "няма по-голям празник от това - да имаш своя родина и да живееш в нея като свободен човек". Именно човека, макар и ненатрапчиво, поставя Петър Андасаров в центъра на своите бележки. Интересува го с какво си приличат хората по отделните географски ширини и какво ги разединява. За какво мечтаят и какво осмисля живота им. А той би бил безцелен, ако няма общ мир и хармонична равнопоставеност. Ако не се загърбят стародавни различия и идеологически догми в името на бъдещите поколения - който гледа само назад, не може да върви в пулса на бъдещето, нито да мечтае за съвършенство. В посетените държави авторът е носител на маслиновата клонка като най-висш символ за приятелство и добри намерения. Над всичко и всички по редовете грее емоционалната палитра, често приличаща на възторжен свободен стих. Книгата сякаш е звънтящ коловоз, по който спомените долитат от хоризонта на време и пространство. Озаряват като фойерверки вътрешния ни мир и бързо отстъпват място на следващите. И така - до последния словесен акорд...
А "Писма от Елешница" са чудесен пример как се опазва родовият корен. Как и в мегаполиса спомените остават живи. Понякога болящи, а понякога разтапящи вкоравените ни сърца пред иконите на бащи и майки. Дишащи в ромона на отлетялото гладно детство, сред полуизтлели случки или в тревогата за настоящето, която пари от "Дългата сянка на минарето". Споделеното тук е пъстра фолклорна шевица, примесена с минало, с имена на достойни люде и разкази за обновяван някога край. Цветна градина в една България, която помним, ала няма как отново да се върнем в лоното й. А какво ще е бъдещето, трудно може да се предскаже... Затова пък "Бягащи хоризонти" е не само интересна, но и достойно написана книга - с оценките си за един отминал вече свят, с чувствителността си и чистотата на впечатленията. Затова с интерес очакваме и следващите от поредицата творби...

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ